Αλκοόλ και καρκίνος: Επιστημονικά δεδομένα και πού συμφωνούν οι ειδικοί;

Προκαλεί καρκίνο η κατανάλωση αλκοόλ; Εξετάζουμε μέρος των επιστημονικών δεδομένων και ανακαλύπτουμε πού συμφωνούν οι ειδικοί.

pornstar-martini-cocktail-picture-id1019323412

Από τη Βέρα Ζαχαρού, διαιτολόγο-διατροφολόγο, Health Coach

H πανδημία του κορονοϊού οδήγησε πολλούς σε αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Η χρόνια υψηλή κατανάλωσή του έχει κατηγορηθεί για αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Ωστόσο, υπάρχουν έρευνες όπου υποστηρίζεται ότι το αλκοόλ πιθανόν να έχει προστατευτικό ρόλο σε κάποιες μορφές καρκίνου, ενώ είναι ευρέως διαδεδομένο ότι η κατάχρησή του σχετίζεται με πολλές μορφές καρκίνου. Τι ισχύει όμως; Η αλήθεια βρίσκεται, όπως συνήθως, κάπου στη μέση. «Η ασφαλής κατανάλωση για έναν υγιή άνδρα είναι οι 2 αλκοολικές μονάδες, δηλαδή περίπου τα 2 ποτήρια την ημέρα. Από την άλλη, για τις γυναίκες η ποσότητα αυτή μειώνεται στο μισό και αυτό γιατί τα ένζυμα που διασπούν την αιθυλική αλκοόλη βρίσκονται σε μικρότερη συγκέντρωση στο στομάχι τους» επισημαίνει ο Fabio Farinati, διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Μονάδας στο Νοσοκομείο της Πάδοβα στην Ιταλία. «Αντίθετα, δεν υπάρχουν ασφαλή όρια κατανάλωσης αλκοόλ για άτομα με πρόβλημα στο ήπαρ. Για παράδειγμα, το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τη φλεγμονή του ήπατος σε ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα ή στεάτωση και αυτό να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος, ακόμα και σε ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα».

Μπορεί το αλκοόλ να προκαλέσει καρκίνο;

Η κατάχρηση αλκοολούχων ποτών είναι επικίνδυνη για όλους, καθώς η υπερκατανάλωση μπορεί να βλάψει το έντερο διευκολύνοντας την απορρόφηση καρκινογόνων ουσιών που υπάρχουν στα τρόφιμα. Επιπλέον, εκτός από το ήπαρ, βλάβη μπορεί να εμφανιστεί στο λάρυγγα, το φάρυγγα, στο στόμα, το στομάχι, το στήθος, το πάγκρεας και το παχύ έντερο.

Βέβαια, μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δεν είναι καθοριστικές για το αν το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Ωστόσο, επιβεβαιώνεται ότι η υπερκατανάλωσή του συνδέεται με εμφάνιση καρκίνου στα πλακώδη κύτταρα του οισοφάγου και καρκίνου του μαστού (κυρίως σε γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση). Όσον αφορά το ήπαρ, το κόλον και το στομάχι, επικίνδυνη θεωρείται η κατανάλωση αλκοόλ άνω των 30-45 γρ. (3-4 ποτήρια) ημερησίως. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν μπορούμε να πούμε απόλυτα ότι το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο.

Οι όγκοι είναι σύνθετες και πολυπαραγοντικές ασθένειες. Η ανάπτυξή τους εξαρτάται από την κληρονομικότητα, τη διατροφή, τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα, την παχυσαρκία αλλά και από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Το να θεωρούμε, λοιπόν, ότι μόνο ένας παράγοντας ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου είναι λάθος. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ θα μπορούσε να αποτελεί κίνδυνο, καθώς αυτοί οι δύο παράγοντες αλληλοενισχύονται. Το αλκοόλ διεγείρει τη δραστηριότητα των ενζύμων που ενεργοποιούν τις καρκινογόνες ουσίες που υπάρχουν στον καπνό του τσιγάρου, προκαλώντας με αυτό τον τρόπο βλάβη στα κύτταρα.

Μπορεί το αλκοόλ (με μέτρο) να σου κάνει καλό;

Βέβαια, σύμφωνα με τον Fabio Farinati, υπάρχουν έρευνες όπου υποστηρίζεται ότι οι μικρές δόσεις αλκοόλ (αυτές που θεωρούνται ασφαλείς) αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, οστεοπόρωσης, νόσου Alzheimer, παχυσαρκίας και ορισμένων τύπων καρκίνου, κυρίως των νεφρών και λεμφώματος. Οι έρευνες αυτές συνήθως αφορούν την κατανάλωση κόκκινου κρασιού, το οποίο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, προκυανιδίνες, φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες καθώς και ρεσβερατρόλη, ισχυρά αντιοξειδωτικά με ευεργετικές επιδράσεις για την υγεία μας. Εν κατακλείδι, αν η κατανάλωση αλκοόλ γίνεται με μέτρο, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για άτομα τα οποία είναι κάτω των 18 ετών, άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, άτομα που θα πρέπει να οδηγήσουν, αλλά και για γυναίκες που εγκυμονούν.

Η σαφής απαγόρευση

Δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μια νέα μελέτη του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Φυσικής έδειξε ότι τα έμβρυα που εκτίθενται σε αλκοόλ στη μήτρα είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη γνωστικής δυσλειτουργίας. Το εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο είναι παγκοσμίως μία από τις κύριες αιτίες διανοητικής αναπηρίας και συνδέεται με ευρύ φάσμα νευρολογικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και της υπερκινητικότητας.

Διάβασε επίσης: 7 πράγματα που θα συμβούν στο σώμα μας όταν κόψουμε το αλκοόλ

Διάβασε επίσης: H «νόσος των αναψυκτικών» – ποιοι κινδυνεύουν από μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i