Διάγνωση Πολλαπλή σκλήρυνση – 4 facts ότι «η ζωή συνεχίζεται» από τον νευρολόγο Δημήτρη Ναούμη

Ο Δημήτρης Ναούμης, νευρολόγος, επιμελητής Νευρολογικής Κλινικής, 251 ΓΝΑ, αναλύει βασικά δεδομένα για την πολλαπλή σκλήρυνση.

ευτυχία ελπίδα αγάπη υγεία 981777368

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια αυτοάνοση χρόνια νευρολογική διαταραχή, η οποία πλήττει κυρίως νέους ανθρώπους, ηλικίας 20-40 ετών και συχνότερα τις γυναίκες. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα πάνω από 13.000 ασθενείς.

# 1

Τα συμπτώματα ποικίλλουν, όπως και η πορεία του κάθε ασθενούς. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι αισθητικά ή κινητικά ελλείμματα σε άνω ή/και κάτω άκρα, αστάθεια, διαταραχές όρασης, όπως θάμβος και διπλωπία, ενώ όχι σπάνια μπορεί να επηρεαστούν και οι γνωσιακές λειτουργίες. Η κυριότερη μορφή της νόσου χαρακτηρίζεται από υποτροπές, όπου εμφανίζονται νέα συμπτώματα ή επιδεινώνονται ήδη υπάρχοντα, αλλά και από μεγάλες περιόδους ύφεσης.

# 2

Όπως σε όλες τις αυτοάνοσες παθήσεις, δεν υπάρχει οριστική αιτιολογική φαρμακευτική αγωγή που να θεραπεύει τη νόσο. Από το 1990, και ειδικά την τελευταία 15ετία, παρατηρείται μια έκρηξη στις θεραπείες, ενέσιμες, χάπια ή ενδοφλέβιες. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία έχει βελτιώσει δραματικά την ποιότητα ζωής, με αποτέλεσμα φυσιολογικό οικογενειακό και επαγγελματικό προγραμματισμό. Ο γάμος και η τεκνοποίηση δεν αποτελούν όνειρο, ενώ η επαγγελματική καριέρα είναι πραγματοποιήσιμο δικαίωμα.

# 3

Η επιλογή της κατάλληλης αγωγής από το θεράποντα νευρολόγο οφείλει να είναι μια εξατομικευμένη διαδικασία, η οποία να βασίζεται τόσο στη νόσο όσο και στο προφίλ και στον τρόπο ζωής του κάθε ασθενούς. Πρωταρχικό κριτήριο αποτελεί η αποτελεσματικότητα της αγωγής, σε συνδυασμό πάντα με τη μακροχρόνια ασφάλεια, που οι υπάρχουσες ανοσοτροποποιητικές και ανοσοκατασταλτικές αγωγές το προσφέρουν.

# 4

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια χρόνια νόσος, που οι υπάρχουσες θεραπείες επιτρέπουν στους ασθενείς να τη σέβονται, αλλά όχι να τη φοβούνται. Η εργασία επιβάλλεται, η προσωπική ζωή διαφυλάσσεται, η τεκνοποίηση επιτρέπεται και η ζωή συνεχίζεται.

Διάβασε επίσης: «Πάσχω από πολλαπλή σκλήρυνση. Μπορώ να συνεχίσω τη θεραπεία μου αν μείνω έγκυος και θηλάζω το μωρό μου;»

Διάβασε επίσης: Κορονοϊός: Κινδυνεύουν περισσότερο οι άνθρωποι με πολλαπλή σκλήρυνση;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i