Έχεις ένα σύννεφο από βακτήρια συνεχώς γύρω σου, λένε οι επιστήμονες!

Όσο καθαρή κι αν είσαι, τα βακτήρια υπάρχουν γύρω σου και συγκεκριμένα ένα σύννεφο από βακτήρια σε ακολουθούν παντού αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.

sinnefo-vaktiria

Όπως όλοι έχουμε το δικό μας, μοναδικό μικροβίωμα στο εντερικό μας σύστημα, το ίδιο συμβαίνει και με τον εναέριο χώρο που μας περιβάλλει, καθώς όλοι έχουμε γύρω μας ένα προσωπικό σύννεφο από βακτήρια συνεχώς, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό PeerJ.

Δε χρειάζεται, όμως, να αηδιάσεις αμέσως και να τρέξεις να κάνεις μπάνιο με αντισηπτικό.

Αυτά τα νέα είναι πολύ θετικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Όρεγκον. Ουσιαστικά πρόκειται για μία επέκταση της βακτηριακής υπογραφής μας στον προσωπικό μας εναέριο, περιβάλλοντα χώρο.

Στη μικρή έρευνα που διεξήχθη, οι ερευνητές εξέτασαν τον αέρα γύρω από 11 άτομα και ανακάλυψαν ότι καθώς εξέπνεαν, το διοξείδιο του άνθρακα που απέβαλαν είχε πάνω από 14 εκατομμύρια αλληλουχίες που αντιπροσωπεύουν χιλιάδες διαφορετικά είδη βακτηρίων.

Αυτό που τους ξάφνιασε, όμως, δεν ήταν ο αριθμός των βακτηρίων αλλά οι πληροφορίες που μπορούσαν να πάρουν από αυτά.

«Περιμέναμε ότι θα μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε το ανθρώπινο μικροβίωμα στον αέρα γύρω από έναν άνθρωπο, αλλά εκπλαγήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι μπορούσαμε να εντοπίσουμε τους περισσότερους ανθρώπους παίρνοντας μόνο δείγματα από το μικροβιακό τους σύννεφο», αναφέρει ο James F. Meadow, Ph.D., βιολόγος και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας.

Οι συνέπειες αυτής της μάλλον βρώμικης έρευνας είναι τεράστιες.

Οι ερευνητές λένε ότι κάθε βακτηριακή υπογραφή είναι τόσο μοναδική που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια βιολογική υπογραφή στο μέλλον, προσδιορίζοντας τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούμε τώρα τα δακτυλικά αποτυπώματα ή τις σαρώσεις του αμφιβληστροειδούς, αλλά με πολύ λιγότερο επεμβατικό τρόπο.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 9 τρόποι για ένα πιο υγιεινό και οικολογικό σπίτι

Οι συντάκτες της έρευνας αναφέρουν ακόμα ότι η αστυνομία θα μπορούσε να την χρησιμοποιήσει για να αναλύσει σκηνές εγκλήματος, αναγνωρίζοντας το άτομο που θα είχε βρεθεί σε κάποιο σημείο, ακόμη και όταν δεν θα μπορούν να βρεθούν ίχνη DNA.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί πόσο καιρό το σύννεφο παραμένει άθικτο αφότου ένα άτομο φύγει και αν διαταράσσεται από το περιβάλλον, τον καιρό, ή την παρουσία άλλων ανθρώπων.

Και ενώ δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να μην εκπνέουμε συνεχώς μικρόβια (δυστυχώς!), μπορεί να είναι δυνατό να αλλάξουμε το σύννεφο αυτό μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής μας.

Στο μεταξύ, όσο περισσότερα μαθαίνουμε για τα βακτήρια και την επίδρασή τους στην καθημερινότητά μας, τόσο περισσότερο καθίσταται προφανές ότι πρέπει να κάνουμε ειρήνη με τα μικροσκοπικά αφεντικά μας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i