Έχεις εφιάλτες; Μήπως πάσχεις από κατάθλιψη;

Αναπάντεχη σύνδεση ανάμεσα στους εφιάλτες και την κατάθλιψη σύμφωνα με νέα έρευνα.

efialtes

Η κατάθλιψη, η αϋπνία και η εξάντληση μπορεί να αποτελούν βασικό παράγοντα κινδύνου για εφιάλτες, όπως δείχνει καινούργια έρευνα.

«Η μελέτη μας δείχνει μια ξεκάθαρη σύνδεση ανάμεσα στην ευημερία και τους εφιάλτες», τονίζει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Nils Sandman, ερευνητής στο Κέντρο Γνωσιακής Νευροεπιστήμης (Centre for Cognitive Neuroscience) στο Πανεπιστήμιο Turku στη Φινλανδία.

Ωστόσο, η μελέτη δεν απέδειξε πως η κατάθλιψη, η αϋπνία και η κούραση είναι ξεκάθαρα αιτίες που προκαλούν εφιάλτες.

Η έρευνα

Η μελέτη συμπεριέλαβε σχεδόν 14.000 ενήλικες, από 25 έως 74 ετών, (το 53% γυναίκες) στη Φινλανδία, και τους παρακολούθησε από το 2007 έως το 2012.

Περίπου το 45% των συμμετεχόντων είπαν πως είχαν δει περιστασιακά εφιάλτες τις τελευταίες 30 ημέρες, ενώ μόλις λίγο πάνω από το 50% είπαν πως δεν είχαν καθόλου εφιάλτες.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: H φωτοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει αν πάσχεις από κατάθλιψη, λέει έρευνα

Σχεδόν το 4% είπε πως έβλεπε συχνά εφιάλτες μέσα στις προηγούμενες 30 ημέρες, ποσοστό που συμπεριλάμβανε το 5% των γυναικών και περίπου το 3% των ανδρών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Συχνούς εφιάλτες ανέφερε περίπου το 28% των ανθρώπων που βίωναν σοβαρή κατάθλιψη και περίπου το 17% από εκείνους υπέφεραν συχνά από αϋπνία, ανέφεραν οι ερευνητές.

γιατί είμαι συνέχεια κουρασμένη

Τα συμπεράσματα

Μετά από ενδελεχή ανάλυση, οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Sleep κατέληξαν πως η αϋπνία, η εξάντληση και τα συμπτώματα κατάθλιψης «αρνητικής συμπεριφοράς προς τον εαυτό

μας» ήταν οι ισχυρότεροι ανεξάρτητοι παράγοντες που συνδέονταν με εφιάλτες.

«Αυτό γίνεται πιο εμφανές στη σύνδεση ανάμεσα στους εφιάλτες και την κατάθλιψη, αλλά είναι επίσης φανερό σε πολλές άλλες αναλύσεις που συμπεριλαμβάνουν εφιάλτες και ερωτήσεις που μετρούν την αίσθηση ικανοποίησης από τη ζωή και την υγεία των συμμετεχόντων» είπε ο Sandman.

«Είναι μια πιθανότητα, οι εφιάλτες να λειτουργούν ως πρόωρη ένδειξη της αρχής μιας κατάθλιψης και έτσι να έχουν διαγνωστική αξία που δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα» πρόσθεσε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i