Γιατί αν κάνεις συχνά σεξ δεν θα μπεις (νωρίς) στην εμμηνόπαυση;

Φαίνεται πως όσο πιο συχνά κάνουμε σεξ, τόσο καθυστερεί η έναρξη της εμμηνόπαυσης. Το λέει έρευνα!

εμμηνόπαυση γυναίκα μεσήλικη Eva-Katalin

Η τακτική ερωτική επαφή φαίνεται πως σχετίζεται άμεσα με την υγεία μας. Επηρεάζει ακόμη και το πότε μια γυναίκα θα μπει στην εμμηνόπαυση, όπως υποδεικνύει πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Royal Society Open Science" της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών.

Σεξ και εμμηνόπαυση

Η έρευνα δημοσιεύτηκε από επιστημονική ομάδα του Τμήματος Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από περίπου 3.000 Αμερικανίδες, με μέσο όρο ηλικίας τα 45 χρόνια. Η έρευνα βασίστηκε στα δεδομένα της μελέτης Study of Women’s Health Across the Nation, γνωστή και ως SWAN study. Τι έδειξε; Εκείνες που ήταν ερωτικά ενεργές μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα -ερωτική επαφή, στοματικό σεξ ή αυνανισμός- ήταν κατά 28% λιγότερο πιθανό να μπουν σε πρόωρη εμμηνόπαυση, συγκριτικά με γυναίκες που έκαναν σεξ λιγότερο από μία φορά το μήνα. (Οι γυναίκες με λιγότερο δραστήρια σεξουαλική ζωή είχαν 19% πιθανότητα πρόωρης εμμηνόπαυσης.)

«Εάν μια γυναίκα δεν κάνει σεξ και έτσι δεν υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης, τότε το σώμα «επιλέγει» να μην «ασχοληθεί» με την ωορρηξία, καθώς αυτό θα ήταν άστοχο», εξηγεί η ερευνήτρια και συν-συγγραφέας της μελέτης Megan Arnot, PhD. Όπως σχολιάζει, τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν την άποψη πως η εμμηνόπαυση στον άνθρωπο εξελίχθηκε ώστε να μειώνει την αναπαραγωγική διαμάχη ανάμεσα στις γενιές των γυναικών. Και, ταυτόχρονα, να επιτρέπει στις μεγαλύτερες γυναίκες να εκτονώνουν την ενέργειά τους φροντίζοντας τα εγγόνια τους. Επιπλέον, κατά την φάση της ωορρηξίας οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε ασθένειες καθώς αυτό το διάστημα «πέφτει» η λειτουργία του ανοσοποιητικού.

«Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα αυτά είναι μια αρχική ένδειξη πως η έναρξη της εμμηνόπαυσης μπορεί να επηρεάζεται από την πιθανότητα μιας εγκυμοσύνης» ολοκληρώνει η Arnot.

Διάβασε επίσης: Συμπτώματα της εμμηνόπαυσης: 9 tips για να τα αντιμετωπίσεις φυσικά

Διάβασε επίσης: Μπορείς να μείνεις έγκυος στην εμμηνόπαυση; (Spoiler alert: Το είδαμε στη νέα σεζόν του Grey’s Anatomy!)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i