Μόνο 10' κάθε μήνα: Αρκούν για να κάνεις αυτοεξέταση μαστού

Αφιέρωσε κάθε μήνα δέκα λεπτά στην αυτοεξέταση μαστού. Είναι απλό και μπορεί να σώσει τη ζωή σου!

Health Issues. Beautiful Woman Feeling Strong Pain In Chest Credit:puhhha

Σκοπός της αυτοψηλάφησης ή αυτοεξέτασης μαστού είναι, μέσω της πολλαπλής επανάληψης, κάθε γυναίκα να γνωρίσει τη φυσιολογική μορφολογία των μαστών της, ώστε να μπορέσει να αναγνωρίσει έγκαιρα οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή. Το πιο πεπειραμένο χέρι για τον κάθε μαστό είναι το δικό σου χέρι, αφού έχει αποδειχθεί πως οι ίδιες οι γυναίκες μπορούν να ψηλαφίσουν πολύ μικρούς όγκους από 0.5-1 εκατοστό. Είναι πολύ απλό να το κάνεις αρκεί να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές.

Πώς θα κάνεις αυτοεξέταση μαστού

Η αυτοεξέταση μαστού διαρκεί μόλις 10 λεπτά και συστήνεται να επαναλαμβάνεται κάθε μήνα. O ιδανικός χρόνος είναι αμέσως μετά την περίοδο και πιο συγκεκριμένα την 8η μέρα από την αρχή της περιόδου. Kαλό είναι να την επαναλαμβάνεις την ίδια μέρα του κύκλου κάθε μήνα. Πριν ακριβώς από την έμμηνο ρύση, το στήθος μπορεί να έχει μικρούς «όγκους» ή να είναι ευαίσθητο. Aν δεν έχεις περίοδο, διάλεξε την πρώτη ή την τελευταία μέρα του μήνα, για να θυμάσαι πότε κάνεις το τεστ. H ψηλάφηση γίνεται χρησιμοποιώντας την επίπεδη επιφάνεια των δαχτύλων με τα δάχτυλα του χεριού κολλητά. Oι κινήσεις είναι συνεχείς, κυκλικές και μικρές γύρω από τον μαστό, ενώ η πίεση σταθερή ξεκινώντας από την περιφέρεια (από την κοιλότητα της μασχάλης) προς το κέντρο (θηλή).

Αν διαπιστώσεις οποιαδήποτε αλλαγή στο μαστό σου όπως

  • παρουσία ψηλαφητού όγκου,
  • έκκριση από την θηλή,
  • πάχυνση του δέρματος ή
  • οποιαδήποτε αλλαγή στην μορφή της θηλής ή του μαστού, συμβουλεύσου τον γιατρό σου.

Διάβασε επίσης: Μήπως φοβάσαι ότι είναι καρκίνος; 5 βήματα που πρέπει να κάνεις!

Διάβασε επίσης: Τα επόμενα σημαντικά βήματα μετά τη διάγνωση για καρκίνο

 H αυτοεξέταση μαστού με πολύ απλά βήματα

Μπροστά στον καθρέφτη: 

Στάσου μπροστά σε έναν καθρέφτη και έλεγξε το στήθος για τυχόν διαφορά στο χρώμα, το μέγεθος ή για ραβδώσεις στην επιδερμίδα. Eπανάλαβε τοποθετώντας τα χέρια στους γοφούς πιέζοντας ώμους και αγκώνες, για να ενεργοποιηθούν οι μύες του στήθους. Συνέχισε βάζοντας τα χέρια πίσω από το κεφάλι.

Σήκωσε ψηλά το δεξί σου χέρι και με το αριστερό ψηλάφισε το στήθος και τη μασχάλη πάντα με κυκλικές κινήσεις. Πίεσε ελαφρώς τη θηλή και εξέτασε αν βγάζει υγρό. Επανάλαβε στο άλλο στήθος.

Ξαπλωμένη: 

Ξάπλωσε τοποθετώντας ένα μαξιλάρι κάτω από το δεξί σου ώμο και το δεξί σου χέρι πίσω από το κεφάλι. Εξέτασε το στήθος και τη μασχάλη με κυκλικές κινήσεις. Πίεσε τη θηλή μήπως βγάλει υγρό. Επανάλαβε στο άλλο στήθος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i