Επανεπεμβάσεις θυρεοειδούς αδένα: Πότε είναι αναγκαίες;

Οι επεμβάσεις του θυρεοειδούς αδένα πραγματοποιούνται καθημερινά με σκοπό τη θεραπεία τόσο των πολλαπλών ευμε­γεθών καλοηθών όζων.

10.11.2016

εχεις διαβασει

Επανεπεμβάσεις θυρεοειδούς αδένα: Πότε είναι αναγκαίες; Τι καθιστά αναγκαία μια επέμβαση στο θυρεοειδή, πόσο επικίνδυνη είναι και πως μπορεί να αποφευχθεί;

Οι επεμβάσεις του θυρεοειδούς αδένα πραγματοποιούνται καθημερινά με σκοπό τη θεραπεία τόσο των πολλαπλών ευμε­γεθών καλοηθών όζων όσο και του καρ­κίνου του θυρεοειδούς. Κάποιες φορές οι ασθενείς έκπληκτοι πληροφορούνται από το θεράποντα ενδοκρινολόγο ότι υπάρχει ανάγκη να ξαναχειρουργηθούν.

Σε ποιες περιπτώσεις συμβαίνει αυτό;

Οι κύριοι λόγοι μπορούν να συνοψιστούν ως εξής: Η ύπαρξη μεγάλου θυρεοειδι­κού υπολείμματος σε περι­πτώσεις όπου στην πρώτη επέμβαση δε διενεργήθη­κε ολική θυρεοειδεκτομή. Παλιότερα οι επανεπεμ­βάσεις για την αφαίρεση μεγάλου θυρεοειδικού υπολείμματος ήταν συχνότερες. Σήμερα όμως, που η τάση είναι να πραγματοποιούνται ολικές θυρεοειδεκτομές, αυτή η ένδειξη επανεπέμ­βασης απαντάται όλο και σπανιότερα.

Η ύπαρξη διηθημένων λεμ­φαδένων που δεν αφαιρέθηκαν στην πρώτη επέμβαση στις περιπτώ­σεις καρκίνου θυρεοειδούς. Η ύπαρξη υποτροπής, δηλαδή επανεμ­φάνισης καρκινικού ιστού εκεί όπου αρχικά είχε αφαιρεθεί ο θυρεοειδής

«Μπορώ να αποφύγω το δεύτερο χειρουργείο;»

Για να αποφύγουμε τη διενέργεια δεύτερου χειρουργείου, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πριν από τη θυρεοειδε­κτομή για καρκίνο ή για υποψία καρκίνου αν υπάρχουν παθολογικοί λεμφαδένες στην τραχηλική χώρα. Αυτό πρέπει να ελέγχεται με τη λεγόμενη χαρτογράφη­ση λεμφαδένων, η οποία εστιάζει στην ανίχνευση διηθημένων λεμφαδένων από τη νόσο και πρέπει να διενεργείται από έμπειρο ακτινολόγο.

Από τη στιγμή που εντοπιστούν παθολογικοί λεμφαδένες, αυτοί πρέπει να αφαιρούνται μαζί με το θυρεοειδή στο πρώτο χειρουργείο. Αν αυτό δε γίνει, τότε ο ασθενής κατά την παρακολούθηση της νόσου θα εμφανίσει στοιχεία υποτροπής/υπολειμματικής νόσου και θα πρέπει συνήθως να αντιμε­τωπιστεί χειρουργικά, αφού η θεραπεία με το ραδιενεργό ιώδιο δεν είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ικανή να εξαλείψει τη νόσο (και συνήθως έχει ήδη χορηγηθεί στον ασθενή λίγο καιρό μετά την πρώτη επέμβαση).

Η επανεπέμ­βαση στον τράχηλο λόγω καρκίνου θυρεοειδούς είναι ένα δύσκολο και απαιτητικό χειρουργείο, κυρίως λόγω της διαταραχής της φυσιολογικής ανατομίας της περιοχής από το πρώτο χειρουργείο και της ανάπτυξης μετεγχειρητικών συμφύσεων. Κατά την επανεπέμβαση οι κίνδυνοι του βραχνιάσματος της φωνής, της τραχειοτομής και της μόνιμης υπα­σβεστιαιμίας είναι μεγαλύτεροι από μια πρώτη επέμβαση κι αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να πραγματοποιούνται από πολύ έμπειρο χειρουργό.

vamvakidis

Ευχαριστούμε τον Κυριάκο Θ. Βαμβακίδη, χειρουργό, διευθυντή Τμήματος Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων Κεντρικής Κλινικής Αθηνών

(www.drvamvakidis.gr).

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

γυναίκα ύπνος
Ξέρεις πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε και γιατί; Spoiler: Ο ύπνος… αδυνατίζει!!!!

Ποια πιστεύεις ότι είναι η σωστή απάντηση στην ερώτηση: πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε; Τσέκαρε εάν είναι σωστή!

Τροφές για ιώσεις | 10 επιλογές που προστατεύουν τον οργανισμό σου
Τροφές για ιώσεις: 10 επιλογές που προστατεύουν τον οργανισμό σου

Και θωρακίζουν τον οργανισμό σου ενάντια στις ασθένειες.

καλλυντικά μέικ απ μακιγιάζ υγεία ομορφιά
Είναι επικίνδυνα τα χημικά στα καλλυντικά σου; Τι χρειάζεται να γνωρίζεις γι’ αυτό το θέμα;

Αμερικανική έρευνα βρήκε ότι οι γυναίκες βάζουν 168 χημικά στο σώμα τους κάθε μέρα. Τι ισχύει με τα χημικά στα καλλυντικά και πόσο ασφαλή είναι τελικά τα προϊόντα ομορφιάς;

Skinny παντελόνια και άλλες περιπτώσεις που η μόδα κάνει κακό στην υγεία σου

Μήπως για να είσαι στη μόδα πληρώνεις βαρύ τίμημα; Skinny παντελόνια και άλλες περιπτώσεις που η μόδα κάνει κακό στην υγεία σου!

στήθος καρκίνος μαστού υγεία
Βγήκε υγρό από τη θηλή; Παρατηρείς αλλαγές στο δέρμα του στήθους ή της θηλής; Τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία του στήθους σου;

Βγήκε υγρό από τη θηλή, παρατήρησες κάποια αλλαγή στο στήθος σου; Επικοινώνησε με τον γιατρό σου και απόφυγε να βγάλεις γρήγορα συμπεράσματα για την υγεία σου. 

έντερο υγιές έντερο προβλήματα στο έντερο
Το ευερέθιστο έντερο ηρεμεί με βοήθεια από τη φύση – τι να κάνεις ανάλογα με την αιτία του πόνου

Σε τι οφείλεται ο πόνος από το ευερέθιστο έντερο και πώς θα τον αντιμετωπίσεις με τη βοήθεια της φύσης; 

#shapegreece