Επινεφρίδια: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις - οι παθήσεις τους που θέλουν χειρουργείο

Τι είναι τα επινεφρίδια και ποιες παθήσεις τους απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση;

υγεία θεραπεία istock

Ευχαριστούμε τον δρα Εμμανουήλ Α. Τσίγκο, γενικό χειρούργο, εξειδικευθέντα στη Χειρουργική Ογκολογία Hammersmith Hospital -Department of Surgery and Cancer-Division of Surgery-Imperial College London, πιστοποιημένο μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας (ESSO-European Society of Surgical Oncology) (www.tsigkos.gr).

Τι είναι τα επινεφρίδια

Tα επινεφρίδια είναι 2 μικροί τριγωνικοί ενδοκρινείς αδένες, βάρους 7-8 γραμμαρίων το καθένα, που εντοπίζονται στον άνω πόλο κάθε νεφρού και εκκρίνουν ορμόνες απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος.

Το κάθε επινεφρίδιο αποτελείται από ένα εξωτερικό τμήμα που ονομάζεται φλοιός, ο οποίος δομικά χωρίζεται σε 3 ξεχωριστές περιοχές από τις οποίες παράγονται αλατοκορτικοειδή (κυρίως αλδοστερόνη), γλυκοκορτικοειδή (κυρίως κορτιζόλη) και ανδρογόνα, και από ένα εσωτερικό που ονομάζεται μυελός, καταλαμβάνει το κέντρο του αδένα και παράγει επινεφρίνη (αδρεναλίνη) και νορεπινεφρίνη. Όλες οι ορμόνες που εκκρίνονται από τα επινεφρίδια παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην ρύθμιση των διαφόρων λειτουργιών του σώματος όπως η αντίδραση στο stress, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η διατήρηση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, η ρύθμιση του μεταβολισμού, η καταστολή της φλεγμονώδους απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος κλπ.

Ποιες παθήσεις των επινεφριδίων χρειάζονται χειρουργείο;

Οι παθήσεις των επινεφριδίων που αντιμετωπίζονται χειρουργικά είναι οι παρακάτω:

  • Όλοι οι λειτουργικοί όγκοι του μυελού ή του φλοιού των επινεφριδίων ανεξαρτήτως μεγέθους. Στους όγκους αυτούς περιλαμβάνεται το αλδοστερόνωμα (Σύνδρομο Conn), το επινεφριδικό αδένωμα με αυτόνομη έκκριση κορτιζόλης (Σύνδρομο Cushing), το φαιοχρωμοκύττωμα και τέλος όγκοι με υπερπαραγωγή ανδρογόνων.
  • Μη λειτουργικοί όγκοι (δηλαδή όγκοι που δεν σχετίζονται με υπερπαραγωγή ορμονών) μεγαλύτεροι των 6 εκατοστών(με εξαίρεση αμιγώς κυστικές βλάβες ή μυελολίπωμα).
  • Μη λειτουργικοί όγκοι, μεγέθους 4 έως 6 εκατοστών επί συγκεκριμένων απεικονιστικών ενδείξεων(ετερογένεια,νέκρωση,ασβεστώσεις,στοιχεία διήθησης).
  • Πρωτοπαθής επινεφριδική κακοήθεια
  • Μονήρης απομακρυσμένη μετάσταση από κακοήθεις παθήσεις άλλων οργάνων (πνεύμονας, νεφρός, μαστός, μελάνωμα, στόμαχος, οισοφάγος και ήπαρ).

Διάβασε επίσης: Διατροφή και κορτιζόνη: Τι μπορείς να τρως όταν παίρνεις κορτιζόνη

Διάβασε επίσης: 5 σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να έχεις κάποια ορμονική διαταραχή

Ποια επέμβαση συστήνεται

Η επέμβαση εκλογής για τη θεραπεία όλων των καλοήθων επινεφριδικών όγκων, είναι η λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή, μέθοδος με άμεση ανάρρωση, άριστη μετεγχειρητική πορεία, χωρίς πόνο,χωρίς ανάγκη λήψης φαρμάκων, με ταχεία επάνοδο στην εργασία και χωρίς ευμεγέθεις ουλές. Η επέμβαση εκλογής για την αντιμετώπιση του πρωτοπαθούς επινεφριδικού καρκίνου και της εντοπισμένης απομακρυσμένης μετάστασης είναι η διακοιλιακή διαπεριτοναΪκή επινεφριδεκτομή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i