Έχεις βήχα; Καπνίζεις; Μάλλον πάσχεις από ΧΑΠ και δεν το γνωρίζεις!

Μάθε τα νέα δεδομένα στην πρόληψη παροξύνσεων στη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια από τη μελέτη Flame.

Πάρε τρεις ανάσες

Τι είναι η ΧΑΠ

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια μακροχρόνια ασθένεια η οποία προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες και οδηγεί σε καταστροφή του πνευμονικού παρεγχύματος και στένωση των αεραγωγών, κάνοντας δύσκολη την αναπνοή. Κυριότερες μορφές της είναι η χρόνια βρογχίτιδα και το πνευμονικό εμφύσημα. Είναι η 3η αιτία θανάτου διεθνώς, ενώ στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, το 8,4% του γενικού πληθυσμού άνω των 35 ετών που υπήρξαν καπνιστές (πάνω από 100 τσιγάρα κατά τη διάρκεια της ζωής τους)πάσχουν από ΧΑΠ.

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ είναι δύσπνοια και χρόνιος βήχας, αλλά επειδή τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά, οι ασθενείς τα θεωρούν λανθασμένα σαν φυσιολογική συνέπεια του καπνίσματος και της ηλικίας. Συχνά οι ασθενείς εμφανίζουν παροξύνσεις, ξαφνική επιδείνωση δηλαδή των συμπτωμάτων που επιβαρύνουν εκτός από τον οργανισμό και την ψυχολογία των ασθενών.

Πρόκειται για ασθένεια που αφορά περίπου 210 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και 1.000.000 Έλληνες και όμως οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν.

Η μελέτη Flame

H μελέτη FLAME διεξήχθη σε 356 κέντρα σε 43 χώρεςσε 3.362 ασθενείς με ΧΑΠ σε διάστημα 52 εβδομάδων. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο «New England Journal of Medicine» και επιβεβαιώνουν ότι o συνδυασμός ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου της Novartis δείχνει υπεροχή έναντι του συνδυασμού σαλμετερόλης/φλουτικαζόνης στην πρόληψη των παροξύνσεων της ΧΑΠ. Μάλιστα, σε σύγκριση με το συνδυασμό σαλμετερόλης/φλουτικαζόνης, ο σταθερός συνδυασμός ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου μείωσε το ποσοστό των μέτριων ή σοβαρών παροξύνσεων κατά 17% και παρέτεινε το χρόνο έως την εμφάνιση της πρώτης παρόξυνσης 22%, ενώ μειωμένα ήταν και τα ποσοστά εμφάνισης πνευμονίας.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στην επιστημονική κοινότητα για πρώτη φορά στην Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Θωρακικής Εταιρείας (ATS) στο Σαν Φρανσίσκο, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στις 15 Μαΐου 2016. Ο σταθερός συνδυασμός ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου είναι σήμερα εγκεκριμένος για χρήση σε περισσότερες από 80 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των χωρών εντός της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής, την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Ελβετία και την Αυστραλία.

To 90% των περιπτώσεων της ΧΑΠ οφείλεται στο κάπνισμα!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i