Άσκηση μετά από μαστεκτομή: Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις

Δες πώς μπορείς να επιστρέψεις στην άσκηση μετά από μαστεκτομή.

smiling-mature-sporty-woman-picture-id1040307906

Η σωστή διατροφή και η άσκηση αποτελούν βάσεις μιας υγιούς διαβίωσης. Πόσο μπορεί να αλλάξει η καθημερινή ρουτίνα σε ασθενείς οι οποίες έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού; Ο Γενικός Χειρουργός – Μαστολόγος Δρ. Γιώργος Ανθιμίδης μας ενημερώνει για το τι ισχύει για την άσκηση μετά από μαστεκτομή.

Είναι η χειρουργική επέμβαση απαραίτητη για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού;

Η χειρουργική επέμβαση συνήθως βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μάχης εναντίον του καρκίνου του μαστού. Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων:

• Η ογκεκτομή, κατά την οποία αφαιρείται μόνο ο όγκος, μαζί με ένα μικρό μέρος του υγιούς γύρω ιστού.

• Η τεταρτεκτομή, επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται το ¼ του μαστού.

• Η ολική μαστεκτομή ή απλώς μαστεκτομή, όπως έχει επικρατήσει να αποκαλούμε την αφαίρεση ολόκληρου του μαστού.

Οι παραπάνω επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν με ή χωρίς αφαίρεση των λεμφαδένων της μασχάλης. Αυτό εξαρτάται από το είδος του καρκίνου και την πιθανότητα επέκτασής του (μετάστασης) μέσω της λεμφικής οδού.

Μπορεί η ασθενής με καρκίνο του μαστού να διατηρήσει το πρόγραμμα άσκησης που ήδη έχει;

Εάν η ασθενής ακολουθεί κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα άσκησης, μπορεί να το συνεχίσει μέχρι και τη χειρουργική επέμβαση. Παρόλα αυτά κάθε μία από τις παραπάνω χειρουργικές διαδικασίες μπορεί να επηρεάσει την κινητικότητα του ώμου, συνεπώς να προκαλέσει μεταβολές στον τρόπο άσκησης έπειτα από την επέμβαση. Ορισμένες φορές ο πόνος και η δυσκαμψία μπορούν να περιορίζουν το εύρος κίνησης του ώμου και του βραχίονα, τουλάχιστον κατά τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση.

Άσκηση μετά από μαστεκτομή: Ποιες ασκήσεις θα βοηθήσουν στην ανάκτηση πλήρους εύρους κίνησης του ώμου και του βραχίονα μετά την επέμβαση;

Όποιο και αν είναι το είδος της επέμβασης που πραγματοποιήθηκε, είναι σημαντικό να ακολουθηθεί ένα πρόγραμμα ασκήσεων το πρώτο χρονικό διάστημα. Ο θεράπων ιατρός μπορεί να αξιολογήσει την κατάσταση και να κρίνει πότε η ασθενής θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει το πρόγραμμα.

Ορισμένες ασκήσεις ίσως επιτραπούν να γίνουν σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα μετά από την επέμβαση, ενώ άλλες θα επιτραπούν μετά την αφαίρεση των ραμμάτων. Γενικά μπορούμε να πούμε πως οι ασκήσεις που αποσκοπούν στην ανάκτηση πλήρους κίνησης μπορούν να εκτελεσθούν αρκετά νωρίς, ενώ ασκήσεις ενδυνάμωσης του ώμου και του βραχίονα προστίθενται λίγο αργότερα.

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες απλές συμβουλές και ασκήσεις, οι οποίες όμως θα πρέπει να εκτελούνται αυστηρά και μόνο έπειτα από την έγκριση του θεράποντα ιατρού.

Την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση

Οι πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση είναι αρκετά ευαίσθητες. Συνεπώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χέρι σας, αλλά μην προσπαθήσετε να το ασκήσετε έντονα ή να σηκώσετε βαρύτερα αντικείμενα.

• Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε το χέρι που βρίσκεται στη μεριά που πραγματοποιήθηκε η επέμβαση σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως φαγητό, ντους ή χτένισμα. Μην προσπαθήσετε να υπερβείτε των δυνάμεών σας.

