Γλίτωσε την άνοια και άλλοι 4 λόγοι που η ερωτική σχέση σου κάνει καλό στην υγεία!

Μια καλή σχέση μπορεί να αποδειχτεί ευεργετική όχι μόνο για την ψυχολογία αλλά και για την υγεία σου, αφού όπως δείχνουν οι έρευνες μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως οι καρδιακές νόσοι και η άνοια!

shutterstock_114041497

Σκέφτεσαι με πόσους πολλούς διαφορετικούς τρόπους επηρεάζει η σχέση με το άλλο μας μισό τη ζωή, την καθημερινότητα, την ψυχολογία αλλά και την υγεία μας; Πολλές έρευνες έχουν ανακαλύψει στοιχεία που δείχνουν ότι όταν έχουμε μια καλή ερωτική σχέση προστατεύουμε την υγεία από ασθένειες αλλά και εξασφαλίζουμε μια καλή φυσική κατάσταση και για τους δύο. Να μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που έχουν επιβεβαιωθεί επιστημονικά για την ερωτική σχέση!

Τα ζευγάρια που προσπαθούν κάτι μαζί έχουν πιο πολλές πιθανότητες να το πετύχουν

Τα ζευγάρια που προσπαθούν κάτι μαζί έχουν πιο πολλές πιθανότητες να το πετύχουν

Τι είναι αυτό που θέλεις να κάνεις για το σώμα και την υγεία σου; Να αρχίσεις να γυμνάζεσαι πιο συστηματικά; Να κόψεις το κάπνισμα; Ή μήπως να σταματήσεις να τρως γλυκά; Ό,τι κι αν είναι, ένας καλός τρόπος να το πετύχεις είναι να βάλεις και τον αγαπημένο σου στο «παιχνίδι». Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA International Medicine και έγινε με τη συμμετοχή 3.722 ζευγαριών έδειξε ότι όσα προσπαθούσαν μαζί να κόψουν κακές συνήθειες είχαν περισσότερες πιθανότητες να τα καταφέρουν. Για παράδειγμα, το 50% των γυναικών που ήθελαν να κόψουν το κάπνισμα το πέτυχαν όταν το προσπάθησαν από κοινού με το σύντροφό τους. Αντίθετα, από όσες το επιχείρησαν χωρίς τη στήριξη του αγαπημένου τους που δεν ήταν καπνιστής, μόνο το 17% το κατάφερε.

Ο γάμος προλαμβάνει την άνοια

Ο γάμος προλαμβάνει την άνοια

Έρευνα που έγινε σε διάρκεια 20 ετών με τη συμμετοχή 2.000 αντρών και γυναικών μέσης ηλικίας έδειξε ότι όσοι ζούσαν μαζί με ένα σύντροφο είχαν τις μισές πιθανότητες να πάθουν άνοια. Αντίθετα, η μοναχική ζωή στη μέση ηλικία διπλασίασε τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στη μνήμη, ενώ το διαζύγιο την τριπλασίασε!

Μια καλή σχέση βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Μια καλή σχέση βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Ο έρωτας δεν κάνει την καρδιά μόνο να χτυπάει πιο δυνατά, αλλά την κάνει και πιο γερή! Σύμφωνα με έρευνα του 2014 του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης που έγινε με τη συμμετοχή 3,5 εκατομμυρίων ατόμων, οι πιο ηλικιωμένοι (άνω των 50 ετών) που ζούσαν σε ζευγάρια είχαν 5% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου σε σχέση με όσους ήταν single. Στις ηλικίες κάτω των 50 ετών, το ποσοστό αυτό ήταν ακόμα πιο υψηλό (12%).

Το σεξ δρα σαν παυσίπονο

Το σεξ δρα σαν παυσίπονο

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Headache: The Journal of Head and Face Pain ο οργασμός μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα της ημικρανίας, ενώ ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο πιο γρήγορα από τα φάρμακα. Αν και αυτό δεν ισχύει για όλους, δεν χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις!

Τα ζευγάρια που μοιράζονται τις επιτυχίες τους είναι πιο χαρούμενα

Τα ζευγάρια που μοιράζονται τις επιτυχίες τους είναι πιο χαρούμενα

Η ευτυχία είναι τόσο σημαντική για τη συνολική υγεία μας όσο η σωστή διατροφή ή η άσκηση και συνδέεται σε ένα μεγάλο ποσοστό με τη διατήρηση μιας καλής σχέσης με το σύντροφό μας. Για να το πετύχουμε αυτό, οι επιστήμονες προτείνουν να γιορτάζουμε μαζί! Ερευνητές από το UCLA μελέτησαν στοιχεία από 79 ζευγάρια και διαπίστωσαν ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπιζαν τις θετικές στιγμές στη ζωή τους μπορούσε να αξιοποιηθεί ως στοιχείο που προβλέπει το πόσο δυνατή είναι η σχέση τους! Όταν, λοιπόν, ενθουσιάζονταν ο ένας με τις επιτυχίες του άλλου (μικρές ή μεγάλες, δεν έχει σημασία) τότε πρόσφεραν στη σχέση τους μια σημαντική ώθηση. Αυτό έκανε τους ερευνητές να συμπεράνουν ότι είναι πιο ουσιαστικό σε μια σχέση με επιβραβεύεις τον άλλο όταν πετυχαίνει κάτι παρά να τον παρηγορείς σε μια αποτυχία του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i