Η άνοια και η νόσος Alzheimer: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις που θες να κάνεις

Η άνοια και η νόσος Alzheimer μας αφορά όλους: Τους δικούς μας ανθρώπους, τους γονείς, τους παπούδες ή κι εμάς τους ίδιους. Οι ερωτήσεις που θέλουμε να κάνουμε είναι πολλές.

anoia-noso-altshaimer

Αυτές τις ερωτήσεις που θα θέλαμε λοιπόν να κάνουμε κι εμείς οι ίδιοι, έγιναν από τους ηλικιωμένους του Γ΄ΚΑΠΗ Αλίμου, οι οποίοι πήραν απαντήσεις που τους έδωσαν οι ειδικοί επιστήμονες του Οργανισμού Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ», πάνω στο θέμα της άνοιας και της νόσου Alzheimer.

Οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν, στο πλαίσιο των συνεχών ενεργειών ευαισθητοποίησης της κοινότητας, από τον Οργανισμό Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ», με στόχο την έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων από τους ίδιους τους ηλικιωμένους ή τους οικείους τους, ώστε να υπάρξει και άμεση ιατρική παρέμβαση και συμβουλευτική, για την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η άνοια και η νόσος Alzheimer: Τι κερδίζει ο ασθενής από την έγκαιρη διάγνωση

Όπως εξήγησε στους ηλικιωμένους, ο Ψυχίατρος & Επιστημονικά Υπεύθυνος του Οργανισμού Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ», Αντώνης Μούγιας: «Είναι γεγονός ότι θεραπεία που τροποποιεί την πορεία της νόσου του Alzheimer δεν υπάρχει.

Υπάρχει όμως θεραπεία που βελτιώνει τα συμπτώματα της νόσου, ιδιαίτερα όταν ξεκινήσει έγκαιρα.

Επίσης, η πρόληψη των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου όπως το κάπνισμα, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία, η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία, μπορούν να “φρενάρουν” τη ραγδαία αύξηση των περιστατικών με νόσο του Alzheimer.

Με την έγκαιρη διάγνωση και την εξειδικευμένη αντιμετώπιση ο ασθενής μπορεί να ενημερωθεί για το τι να περιμένει, να ενταχθεί στα προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης που ενισχύουν το θεραπευτικό αποτέλεσμα των φαρμάκων, και να βοηθηθεί σημαντικά στο να διαμορφώσει μια ποιοτική καθημερινότητα και μια ρουτίνα μέσα στην οποία θα νιώθει ασφάλεια.

Όσο πιο γρήγορα ο ασθενής βάλει στη ζωή του τις παραπάνω θεραπευτικές προσεγγίσεις τόσο περισσότερο ποιοτικό χρόνο ζωής θα κερδίσει και ο ίδιος αλλά και οι οικείοι του, μαζί του και αυτό στα περιστατικά άνοιας είναι κέρδος».

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Φάκελος Αlzheimer: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Πως θα αναγνωρίσεις τα συμπτώματα της Νόσου Alzheimer

Συνήθως, το πρώτο σύμπτωμα στη νόσο του Alzheimer (Αλτσχάιμερ) είναι η έκπτωση στην πρόσφατη μνήμη, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί με:

επανάληψη ερωτήσεων και ιστοριών από τον ασθενή χάσιμο πραγμάτων, που ακολουθείται συχνά από εκνευρισμό και σημαντική αναστάτωση, αδυναμία, απόκτησης καινούργιων γνώσεων, αδυναμία εκμάθησης γεγονότων που συνέβησαν.

Συχνά, ένα από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου του Alzheimer (Αλτσχαιμερ) είναι οι διαταραχές του λόγου. Οι ασθενείς έχουν δυσκολία στην εύρεση της κατάλληλης λέξης, περιγράφουν μια λέξη σωστά, αλλά δεν μπορούν να  την ονοματίσουν και ο λόγος τους γίνεται λιγότερο αυθόρμητος σε σχέση με παλιά και πιο φτωχός.

Αργότερα, κατά τη διάρκεια της νόσου οι ασθενείς αποπροσανατολίζονται και δεν έχουν την αίσθηση του χρόνου και αργότερα του χώρου. Αυτό γίνεται αντιληπτό από τους συγγενείς τους, γιατί δεν ξέρουν τι μέρα της εβδομάδος είναι, πόσο του μήνα έχουμε, τι μήνα και τι έτος.

Τι θα πρέπει να προσέξεις ακόμα όσον αφορά την άνοια

Στα διαγνωστικά κριτήρια της άνοιας συμπεριλαμβάνεται η απραξία, δηλαδή η αδυναμία να κάνει κάτι παρά τη διατήρηση της κινητικότητας και η αγνωσία, δηλαδή η αδυναμία προσδιορισμού αντικειμένου παρά τη μη προσβολή του αισθητηριακού μηχανισμού.

Πέρα από τα παραπάνω, πολλές φορές συνυπάρχει μια μεταβολή στο χαρακτήρα των ασθενών με νόσο του Alzheimer (Αλτσχάιμερ), η οποία συχνά προηγείται της εκδήλωσης των άλλων συμπτωμάτων της νόσου, κατά αρκετά χρόνια.

Το ίδιο συμβαίνει και με διαταραχές της συγκέντρωσης, οι οποίες αποτελούν πρώιμα συμπτώματα της νόσου του Alzheimer (Αλτσχάιμερ). Το πρόβλημα με τα συμπτώματα αυτά είναι πως είναι μη ειδικά και συνήθως αποδίδονται από το περιβάλλον στην ηλικία, το άγχος ή και την πεσμένη διάθεση.

Τέλος, μη γνωσιακά συμπτώματα, κυρίως κατάθλιψη, μπορεί να αποτελούν το βασικό σύμπτωμα στην έναρξη της άνοιας.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε δωρεάν έλεγχος μνήμης σε ηλικιωμένους που το επιθυμούσαν.Για περισσότερες πληροφορίες επισκέψου την ιστοσελίδα: www.nstr.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i