Γιατί δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις δημόσια τουαλέτα; Και πότε πρέπει να το πεις στο γιατρό σου;

Όταν νιώθεις την ανάγκη να πας στην τουαλέτα, δεν πρέπει να το καθυστερείς. Τι γίνεται όμως όταν η μόνη λύση είναι μια δημόσια τουαλέτα;

δημόσια τουαλέτα 108149497

Εσύ ανήκεις στις γυναίκες που μπορούν να ενεργηθούν σε κάθε τουαλέτα; Ή μήπως το να πας σε μια δημόσια τουαλέτα σου «κόβει» την ανάγκη για οποιαδήποτε χρήση της; Τι συμβαίνει στο μυαλό μας όταν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε μια τουαλέτα εκτός σπιτιού;

Γιατί δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια δημόσια τουαλέτα

«Όταν πηγαίνεις στην τουαλέτα, το μυαλό σου ειδοποιεί το σώμα σου να χαλαρώσει τους μύες στο σφιγκτήρα του πρωκτού. Οι μύες αυτοί είναι σε όλες τις άλλες φάσεις σφιγμένοι για να συγκρατούν τα κόπρανα και τα αέρια» εξηγεί η Gina Sam, M.D., καθηγήτρια γαστρεντερολογίας στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης.

Αλλά, μερικές φορές, όταν βρίσκεσαι σε κάποιο μέρος όπως η δημόσια τουαλέτα, που δεν αισθάνεσαι άνετα να αφοδεύσεις, τότε στέλνει το μυαλό στέλνει σήμα στο σώμα σου να σταματήσει τη διαδικασία. Η Sam αναφέρει ότι αυτό συμβαίνει συνέχεια στις γυναίκες ασθενείς της. Μπορεί να συμβεί ακόμα και όταν θέλεις να ουρήσεις, οπότε το μυαλό σου τότε ειδοποιεί τους μύες της ουρήθρας να μείνουν σφιχτοί.

Πώς να... αφεθείς τελικά

«Αν δεν νιώθεις αρκετά άνετα να πας στη δημόσια τουαλέτα στη δουλειά, μπορείς να περιμένεις μερικές ώρες και να πας στο σπίτι σου», λέει η Sam. Αν όμως δε θέλεις να περιμένεις ή δεν αντέχεις άλλο πια, τι μπορείς να κάνεις; Πήγαινε μία βόλτα για να βοηθήσεις το μυαλό σου να ξεχαστεί λιγάκι, να χαλαρώσει και να περιμένεις μέχρι ίσως να έχει φύγει ο πολύς κόσμος από την τουαλέτα, που μπορεί να είχε μαζευτεί την ώρα κάποιου διαλείμματος. Αν το πρόβλημα είναι η ούρηση, πιες νερό. Τα ούρα που θα γεμίσουν την κύστη θα αναγκάσουν τον εγκέφαλο να ξεπεράσει τους ενδοιασμούς του, συμβουλεύει η ειδικός.

Πώς να καταλάβεις αν έχεις πραγματικό πρόβλημα

Αν εκτός από τη δημόσια τουαλέτα, δυσκολεύεσαι να αφοδεύσεις και στο σπίτι, τότε μάλλον θα πρέπει να εξεταστείς μήπως έχεις δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους, σύμφωνα με τη Sam. Αυτή η διαταραχή εμφανίζεται όταν διακόπτεται για κάποιον λόγο η καλή επικοινωνία ανάμεσα στο μυαλό και τον πρωκτό ή την ουρήθρα.

Διάβασε επίσης: Τι πρέπει να ελέγχεις στη λεκάνη (Μήπως επιπλέουν τα κόπρανά σου;)

Διάβασε επίσης: Γιατί είναι σκούρα τα ούρα σου; Οι πιθανές -και λιγότερο πιθανές- αιτίες

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i