Γιατί κολλάς την ίωση του συντρόφου σου (ακόμα και όταν κοιμάσαι στον καναπέ)

Γιατί είναι τόσο εύκολο να κολλήσεις την ίωση του αγαπημένου σου, ακόμα κι αν τηρείς όλες τις προφυλάξεις στην επαφή σας;

zevgari-iosi

Νόμιζες ότι επειδή κοιμάσαι στον καναπέ θα γλιτώσεις από την ίωση που παιδεύει τον σύντροφό σου; Οι έρευνες φαίνεται να μην έχουν την ίδια άποψη!

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Immunology, τα ζευγάρια παρουσιάζουν παρόμοια ανοσοποιητικά συστήματα. Οι ερευνητές εξέτασαν τα ανοσοποιητικά συστήματα 670 ανθρώπων για 3 χρόνια.

Ενώ ανακάλυψαν πάμπολλες διαφορές στα ανοσοποιητικά συστήματα των συμμετεχόντων, τα ζευγάρια που συζούσαν και είχαν ένα παιδί, παρουσιάζαν κατά 50% μικρότερη ποικιλία στη διαφοροποίηση στα ανοσοποιητικά τους συστήματα από αυτά τυχαίων αγνώστων μεταξύ τους.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Οδηγός: Τι φάρμακο να πάρω για κάθε ασθένεια (και πότε ΔΕΝ πρέπει να παίρνεις αντιβιοτικά;)

"Ο λόγος είναι ότι το ανοσοποιητικό σου σύστημα δεν διαμοφώνεται οριστικά από τη γέννησή σου. Ουσιαστικά μόνο το 25% της μεταβολής στο ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι γενετική", λέει ο Adrian Liston, Ph.D., ερευνητής και συν-επικεφαλής της έρευνας.

Άρα, το υπόλοιπο 75% μπορεί να επηρεαστεί από το περιβάλλον σου ή τις άλλες καθημερινές σου συνήθειες.

Τώρα, σκέψου όλους τους παράγοντες που μπορούν να μεταβάλουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα: η διατροφή, το αλκοόλ, το κάπνισμα, η σωματική άσκηση, η ατμοσφαιρική ρύπανση, το άγχος.

"Πολλοί από αυτούς τους παράγοντες είναι παρόμοιοι στα ζευγάρια, αφού μοιράζονται το ίδιο περιβάλλον", λέει ο Liston.

Άλλωστε, αφού μένεις μαζί με το σύντροφό σου, θα έχετε κοινές διατροφικές συνήθειες, θα ξυπνάτε μαζί, ενίοτε θα κοιμάστε την ίδια ώρα, ενώ μπορεί να κάνετε και μαζί βόλτες με τα ποδήλατα τα Σαββατοκύριακα.

Εκτός αυτού, αφού συζείτε, θα μοιράζεστε και χιλιάδες βακτήρια, αφού κατά τον Liston σε ένα μόνο φιλί μεταφέρονται ογδόντα εκατομμύρια βακτήρια.

Και τα παιδιά έρχονται να προσθέσουν ακόμα περισσότερα βακτήρια, ώστε οι ομοιότητες να είναι ακόμα περισσότερες στα ανοσοποιητικά σας συστήματα, ειδικά όταν τα παιδάκια σας είναι μικρούλια ακόμα.

Τα καλά νέα, σύμφωνα με την έρευνα, είναι ότι τόσο εσύ όσο και ο σύντροφός σου θα ανταποκριθείτε με παρόμοιο τρόπο στις διάφορες ασθένειες. Έτσι, αν και οι δύο μαζί μαθαίνετε να διαπρέπετε στην αντιμετώπιση των ιώσεων, το όφελος είναι διπλό!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i