• Μπορείτε να ασκήσετε ελαφρά το βραχίονα με απλές κινήσεις όπως:

- Ξαπλώστε και ανασηκώστε το χέρι σας πάνω από το επίπεδο της καρδιάς για περίπου 45 λεπτά. Χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι για να διατηρήσετε το χέρι σε αυτή τη θέση. Με αυτόν τον τρόπο, τοποθετώντας το σημείο από τον αγκώνα ως τον καρπό ψηλότερα από το επίπεδο του ώμου, θα ανακουφιστεί το άκρο από τυχόν οίδημα μετά την επέμβαση.

- Με το χέρι ελαφρά υψωμένο ανοιγοκλείστε την παλάμη σας και επαναλάβετε μερικές φορές.

- Εκτείνετε και λυγίστε τον αγκώνα μερικές φορές.

- Εξασκήστε την αναπνοή σας, χρησιμοποιώντας το διάφραγμα. Ξαπλώστε ανάσκελα και πάρτε μια αργή βαθιά ανάσα. Εισπνεύστε όσο περισσότερο αέρα μπορείτε, προσπαθώντας να εκτείνετε την κοιλιακή χώρα. Η διαφραγματική αναπνοή βοηθά στη διαχείριση του άγχους, ενώ διευκολύνει την πλήρωση των πνευμόνων από οξυγόνο και συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής κίνησης του θώρακα.

Γενικές οδηγίες για τις ασκήσεις μετά τη μαστεκτομή

Σε γενικές γραμμές η ασθενής είναι σε θέση να προχωρήσει σε επόμενο πρόγραμμα ασκήσεων περίπου 7 – 10 ημέρες μετά το χειρουργείο, ακολουθώντας κατά γράμμα τις ιατρικές συστάσεις.

Γενικές συμβουλές για το διάστημα μετά τη μαστεκτομή:

- Πολλές γυναίκες έχουν ένα αίσθημα καύσου, μυρμήγκιασμα ή πόνο στο εσωτερικό μέρος του βραχίονα ή στο στήθος. Είναι φυσιολογικό, καθώς η χειρουργική επέμβαση έχει επηρεάσει τις νευρικές απολήξεις της περιοχής. Μπορείτε να συνεχίσετε κανονικά τις ασκήσεις σας, εκτός κι αν παρατηρήσετε κάποιο ασυνήθιστο οίδημα ή ευαισθησία. Σε αυτήν την περίπτωση επικοινωνήστε με το Χειρουργό σας.

- Ένα χλιαρό προς ζεστό ντουζ μπορεί να βοηθήσει τους μύς σας να χαλαρώσουν πριν την έναρξη των ασκήσεων.

- Αποφύγετε τα στενά ρούχα.

- Μη βιάζεστε. Πάρτε τον χρόνο σας και εκτελέστε όλες τις ασκήσεις αργά, χωρίς να καταπονείτε το σώμα σας. Είναι φυσιολογικό να νιώθετε ένα τράβηγμα στην αρχή. Σταδιακά και όσο εκτελείτε τις ασκήσεις αργά και με συνέπεια θα βελτιωθεί η αίσθηση.

Προτιμήστε όποια άσκηση σας αρέσει

Μπορεί τις πρώτες εβδομάδες να υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί ως προς το είδος της άσκησης που μπορεί να επιλέξει μία ασθενής μετά από μαστεκτομή. Όσο περνούν οι εβδομάδες όμως, οι διαθέσιμες επιλογές αυξάνονται. Οι αρχικές φυσιοθεραπευτικές ασκήσεις μπορούν να συνδυαστούν με ήπιο περπάτημα. Με την πάροδο των ημερών όμως και πάντα σε συνεννόηση με τον ιατρό η ασθενής μπορεί να ξεκινήσει κάποιο ήπιο άθλημα που την ευχαριστεί, όπως τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι ή yoga. Στόχος είναι η επίτευξη και διατήρηση ενός επιθυμητού σωματικού βάρους και μιας υγιούς φυσικής κατάστασης. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η ψυχολογία και σωματική υγεία της ασθενούς, ενώ ταυτοχρόνως μειώνεται η πιθανότητα επανεμφάνισης της νόσου.

Διάβασε επίσης: Καρκίνος του μαστού: Μύθοι και αλήθειες

Διάβασε επίσης: Καρκίνος του μαστού και μεταστατικός καρκίνος του μαστού: Οι ομοιότητες και οι διαφορές

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i