6 αριθμοί που μπορεί να σώσουν τη ζωή σου!

Ποιοι είναι οι αριθμοί που αποτελούν δείκτες της καλής φυσικής κατάστασης και της υγείας σου.

shutterstock_345852122 345852122

Τα λεπτά που γυμνάζεσαι την εβδομάδα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι ενήλικες πρέπει να ασχολούνται με κάποια φυσική δραστηριότητα μέτριας έντασης τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα. Ανεξάρτητα με το εάν θα πετύχεις αυτό το στόχο «σπάζοντάς» τον σε 10λεπτους περιπάτους κάθε μέρα ή κάνοντας δυο-τρεις προπονήσεις διάρκειας μιας ώρας την εβδομάδα, ακολουθώντας τη συμβουλή του ΠΟΥ θα μειώσεις τις πιθανότητες για καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, παχυσαρκία και καρκίνο στο στήθος και το παχύ έντερο.

Η τιμή της αρτηριακής πίεσης

Εκφράζει το πόσο δυνατά χτυπάει το αίμα στα τοιχώματα αρτηριών, καθώς κυκλοφορεί στο σώμα. Ιδανικά, θα πρέπει να είναι χαμηλότερη από 130/80 mm Hg. Εάν ο αριθμός είναι μεγαλύτερος, υπάρχει ο κίνδυνος να φθαρούν και να καταστραφούν τα αγγεία, επιβαρύνοντας την καρδιακή λειτουργία και αυξάνοντας τις πιθανότητες καρδιακής ανεπάρκειας. Και η αρτηριακή πίεση μπορεί να ελεγχθεί ως ένα βαθμό με σωστή διατροφή και άσκηση. Μάθε εδώ πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις την υπέρταση.

Η συχνότητα του καρδιακού ρυθμού

Μια υγιής γυναίκα 40 ετών μπορεί να έχει από 60 έως 85 (σε κατάσταση ηρεμίας) και έως 145 παλμούς (όταν γυμνάζεται). Μπορείς να βρεις τη μέγιστη καρδιακή συχνότητα, όπου έχει τα καλύτερα αποτελέσματα η αεροβική γυμναστική, κάνοντας κλικ εδώ! Γενικά πάντως, οι άνθρωποι που αθλούνται έχουν λιγότερους παλμούς σε κατάσταση ηρεμίας γιατί η καρδιά τους λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, μεταφέροντας επαρκή ποσότητα αίματος σε όλο το σώμα χωρίς πολύ κόπο.

  Υupiii Daily Update

Τατουάζ Ξεκάθαρη πρωτιά χωρίς Survivor! Πού βρέθηκε το MasterChef;

Κατερίνα Κόκλα Μιλάει πρώτη φορά για τον χωρισμό της με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου

Epsilon Άλλαξε logo! Δείτε το νέο σύμβολο του καναλιού

Το ποσοστό του σακχάρου στο αίμα

Ανάλογα με το πόση γλυκόζη κυκλοφορεί στο σώμα σου, υπάρχουν λιγότερες ή περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξεις διαβήτη, που με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Όταν το σάκχαρο είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, η τιμή της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (που εκτιμά τη μέση τιμή της γλυκόζης στο αίμα τους τελευταίους μήνες) είναι μικρότερη από 5,7% και η γλυκόζη νηστείας λιγότερο από 100 mg/dL. Αν και ο προδιαβήτης –δηλαδή  η κατάσταση κατά την οποία το σάκχαρο του αίματος είναι υψηλότερο από το φυσιολογικό, αλλά όχι τόσο υψηλό ώστε να διαγνωστεί Διαβήτης- είναι πιο συχνός από ό,τι νομίζεις, μπορεί να αναστραφεί με μείωση του σωματικού βάρους, συστηματική άσκηση και σωστή διατροφή. Μάθε εδώ πώς μπορείς να προλάβεις το διαβήτη με 12 κινήσεις.

Η τιμή της χοληστερόλης στο αίμα

Όταν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα είναι υψηλά, αυξάνεται ο κίνδυνος δημιουργίας αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες που συμβάλλουν στην πρόκληση εμφράγματος ή εγκεφαλικού. Για τις γυναίκες, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση, οι ιδανικές τιμές είναι κάτω των 100 mg/dL για την «κακή» χοληστερόλη (LDL) και πάνω από 50 mg/dL για την «καλή» (HDL). Ένας απλός τρόπος να «ρίξεις την «κακή» χοληστερόλη είναι να καταναλώνεις λιγότερα κορεσμένα λιπαρά (βρίσκονται στο κόκκινο κρέας και στα πλήρη γαλακτοκομικά) και τρανς λιπαρά (βρίσκονται σε πολλά τυποποιημένα τρόφιμα). Μάθε εδώ 10 απλούς τρόπους να ρίξεις τη χοληστερόλη σου.

Το βάρος σου

Ο καλύτερος τρόπος για να εκτιμήσεις πόσο υγιές είναι το βάρος του σώματός σου είναι να βρεις τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Εάν ο Δείκτης αυτός είναι πάνω από 25, αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες διαβήτη και υπέρτασης. Χρησιμοποίησε αυτό το εργαλείο για να βρεις το δικό σου ΔΜΣ. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η περιφέρεια της κοιλιάς, καθώς το λίπος που συγκεντρώνεται εκεί είναι προδιαθεσικός παράγοντας για πολλές ασθένειες, ακόμα κι όταν ο ΔΜΣ είναι φυσιολογικός. Για τις γυναίκες, θα πρέπει να είναι μικρότερη από 89 εκατοστά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i