Διαγνώστηκες με ηπατίτιδα; Να τι πρέπει να γνωρίζεις ως αρχή

Μια διάγνωση για ηπατίτιδα δεν θα πρέπει να σου «κόψει τα πόδια».

συκώτι ήπαρ ηπατίτιδα Sakramir

Ο Βασίλης Γράβαρης, υπεύθυνος επικοινωνίας του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», μοιράζεται μαζί μας τα τρία πρώτα πράγματα που συμβουλεύουμε έναν ασθενή ο οποίος μόλις έχει διαγνωστεί.

«Το πρώτο και βασικό βήμα που θα πρέπει να γίνει δεν επαφίεται τόσο σε ιατρικά και επιδημιολογικά δεδομένα. Στο άκουσμα και μόνο του “πάσχεις από ηπατίτιδα”, ένας άνθρωπος που δεν έχει γνώση επί του θέματος και δε γνωρίζει άτομα που ζουν με τον ιό είναι σχεδόν βέβαιο πως θα πανικοβληθεί πιστεύοντας ότι η ζωή του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.

Πρώτο μας μέλημα, λοιπόν, αποτελεί η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και πλήρους ενημέρωσης, σε απλή γλώσσα, γύρω από όλες τις ηπατίτιδες (A, B και C), ώστε να κάνουμε τον ασθενή να καταλάβει πως, με εξαίρεση ορισμένα άλλα ηπατικά νοσήματα, η ζωή του δε διατρέχει άμεσο κίνδυνο και πως υπάρχει θεραπεία.

Ως δεύτερο βήμα, θα επικεντρωθούμε στο καίριο κομμάτι της πρόληψης, καθώς και της αλλαγής τρόπου σκέψης μέσα στην καθημερινότητα από εδώ και στο εξής. Συγκεκριμένα και ανάλογα πάντα με την ηπατίτιδα του ασθενούς, θα παράσχουμε, αρχικά, κατευθυντήριες γραμμές προστασίας που θα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά από τον ασθενή, υποδεικνύοντάς του παράλληλα ηπατολογικά ιατρεία στα οποία μπορεί να απευθυνθεί ώστε να πραγματοποιήσει τις κατάλληλες εξετάσεις. Τέλος, εξίσου σημαντικό είναι να απομυθοποιήσουμε την ηπατίτιδα στο σημείο που εκείνη αποτελεί ταμπού για τον ασθενή.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που άτομα που ζουν με τον ιό, φοβούνται ή και ντρέπονται να το αποκαλύψουν, θεωρώντας πως έτσι θα στιγματιστούν κοινωνικά. Εξηγώντας, λοιπόν, στον ασθενή πως δεν είναι μόνος, θα τον ωθήσουμε να αντιμετωπίσει επαρκέστερα τον ιό, αγκαλιάζοντας το πρόβλημα και όχι κρύβοντάς το κάτω από το μεγάλο χαλί του κοινωνικού στιγματισμού».

Διάβασε επίσης: Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας C, πώς κολλάει και ποιοι πρέπει να εξεταστούν άμεσα

Διάβασε επίσης: Η «σιωπηρή επιδημία» που απειλεί το συκώτι μας – Ενημερωνόμαστε για τη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i