Δυσκοιλιότητα: όταν το έντερό σου «τεμπελιάζει»…

Η δυσκοιλιότητα είναι ίσως η πιο συχνή διαταραχή του πεπτικού συστήματος.

shutterstock_580534051 By Dmytro Zinkevych

Το 12% των ανθρώπων διεθνώς πάσχει από το συγκεκριμένο πρόβλημα, με πιο ευπαθείς τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. «Η δυσκοιλιότητα δεν πρέπει να συγχέεται με τη δυσχεσία που είναι η δύσκολη κένωση. Πρόκειται για μια κατάσταση, οξεία ή χρόνια, κατά την οποία μειώνεται ο ρυθμός των κενώσεων.

Για να θεωρηθεί κάποιος δυσκοίλιος θα πρέπει να έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις ανά εβδομάδα» εξηγεί ο δρ. Δημήτρης Καραγιάννης, γαστρεντερολόγος, διευθυντής του ενδοσκοπικού τμήματος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Ενδεικτικά πάντως, στην Αμερική και την Ασία οι πάσχοντες από δυσκοιλιότητα είναι δύο φορές περισσότεροι απ' ό,τι στην Ευρώπη, ενώ -αν αυτό σε παρηγορεί- το 38% στην Ιταλία και το 43% στη Γαλλία των «εσφιγμένων» υποφέρουν από δυσκοιλιότητα για περισσότερο από 10 χρόνια. Όμως, το πιο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει είναι ότι το ένα τέταρτο των ανθρώπων που πάσχουν από δυσκοιλιότητα δεν κάνει τίποτα για να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα. Αντίθετα, προτιμά να περιμένει ελπίζοντας πως αυτά θα περάσουν χωρίς κάποια ιατρική βοήθεια.

«Γιατί εμφανίζω δυσκοιλιότητα;»

Σύμφωνα με το δρα Δημήτρη Καραγιάννη, «η δυσκοιλιότητα μπορεί να υφίσταται και ως κατάσταση από μόνη της ή να προκύπτει ως αποτέλεσμα άλλης νόσου». Αυτό έχει ως συνέπεια το περιεχόμενο του παχέος εντέρου να μην προωθείται με ικανοποιητικό ρυθμό. «Σε αυτό μπορεί να συμβάλουν αιτίες που μειώνουν την ικανότητα του περισταλτισμού (κινητικότητα εντέρου), αλλά και άλλες που εμποδίζουν τη διέλευση του περιεχομένου» διευκρινίζει ο ειδικός. Μερικές, λοιπόν, από τις αιτίες για τις οποίες εμφανίζεις δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι:

- Η κακή διατροφή, φτωχή σε ίνες.

- Η μειωμένη φυσική δραστηριότητα.

- Η γρήγορη απώλεια βάρους.

- Οι μεταβολές στις ορμόνες, όπως συμβαίνει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

- Η αφυδάτωση ή νοσήματα που οδηγούν σε αφυδάτωση.

- Το υψηλό ασβέστιο στο αίμα.

- Τα φάρμακα, όπως ο σίδηρος, τα αντικαταθλιπτικά, τα ηρεμιστικά και ορισμένα αντιυπερτασικά.

Οι επιπλοκές της δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα είναι δυσάρεστη, ενοχλητική και αλλάζει την ποιότητα της ζωής σου. Όμως, αν είναι χρόνια, μπορεί να σχετιστεί με:

- δημιουργία αιμορροΐδων ή επιδείνωση αυτών,

- πρόπτωση ορθού.

- ραγάδες δακτυλίου,

- δημιουργία και ενσφήνωση κοπρόλιθων (εκδήλωση συμπτωμάτων όπως η ναυτία, ο έμετος, η επίσχεση ούρων, η διάτρηση εντέρου),

- καρκίνο παχέος εντέρου και

- εκκολπώματα.

Πώς θεραπεύεται

Τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς για να θεραπευτείς, όπως τονίζει ο δρ. Δημήτρης Καραγιάννης, περιλαμβάνουν πρώτα από όλα την κατανόηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου σου, αλλά και της σημασίας που έχει η σωστή διατροφή (πολλές φυτικές ίνες μέσω της πρόσληψης φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως, άφθονο νερό) σε συνδυασμό με την άσκηση. «Εάν εντοπιστεί η αιτία, συνήθως, μπορεί να αντιμετωπιστεί. Για να συμβεί αυτό, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται φάρμακα, παρά μόνο μετά τη συμβουλή ενός γαστρεντερολόγου» σημειώνει ο δρ. Δημήτρης Καραγιάννης. Αυτό γιατί το έντερό σου μπορεί να εξαρτηθεί από αυτά τα σκευάσματα, ενώ η χρήση τους επί μακρόν ενδεχομένως να οδηγήσει σε κολίτιδα, όπως η κολίτιδα από υπακτικά.

Πότε πρέπει να επισκεφτείς τον ειδικό

- Εάν διαπιστώνεις πως έχει αλλάξει η ποιότητα της ζωής σου, εξαιτίας του προβλήματος.

- Όταν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από τρεις εβδομάδες και έχεις ξεπεράσει το 40ό έτος της ηλικίας σου.

- Εφόσον συνυπάρχουν τα συμπτώματα με άλλα, όπως η απώλεια βάρους, η αδυναμία, η αιμορραγία κατά την κένωση ή μετά από αυτήν, ο πυρετός.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i