Γιατί κρυώνεις; Ο ρόλος του εσωτερικού σου θερμοστάτη και ποιοι είναι πιο ευάλωτοι στο κρύο

Γιατί κρυώνω περισσότερο από τους άλλους; Δεν είσαι η μόνη! Κι εκτός από την εξωτερική θερμοκρασία, ο εσωτερικός σου θερμοστάτης παίζει σημαντικό ρόλο.

Winter woman outdoor Credit:Ridofranz

Οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι η απάντηση στο ερώτημα γιατί κρυώνεις! Ωστόσο, ο εσωτερικός σου θερμοστάτης, το φύλο, η ηλικία και η σύνθεση του σώματός σου παίζουν επίσης ρόλο,

Γιατί κρυώνεις; Σε ποια θερμοκρασία λειτουργεί ο εσωτερικός σου θερμοστάτης;

Μέσα στον εγκέφαλό μας βρίσκεται ένας βιολογικός «θερμοστάτης», ο οποίος είναι αυτός που δίνει τις εντολές για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του οργανισμού. Βασικός του ρόλος είναι να κρατάει σταθερή την εσωτερική σου θερμοκρασία ώστε να μπορούν να γίνονται χωρίς πρόβλημα οι απαραίτητες διαδικασίες του οργανισμού. Ένας όμως δεύτερος και εξίσου σημαντικός ρόλος του εσωτερικού θερμοστάτη είναι να σε προειδοποιεί για τις μεγάλες αλλαγές της θερμοκρασίας.

Πώς αντιδρά το σώμα σου στο κρύο

Και τι μπορείς να κάνεις εσύ όταν ο θερμοστάτης χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου; Νιώθεις περισσότερο κρύο, οπότε ντύνεσαι πιο ζεστά και αυξάνεις τα καύσιμα του οργανισμού σου, aka τις θερμίδες, τρώγοντας πιο λιπαρές και γλυκιές τροφές, όπως ένα ρόφημα ζεστής σοκολάτας!

2 λόγοι για να πιεις σήμερα μια κούπα ζεστή σοκολάτα

Χαμηλές θερμοκρασίες; 5+1 πρακτικές συμβουλές για να προστατευτείς

Αλλά και ο οργανισμός σου λαμβάνει τα μέτρα του για να σε προστατέψει από το κρύο. Μόλις οι υποδοχείς θερμότητας στο δέρμα σου καταλάβουν ότι έχει πέσει η εξωτερική θερμοκρασία, ο οργανισμός σου παράγει περισσότερη θερμότητα και μειώνει την αποβολή της από το σώμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο μεταβολισμός σου γίνεται πιο γρήγορος, αυξάνεται η ροή και η πίεση του αίματος στο σώμα και αρχίζεις να τρέμεις. Όλα αυτά ανεβάζουν την εσωτερική σου θερμοκρασία. Όσο για την αποβολή της, συσπώνται τα εξωτερικά αγγεία σου ώστε να κρατούν περισσότερη θερμότητα μέσα στο σώμα.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από το κρύο

Οι γυναίκες στατιστικά θεωρούνται πιο «κρυουλιάρες»! Πιθανότατα η απάντηση γι’ αυτό κρύβεται στις ορμόνες μας αλλά και στον χαμηλότερο μυικό όγκο από τους άντρες. Οι άνθρωποι με αυξημένο ποσοστό λίπους κρυώνουν λιγότερο –λογικό αφού το λίπος λειτουργεί σαν προστατευτικό στρώμα. Πιο ευάλωτα όμως στο κρύο είναι τα μωρά τα οποία δεν έχουν ακόμη αρκετά ώριμο θερμορυθμιστικό σύστημα που θα τα προστατέψει από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Οι ηλικιωμένοι τέλος και οι άνθρωποι με ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι καλό να αποφεύγουν τις χωρίς λόγο μετακινήσεις τις μέρες με πολύ κρύο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i