Τι πρέπει να έχω στην τσάντα μου; Παυσίπονο, ΑΜΚΑ κι άλλα 8 must πράγματα!

Δέκα αντικείμενα που πρέπει να έχεις πάντα στην τσάντα σου για να νιώθεις (και να είσαι) ασφαλής!

health-in-a-bag

Τι πρέπει να έχω στην τσάντα μου; Τα μικροπροβλήματα υγείας μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή. Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε, με τη βοήθεια της ιατρού-ειδικής παθολόγου Αναστασίας Μοσχοβάκη, δέκα μικρά αλλά σημαντικά αντικείμενα που πρέπει να έχεις πάντα στην τσάντα ή στο συρτάρι του γραφείου σου.

Αντιισταμινικό

Αντιισταμινικό

Όταν κάποιος παθαίνει μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση, το σώμα απευλευθερώνει ισταμίνη. «Όταν απελευθερώνεται μια μεγάλη δόση ισταμινών, τα χείλη, η γλώσσα, το πρόσωπο και οι αεραγωγοί μπορεί να πρηστούν και να δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις», επισημαίνει η κυρία Μοσχοβάκη και προσθέτει: «Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή σου και ένα αντιισταμινικό χάπι θα σε βοηθήσει να την αντιμετωπίσεις. Αν είσαι αλλεργική, συζήτησε με το γιατρό σου και μάθε ποιο φάρμακο θα πρέπει να έχεις στην τσάντα σου για περίπτωση ανάγκης».

Παυσίπονο

Παυσίπονο

Ο πονοκέφαλος μπορεί να προκύψει την πιο ακατάλληλη στιγμή. «Πολλοί άνθρωποι παλεύουν με τον πόνο και δεν κάνουν τίποτε», εξηγεί η ειδικός. Το είδους του παισίπονου και η δοσολογία εξαρτάται από το status της υγείας του οργανισμού. Π.χ. άτομα με στομαχικά προβλήματα ενδεχομένως να μην μπορούν να λάβουν ασπιρίνη. «Η καλύτερη στιγμή για να πάρεις ένα χάπι είναι αμέσως μόλις αρχίσεις να νιώθεις πόνο», τονίζει η κυρία Μοσχοβάκη .Μην ξεχνάς να διαβάσεις τις οδηγίες ώστε να μη γίνει κάποιο λάθος στη δοσολογία.

Ασπιρίνη

Ασπιρίνη

Είναι σημαντικό να έχεις μια δυο ασπιρίνες μαζί σου αν αντιμετωπίζεις πρόβλημα με την καρδιά σου. «Είναι ένα από τα πρώτα φάρμακα που συστήνουν οι γιατροί να πάρεις σε περίπτωση που καλέσεις ασθενοφόρο επειδή νιώθεις πόνο στο στήθος», εξηγεί η Αναστασία Μοσχοβάκη. Σύμφωνα με την American heart Association, σε μια καρδιακή προσβολή οι φλέβες σου δεν μπορούν να παράσχουν αρκετό οξυγόνο στους μυς, εξαιτίας του σχηματισμού ενός θρόμβου που μπλοκάρει κάποια αρτηρία. «Η ασπιρίνη δρα εμποδίζοντας τη λειτουργία των πλακών που ευθύνονται για το σχηματισμό θρόμβων», αναφέρει η ειδικός. Εφόσον δεν είναι κάποιος αλλεργικός, οι γιατροί συστήνουν στον ασθενή να μασήσει ασπιρίνη. Ρώτησε το γιατρό σου αν το θεωρεί καλή ιδέα για σένα. Αν κάποιος κοντινός σου έχει αυτό το πρόβλημα, όμως θα πρέπει να συμβουλευτεί πρώτα το γιατρό του, καθώς δεν ενδείκνυται για όλους .

