7 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις στο κρεβάτι

7 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις στο κρεβάτι. Όλα αυτά που πρέπει να αποφεύγεις στο κρεβάτι για να κοιμάσαι καλύτερα.

Η επιστήμη του ύπνου

Η επιστήμη του ύπνου

Είναι πολλά αυτά που δεν ξέρουμε ακόμη για την επιστήμη του ύπνου, ωστόσο οι ειδικοί υποστηρίζουν τον παραπάνω κανόνα, ανάμεσά τους ο Dr. M. Safwan Badr, M.D., πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου (American Academy of Sleep Medicine). Παρόλα αυτά, πολλές από εμάς ασχολούμαστε με ένα σωρό άλλες δραστηριότητες μέσα στην κρεβατοκάμαρα. Τα παρακάτω ανήκουν σε αυτά τα πράγματα που δεν θα πρέπει να κάνεις ποτέ στο κρεβάτι και οι ειδικοί αιτιολογούν γιατί θα πρέπει να τα σταματήσεις.

1. Να βλέπεις τηλεόραση

1. Να βλέπεις τηλεόραση

Πέρα από την παρεμπόδιση της παραγωγής της μελατονίνης, η τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο δεν σε χαλαρώνει. “Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στη χαλάρωση και τον περισπασμό”, λέει ο Michael A. Grandner, Ph.D., εισηγητής ψυχιατρικής και μέλος του προγράμματος Συμπεριφοριστική Ιατρική Ύπνου στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania. Η τηλεόραση, ειδικά αν παρακολουθείς κάποια εκπομπή δράσης σου προκαλεί ένταση. Η πραγματική χαλάρωση θα οδηγήσει σε πιο αργή αναπνοή και καρδιακούς παλμούς, λιγότερο σφιγμένους μύες, πιο ήρεμες σκέψεις. Ακόμη και μια πιο χαλαρωτική συνήθεια που μπορεί να έχεις πριν τον ύπνο, όπως το διάβασμα, κανονικά δεν θα πρέπει να γίνεται στο κρεβάτι.

2. Να στριφογυρίζεις

2. Να στριφογυρίζεις

Το ξέρουμε ότι ακούγεται τρελό να σηκωθείς από το κρεβάτι ελπίζοντας πως έτσι θα κοιμηθείς καλύτερα, αλλά πραγματικά μπορεί να βοηθήσει. Το να μένεις ξαπλωμένη κοιτάζοντας το ρολόι μπορεί να σε αγχώσει περισσότερο για το αν θα κοιμηθείς αρκετές ώρες. Το καλύτερο σε αυτή την περίπτωση είναι να σηκωθείς από το κρεβάτι και να κάνεις κάτι χαλαρωτικό ώσπου να νιώσεις πιο κουρασμένη. Τότε και μόνο τότε θα πρέπει να ξαπλώσεις ξανά.

3. Να δουλεύεις

3. Να δουλεύεις

Κάνοντας οτιδήποτε άλλο στην κρεβατοκάμαρα εκτός από το να κοιμάσαι διδάσκει στον εγκέφαλό σου πως η κρεβατοκάμαρα είναι για άλλα πράγματα εκτός από τον ύπνο. Δουλεύοντας από το κρεβάτι -κάτι που κάνουν οχτώ στους δέκα νεαρούς επαγγελματίες- διαταράσσει το “διανοητικό συσχετισμό ανάμεσα στην κρεβατοκάμαρα και τον ύπνο”, σύμφωνα με το Harvard's Division of Sleep Medicine.

4. Να κάνεις αγκαλιές με έναν τριχωτό φίλο

4. Να κάνεις αγκαλιές με έναν τριχωτό φίλο

Ο σκύλος σου είναι ένα εξαιρετικό φιλαράκι για αγκαλίτσες, περιοριστείτε όμως στον καναπέ. Επιτρέποντας στο ζωάκι συντροφιάς να έρθει μαζί σου στο κρεβάτι, ανοίγεις απλά την πόρτα σε διαταραχές ύπνου. Πέρα από τις κλωτσιές, τα γαβγίσματα και τα στριφογυρίσματα, θα έχεις στα σεντόνια σου τρίχες και νεκρά κύτταρα του ζώου τα οποία μπορεί να πυροδοτήσουν αλλεργίες που θα αναστατώσουν τον ύπνο σου.

6. Να ιδρώνεις

6. Να ιδρώνεις

Παρότι ένα ζεστό κρεβάτι είναι σούπερ δελεαστικό, μια υπερβολικά ζεστή ατμόσφαιρα δεν θα σε βοηθήσει απαραίτητα να κοιμηθείς. Γενικά, η ιδανική θερμοκρασία για ήρεμο ύπνο είναι κάπου ανάμεσα στους 18 και 20 βαθμούς. Αν ο θερμοστάτης σου είναι σωστά ρυθμισμένος κι εσύ εξακολουθείς να ιδρώνεις, σκέψου τη λύση να χρησιμοποιείς δύο κουβέρτες ώστε να μπορείς να ελέγχεις τη θερμοκρασία σου χωρίς να ενοχλείς τον σύντροφό σου.

6. Να λαγοκοιμάσαι

6. Να λαγοκοιμάσαι

Είναι πειρασμός να ξεκλέβεις μερικά ακόμη λεπτά -και μετά ακόμη μερικά λεπτά- μετά που θα χτυπήσει το ξυπνητήρι, αν όμως λαγοκοιμάσαι έτσι μάλλον σου κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Όταν αναγκάζεσαι να ξυπνήσεις νωρίτερα απ' όσο χρειάζεται μπορεί να διακόπτεις τον σημαντικό για τον οργανισμό σου ύπνο REΜ, που οι περίοδοί του μεγαλώνουν όσο προχωράει η νύχτα. Δεδομένου ότι ο ύπνος REM είναι επίσης το στάδιο του ύπνου με τη μεγαλύτερη εγκεφαλική δραστηριότητα – και τότε έχεις πιθανότατα τα περισσότερα οφέλη για τον εγκέφαλό σου- είναι πιθανότατα κάτι που δεν θέλεις να χάσεις. Είναι καλύτερη ιδέα να βάζεις το ξυπνητήρι λίγο αργότερα και ας χάνεις τη φάση που λαγοκοιμάσαι.

7. Να στέλνεις και να διαβάζεις γραπτά μηνύματα

7. Να στέλνεις και να διαβάζεις γραπτά μηνύματα

Ή να τσεκάρεις τα emails σου ή να μπαίνεις στο Instagram ή να σερφάρεις στο Internet. Αυτές οι συσκευές που έχουμε βάλει στη ζωή μας εκπέμπουν έναν μπλε φωτισμό που μπορεί να αλλοιώνει τη φυσική απελευθέρωση της μελατονίνης, της ορμόνης που προωθεί τον ύπνο. Δεν έχεις μόνο εσύ αυτές τις συνήθειες – περίπου το 95% των ανθρώπων χρησιμοποιεί κάποια ηλεκτρονική συσκευή τις ώρες πριν πάει για ύπνο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του 2011 από το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ. Απόκλεισε τη χρήση αυτών των συσκευών για δυο τρεις ώρες πριν την ώρα που ξαπλώνεις και αυτό θα σε βοηθήσει να κοιμάσαι πιο εύκολα. Shape Rule: Μπορεί αυτός να είναι ο θεμελιώδης κανόνας της υγιεινής του καλού ύπνου! Tο κρεβάτι είναι μόνο για ύπνο και σεξ!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i