Αδένωμα παραθυρεοειδούς: Πώς αντιμετωπίζεται χειρουργικά;

Η ιδανική αντιμετώπιση της νόσου προϋποθέτει την άριστη συνεργασία του θεράποντος ενδοκρινολόγου με τον εξειδικευμένο χειρουργό ενδοκρινών αδένων.

υπερηχογράφημα θυρεοειδούς θυρεοειδής Inside Creative House

Από τον Κυριάκο Βαμβακίδη, χειρουργό ενδοκρινών αδένων, διευθυντή Τμήματος Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» (drvamvakidis.gr).

Η ύπαρξη αδενώματος παραθυρεοειδούς (πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός) είναι μια κατάσταση που συνδέεται με πολλαπλά προβλήματα στον ασθενή, ενώ η διάγνωσή της δεν είναι πάντα εύκολη. Τα προβλήματα παρουσιάζονται σε τρεις κυρίως τομείς, το μυοσκελετικό σύστημα, το ουροποιητικό σύστημα και την ψυχική σφαίρα. Από το μυοσκελετικό προκύπτει συχνότατα οστεοπενία ή οστεοπόρωση, αρθρίτιδες και μυϊκή αδυναμία. Από το ουροποιητικό παρουσιάζεται λιθίαση, που μπορεί να οδηγήσει σε κολικό νεφρού, ενώ από την ψυχική σφαίρα έχουμε κατάθλιψη, μεταβολή προσωπικότητας και συμπεριφοράς, σύγχυση και, σχεδόν πάντα, διαταραχές μνήμης.

Η διάγνωση δεν είναι πάντα απλή υπόθεση

Η διάγνωση της συγκεκριμένης πάθησης βασίζεται σε βιοχημικά κριτήρια που περιλαμβάνουν την αύξηση στο αίμα του ασβεστίου και της παραθορμόνης με έναν χαμηλό φώσφορο. Αφού ο θεράπων ενδοκρινολόγος θέσει τη διάγνωση και εντοπίσει τον παθολογικό παραθυρεοειδή αδένα (σε ένα ποσοστό 15-20% υπάρχουν περισσότεροι του ενός) κατόπιν πιο ειδικών εξετάσεων (σπινθηρογράφημα και υπερηχογράφημα από έμπειρο ακτινολόγο), τη σκυτάλη παίρνει ο χειρουργός.

Η χειρουργική επέμβαση

Αφού ο χειρουργός αφαιρέσει τον παθολογικό (ή τους παθολογικούς παραθυρεοειδείς αδένες), μπορεί να επιβεβαιώσει τη βιοχημική ίαση του ασθενούς μετρώντας διεγχειρητικά την παραθορμόνη. Η μέτρησή της πραγματοποιείται στα 10 λεπτά μετά την αφαίρεση του αδενώματος και η πτώση της σε ποσοστό πάνω από 50% από την προεγχειρητική τιμή πιστοποιεί την ίαση του ασθενούς. Η ταχεία πτώση της παραθορμόνης οφείλεται στον πολύ χαμηλό χρόνο ημίσειας ζωής της, που υπολογίζεται στα 3-4 λεπτά. Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση της νόσου σε συνδυασμό με την οριστική θεραπεία, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι χειρουργική, μπορεί να οδηγήσουν στην ανακούφιση των ασθενών αυτών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Διάβασε επίσης: Διαταραχές του θυρεοειδούς: 18 σημάδια που δείχνουν ότι ο θυρεοειδής σου δε λειτουργεί σωστά

Διάβασε επίσης: Υποθυρεοειδισμός και υπερθυρεοειδισμός: Τα συμπτώματα, τι σημαίνει για την υγεία σου, τι να κάνεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i