Έτσι θα προλάβεις τον καρκίνο του μαστού!

Ναι, ο καρκίνος του μαστού προλαμβάνεται. Διάβασε εδώ τις δύο βασικές εξετάσεις που πρέπει να κάνεις και βάλε τες στο ημερολόγιό σου. 

στήθος καρκίνος μαστού υγεία Vasyl Dolmatov

Συνεργάστηκε η Φλώρα Σταυρίδη, MD, MSc, MRCP, ογκολόγος παθολόγος Νοσοκομείο Υγεία Care and Cure Oncology Center (www.careandcure.gr).

Διάβασε εδώ τον βασικό κανόνα και τις απαραίτητες εξετάσεις για να προλάβεις τον καρκίνο του μαστού.

Κανόνας

Όλες οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας θα πρέπει να εξετάζουν τακτικά το στήθος τους, κατά προτίμηση στο γιατρό που έχει τη συγκεκριμένη ειδίκευση, το μαστολόγο. (Ο μαστολόγος μπορεί να είναι χειρουργός γυναικολόγος ή γενικός χειρουργός που έχει τη συγκεκριμένη ειδίκευση.)

Τρεις βασικές συμβουλές

Κάνε τις προληπτικές σου εξετάσεις όσο συχνά σε έχει συμβουλέψει ο γιατρός σου, επισκέψου τον χωρίς καθυστέρηση εάν εντοπίσεις κάποια αλλαγή στο μαστό σου και μη σου «κοπούν τα πόδια» ακόμα κι αν η διάγνωση τελικά δείξει κακοήθεια. Να νιώσεις τυχερή που εντοπίστηκε γρήγορα και να θυμάσαι πως οι επιστημονικές εξελίξεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού είναι εντυπωσιακές και αισιόδοξες.

Οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού

Το υπερηχογράφημα μαστών και η ψηφιακή μαστογραφία (η οποία πλέον συνιστάται στις περισσότερες γυναίκες αφού είναι πιο αναλυτική και συνταγογραφείται από τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία) είναι οι δύο βασικές εξετάσεις. Αυτές, ίσως και μια βιοψία που θα πάρει ο γιατρός σου με βελόνα από το στήθος, θα δώσουν την απάντηση σε κάθε σου ανησυχία.

Διάβασε επίσης: Πόνος στο στήθος: Σε τι μπορεί να οφείλεται;

Διάβασε επίσης: Βγήκε υγρό από τη θηλή; Παρατηρείς αλλαγές στο δέρμα του στήθους ή της θηλής; Τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία του στήθους σου;

Κάθε πότε πρέπει να γίνονται

Μία φορά το χρόνο είναι σημαντικό να ελέγχεις το στήθος σου στο γιατρό. Ωστόσο, και η δική σου εγρήγορση είναι πολύ σημαντική για να παρατηρήσεις τυχόν αλλαγές. Ο μαστολόγος σου θα σε κατευθύνει για το κάθε πότε να κάνεις υπερηχογράφημα και μαστογραφία ή αν θα πρέπει να γίνονται ταυτόχρονα. Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι γυναίκες πρέπει να κάνουν την πρώτη τους μαστογραφία λίγο πριν τα 50, εκτός κι αν υπάρχει ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένεια ή αν ο γιατρός τους τους συστήσει να εξεταστούν νωρίτερα. Ωστόσο, πολλοί γιατροί προτείνουν να γίνεται η πρώτη μαστογραφία μεταξύ 40-45 ετών. Αυτή θα χρησιμεύσει ως αναφορά για τις μελλοντικές σου εξετάσεις.

Κι αν είναι καρκίνος του μαστού;

Περίπου στο 10% των περιπτώσεων μια αλλαγή στο στήθος που θα σε οδηγήσει στο γιατρό θα σχετίζεται με κακοήθεια. Σε αυτή την περίπτωση πάρε μια βαθιά ανάσα, ζήτησε δεύτερη ή και τρίτη γνώμη αν το έχεις ανάγκη, συζήτησε με το γιατρό σου όλα τα δεδομένα και συνεργάσου μαζί του για να καταλήξετε στις αποφάσεις που θα είναι οι καλύτερες για τη

δική σου περίπτωση. Και να θυμάσαι ότι οι συντριπτικές πιθανότητες είναι με το μέρος σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i