Επανεπεμβάσεις θυρεοειδούς αδένα: Πότε είναι αναγκαίες;

Οι επεμβάσεις του θυρεοειδούς αδένα πραγματοποιούνται καθημερινά με σκοπό τη θεραπεία τόσο των πολλαπλών ευμε­γεθών καλοηθών όζων.

epemvaseis-thyroeidis

Επανεπεμβάσεις θυρεοειδούς αδένα: Πότε είναι αναγκαίες; Τι καθιστά αναγκαία μια επέμβαση στο θυρεοειδή, πόσο επικίνδυνη είναι και πως μπορεί να αποφευχθεί;

Οι επεμβάσεις του θυρεοειδούς αδένα πραγματοποιούνται καθημερινά με σκοπό τη θεραπεία τόσο των πολλαπλών ευμε­γεθών καλοηθών όζων όσο και του καρ­κίνου του θυρεοειδούς. Κάποιες φορές οι ασθενείς έκπληκτοι πληροφορούνται από το θεράποντα ενδοκρινολόγο ότι υπάρχει ανάγκη να ξαναχειρουργηθούν.

Σε ποιες περιπτώσεις συμβαίνει αυτό;

Οι κύριοι λόγοι μπορούν να συνοψιστούν ως εξής: Η ύπαρξη μεγάλου θυρεοειδι­κού υπολείμματος σε περι­πτώσεις όπου στην πρώτη επέμβαση δε διενεργήθη­κε ολική θυρεοειδεκτομή. Παλιότερα οι επανεπεμ­βάσεις για την αφαίρεση μεγάλου θυρεοειδικού υπολείμματος ήταν συχνότερες. Σήμερα όμως, που η τάση είναι να πραγματοποιούνται ολικές θυρεοειδεκτομές, αυτή η ένδειξη επανεπέμ­βασης απαντάται όλο και σπανιότερα.

Η ύπαρξη διηθημένων λεμ­φαδένων που δεν αφαιρέθηκαν στην πρώτη επέμβαση στις περιπτώ­σεις καρκίνου θυρεοειδούς. Η ύπαρξη υποτροπής, δηλαδή επανεμ­φάνισης καρκινικού ιστού εκεί όπου αρχικά είχε αφαιρεθεί ο θυρεοειδής

«Μπορώ να αποφύγω το δεύτερο χειρουργείο;»

Για να αποφύγουμε τη διενέργεια δεύτερου χειρουργείου, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πριν από τη θυρεοειδε­κτομή για καρκίνο ή για υποψία καρκίνου αν υπάρχουν παθολογικοί λεμφαδένες στην τραχηλική χώρα. Αυτό πρέπει να ελέγχεται με τη λεγόμενη χαρτογράφη­ση λεμφαδένων, η οποία εστιάζει στην ανίχνευση διηθημένων λεμφαδένων από τη νόσο και πρέπει να διενεργείται από έμπειρο ακτινολόγο.

Από τη στιγμή που εντοπιστούν παθολογικοί λεμφαδένες, αυτοί πρέπει να αφαιρούνται μαζί με το θυρεοειδή στο πρώτο χειρουργείο. Αν αυτό δε γίνει, τότε ο ασθενής κατά την παρακολούθηση της νόσου θα εμφανίσει στοιχεία υποτροπής/υπολειμματικής νόσου και θα πρέπει συνήθως να αντιμε­τωπιστεί χειρουργικά, αφού η θεραπεία με το ραδιενεργό ιώδιο δεν είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ικανή να εξαλείψει τη νόσο (και συνήθως έχει ήδη χορηγηθεί στον ασθενή λίγο καιρό μετά την πρώτη επέμβαση).

Η επανεπέμ­βαση στον τράχηλο λόγω καρκίνου θυρεοειδούς είναι ένα δύσκολο και απαιτητικό χειρουργείο, κυρίως λόγω της διαταραχής της φυσιολογικής ανατομίας της περιοχής από το πρώτο χειρουργείο και της ανάπτυξης μετεγχειρητικών συμφύσεων. Κατά την επανεπέμβαση οι κίνδυνοι του βραχνιάσματος της φωνής, της τραχειοτομής και της μόνιμης υπα­σβεστιαιμίας είναι μεγαλύτεροι από μια πρώτη επέμβαση κι αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να πραγματοποιούνται από πολύ έμπειρο χειρουργό.

vamvakidis

Ευχαριστούμε τον Κυριάκο Θ. Βαμβακίδη, χειρουργό, διευθυντή Τμήματος Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων Κεντρικής Κλινικής Αθηνών

(www.drvamvakidis.gr).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i