ΑΜΚΑ και ασφαλιστική κάρτα

ΑΜΚΑ και ασφαλιστική κάρτα

Αυτά τα δύο, πέρα από το ότι χρειάζονται για τη συμπλήρωση μιας φόρμας στο νοσοκομείο, είναι ένας εύκολος τρόπος για να πιστοποιήσουν το όνομά σου και να ειδοποιήσουν την ασφαλιστική σου εταιρεία σε μια επείγουσα κατάσταση ανάγκης. Δύο ακόμα απαραίτητες κάρτες είναι η επαγγελματική σου κάρτα και αυτή του γιατρού σου. Η πρώτη βοηθά να σε αναγνωρίσουν και η δεύτερη στο να διαπιστωθεί τι πρόβλημα υγείας μπορεί να έχεις. «Πρέπει να υπάρχει η κάρτα του οικογενειακού ιατρού, τον οποίο μπορεί να χρειαστεί να συμβουλευτεί (ο ασθενής ή το περιβάλλον) σε επείγουσες περιπτώσεις», τονίζει η Αναστασία Μοσχοβάκη.

Αντιόξινο

Αντιόξινο

Αν πηγαίνεις σε ένα εστιατόριο όπου το φαγητό μπορεί να σου προκαλέσει καούρες, είναι καλό να έχεις μαζί σου ένα μασώμενο αντιόξινο για κάθε περίπτωση. «Πάρε μόνο ένα αν αρχίσεις να νιώθεις κάτι. Πρόσεχε όμως την ποσότητα –αν πάρεις πολλή, μπορεί να σου προκαλέσεις διάρροια», συμβουλεύει η ειδικός.

Επείγουσες επαφές

Επείγουσες επαφές

Σε μια έκτακτη περίπτωση οι νοσηλευτές θα θέλουν να ξέρουν με ποιον να επικοινωνήσουν. «Το ιατρικό προσωπικό έχει συνηθίσει να ψάχνει τηλέφωνα επείγουσας επικοινωνίας στη λίστα των επαφών της συσκευής», τονίζει η ειδικός. Μπορείς να έχεις μια γραπτή λίστα φαρμάκων που παίρνεις, αλλεργιών, σοβαρών προβλημάτων υγείας και το όνομα του γιατρού σου. Ακόμα καλύτερα: Έχε τα όλα γραμμένα σε ένα χαρτί μέσα στο πορτοφόλι σου, αφού το κινητό σου μπορεί να προστατεύεται από password.

Χαρτομάντιλα

Χαρτομάντιλα

Αυτή την περίοδο, με τις ιώσεις και τη γρίπη, έχε μαζί σου ένα πακέτο χαρτομάντιλα. Δεν χρειάζεται να φταρνίζεσαι στο μανίκι σου. Αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος για να εξαπλώσεις μικρόβια στα ρούχα σου, ακόμη και να μολύνεις τους γύρω σου.

Νερό

Νερό

Σε μελέτη στην επιθεώρηση The Journal of Nutrition βρέθηκε πως οι γυναίκες με ήπια αφυδάτωση είχαν πονοκεφάλους και αίσθηση κόπωσης. «Είναι σημαντικό να υπάρχει σωστή ενυδάτωση. Μπορείς να ελέγχεις αν είσαι αφυδατωμένη από τα ούρα σου: αν το νερό στη λεκάνη γίνεται κίτρινο, τότε τα ούρα σου είναι συμπυκνωμένα. Ο στόχος είναι ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα», λέει η κυρία Μοσχοβάκη.

Αυτοκόλλητα επιθέματα

Αυτοκόλλητα επιθέματα

Ένα το τσιρότα στην τσάντα σου είναι χρήσιμα επειδή ποτέ δεν ξέρεις πότε θα κοπείς ή θα γρατζουνιστείς. Αν δεν καλύψεις τη μικροπληγή σου, την αφήνεις ευάλωτη στα βακτήρια.

Φάρμακο για τον πόνο στην κοιλιά

Φάρμακο για τον πόνο στην κοιλιά

Η διάρροια είναι μια πολύ συνηθισμένη ενόχληση που θα πρέπει να είσαι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσεις. Ζήτησε από τον γιατρό σου να σου συστήσει ένα φάρμακο που θα μπορείς να έχεις μαζί σου για τέτοιες περιπτώσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i