Χρόνια ημικρανία: Ο νευρολόγος απαντά πώς επηρεάζει τους ασθενείς και τι μπορούν να κάνουν

Η ημικρανία είναι ένα συχνό νόσημα που επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα όσων πάσχουν.

vector-flat-woman-with-headache-and-heartache-vector-id1177872405 Irina Shatilova

Ο Μιχάλης Βικελής, νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD (headaches.gr), μας μιλά για τη χρόνια ημικρανία, όπως τη «ζει» μαζί με τους ασθενείς του.

Πώς βιώνουν οι ασθενείς σας τη χρόνια ημικρανία;

Στη χρόνια ημικρανία οι ασθενείς έχουν κεφαλαλγία περισσότερες από τις μισές ημέρες του μήνα, ως και καθημερινά, ενώ, παράλληλα, κάποια από τα τυπικά χαρακτηριστικά της ημικρανικής κρίσης δεν εμφανίζονται με τόσο μεγάλη ένταση. Ωστόσο, η μεγάλη συχνότητα του πόνου εντάσσει τη χρόνια ημικρανία στις παθήσεις που προκαλούν σημαντική διαταραχή στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

Πώς μπορεί να επηρεάσει η χρόνια ημικρανία τη ζωή των ασθενών;

Η χρόνια ημικρανία προκαλεί σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές, επαγγελματικές αλλά και προσωπικές επιπτώσεις στους πάσχοντες. Oι ασθενείς δηλώνουν δυσκολίες στην επαγγελματική τους ζωή, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και στην παραίτηση ή στην απώλεια της εργασίας, ενώ αντίστοιχα διαταραγμένη είναι η κοινωνική αλλά και η προσωπική τους ζωή.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η πάθηση;

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας χρόνιας ημικρανίας ασφαλώς και δεν έγκειται στη χορήγηση αναλγητικών. Μάλιστα, πολλοί ασθενείς με χρόνια ημικρανία αναγκάζονται και κάνουν κατάχρηση αναλγητικών φαρμάκων διαφόρων τύπων, προσπαθώντας να ανακουφιστούν. Αυτό, πέρα από τους κινδύνους που επιφέρει για την υγεία τους, αποδεδειγμένα οδηγεί σταδιακά σε αύξηση της συχνότητας αλλά και της ανθεκτικότητας της ημικρανίας. Η λύση, που μπορεί να βρεθεί σε συνεργασία με κάποιον ειδικό νευρολόγο, περιλαμβάνει μια προσπάθεια σε πολλά επίπεδα.

Συχνά είναι σημαντική η αλλαγή του τρόπου ζωής, με υιοθέτηση ενός πιο τακτικού προγράμματος ύπνου, ενυδάτωσης, διατροφής και άσκησης. Από εκεί και πέρα, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απαραίτητη και η χορήγηση κατάλληλης φαρμακευτικής θεραπείας. Η θεραπεία αυτή μπορεί να γίνει με κάποιο από τα εγκεκριμένα για την ημικρανία φάρμακα, ενώ η μοναδική θεραπεία που είναι ενδεδειγμένη ειδικά για τη χρόνια ημικρανία και αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ είναι η χορήγηση της βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α.

Διάβασε επίσης: Πότε κινδυνεύουν οι γυναίκες από εγκεφαλικό επεισόδιο + η θεραπεία για τη σπαστικότητα μετά το εγκεφαλικό

Διάβασε επίσης: Πονοκέφαλος ή ημικρανία; Δες πώς θα αναγνωρίσεις τον πόνο σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i