Δωρεά αιμοπεταλίων: Τι είναι, ποιος μπορεί να προσφέρει, η διαδικασία

Πότε χρειάζεται η δωρεά αιμοπεταλίων; Μπορείς να δώσεις; Τι πρέπει να γνωρίζεις;

καρδιά δωρεά eternalcreative

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και τον Στέλιο Γραφάκο, αναπληρωτή καθηγητή Παιδιατρικής-Αιματολογίας, επιστημονικό διευθυντή της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας», διευθυντή Αιματολογικού Τμήματος Ιασώ Παίδων.

Ίσως δεν το έχεις σκεφτεί ή δεν το έχεις αποφασίσει. Κι όμως, το να δώσεις αίμα ή κάποιο συστατικό του που θα σώσει ανθρώπους είναι εύκολο, ανώδυνο και... ανθρώπινο.

Δωρεά αιμοπεταλίων

Τα αιμοπετάλια παρασκευάζονται από μονάδες ολικού αίματος, ενώ η συλλογή με κυτταραφαίρεση αποδίδει μεγαλύτερο αριθμό αιμοπεταλίων που βοηθά

αποτελεσματικότερα ειδικές ομάδες ασθενών.

▶ Τι ακριβώς είναι η δωρεά αιμοπεταλίων

Με την αφαίρεση αιμοπεταλίων (αιμοπεταλιαφαίρεση) μπορεί ο δότης να προσφέρει ένα μόνο συστατικό αίματος. Τα αιμοπετάλια μεταγγίζονται σε ειδικές ομάδες ασθενών όπως παιδιά και ενήλικες που

πάσχουν από νοσήματα όπως η μεσογειακή αναιμία και η λευχαιμία.

Είναι η μεταβολομική η θεραπευτική μέθοδος του μέλλοντος;

Μεσογειακή αναιμία: Οι εξελίξεις στη θεραπεία και ποιοι μπορούν να πάρουν μέρος σε διεθνή μελέτη

▶ Ποιος μπορεί να δώσει αιμοπετάλια

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι αιμοπεταλιοδότες είναι σχεδόν ίδιες με αυτές των αιμοδοτών ολικού αίματος. Εκτός από τη λήψη ιστορικού, θα ελεγχθεί ο αριθμός αιμοπεταλίων στο αίμα σου και, πριν γίνει η διαδικασία, θα προηγηθεί εργαστηριακός έλεγχος σε δείγμα αίματος ώστε να μπορούν τα αιμοπετάλιά σου να χορηγηθούν στον άνθρωπο που τα έχει ανάγκη αμέσως μετά τη λήψη τους.

▶ Η διαδικασία

Το αίμα συλλέγεται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο όπως και σε μια απλή αιμοδοσία και στη συνέχεια διαχωρίζεται στα συστατικά του: πλάσμα, ερυθρά και αιμοπετάλια. Μόλις συλλεχθεί η κατάλληλη ποσότητα αιμοπεταλίων, τα ερυθρά και το πλάσμα επιστρέφονται στον οργανισμό σου (από την ίδια φλέβα χωρίς δεύτερο τρύπημα). Η όλη διαδικασία διαρκεί 2-3 ώρες ανάλογα με τη ροή της φλέβας.

▶ Κάθε πότε μπορείς να δίνεις αιμοπετάλια

Τα αιμοπετάλια που συλλέγονται έχουν μικρό χρόνο ζωής –μόλις 5 ημέρες–, γι’ αυτόν το λόγο πρέπει να συλλέγονται συχνότερα. Οι αιμοπεταλιοδότες μπορούν να προσφέρουν αιμοπετάλια κάθε 15-20 ημέρες. Αν παράλληλα δίνεις και αίμα, θα σου δώσουν ειδικές οδηγίες για το πότε μπορείς να κάνεις την αιμοληψία.

▶ Πού μπορείς να δώσεις αιμοπετάλια

Οι αιμοπεταλιαφαιρέσεις δε γίνονται σε όλα τα κέντρα αιμοδοσίας. Συνήθως οι υπηρεσίες που εξυπηρετούν αιματολογικούς ή ογκολογικούς ασθενείς έχουν και τμήμα αιμοπεταλιαφαίρεσης. Αν ενδιαφέρεσαι, επικοινώνησε με φορείς αιμοδοσίας και θα σου δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i