Η εμμηνόπαυση είναι τα νέα 40! (...λέει η health editor Ελένη Δασκαλάκη)

Ένας νέος διεπιστημονικός σύλλογος για την εμμηνόπαυση μόλις ανακοίνωσε την ίδρυσή του και είναι επιτέλους ώρα να μιλάμε ανοιχτά και δυνατά γι' αυτή την περίοδο της ζωής μας.

γυναίκα εμμηνόπαυση μεσήλικη wundervisuals

Τα δεδομένα είναι σαφή και συγκεκριμένα: Η επιστήμη και οι εξελίξεις στην ιατρική μας επιτρέπουν να ζούμε περισσότερα και καλύτερα χρόνια. Και δεν το λέω εγώ, το λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που επισημαίνει ότι αφού θα ζούμε περισσότερο, θα ζούμε και περισσότερα χρόνια σε φάση εμμηνόπαυσης.

Διστάζεις να μιλήσεις για την εμμηνόπαυση;

Όχι πια. Γιατί δεν ζούμε πια στο '60, ούτε καν στα '90. Ζούμε στο 2019 και αν κοιτάξεις γύρω σου θα δεις πολλές γυναίκες 45+ να απολαμβάνουν την προσωπική τους ζωή και να έχουν θέσεις ισχύος στη δουλειά τους. Η εμμηνόπαυση δεν είναι ένας τερματικός σταθμός, είναι μία ακόμη στάση στη ζωή μας. Και όπως φαίνεται, ακόμη και στην Ελλάδα που πολλές φορές θεωρούμε ότι είμαστε λίγο πιο διστακτικοί και παραδοσιακοί, τα αντανακλαστικά των ατόμων και των συλλόγων είναι πολύ γρήγορα. Διάβασε επίσης: 3 καλές συνήθειες για διατροφή στην εμμηνόπαυση – και πολλά χρόνια πριν! Διάβασε επίσης: Νεύρα στην εμμηνόπαυση: Αλήθεια ή αστικός μύθος;

Τι λέει όμως για τη δημιουργία του Συλλόγου η πρόεδρός του Αθανασία Παππά;

"Ήδη βιώνω τα πρώτα συμπτώματα εμμηνόπαυσης και τολμώ να πω ότι δεν είναι μια εύκολη περίοδο της ζωής μου μιας και η διαχείρισή τους είναι κάτι πρωτόγνωρο για εμένα. Πολλές εξάψεις, εφίδρωση, κακός ύπνος, νεύρα, υπερένταση και ένα σωρό άλλα. Τα συναισθήματα πολλά στην αρχή και δυστυχώς αρνητικά κάτι που δεν μου αρέσει.. Συζητώντας με πολλές γυναίκες οι περισσότερες μου εκμυστηρεύονται ότι είναι μια δύσκολη μετάβαση με έντονο το συναίσθημα της κατάθλιψης να κυριαρχεί. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που που επιτρέπουν στα αρνητικά συναισθήματα να κυριαρχήσουν και αποφάσισα να αναλάβω δράση. Σκέφτηκα ότι είναι μια περίοδος στη ζωή της γυναίκας που αναπόφευκτα θα περάσει και θα βιώσει. Έτσι θέλησα να το δω ως την ευλογία του να είσαι υγιής και να μεγαλώνεις και να δούμε όλες μαζί -ή αν θέλετε να ανακαλύψουμε- τις θετικές πλευρές της ζωής μας. Για αρχή θα πρέπει όλες να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε τυχερές που έχουμε την ευλογία να μεγαλώνουμε και να απολαμβάνουμε την ζωή! Υπάρχει ένα ποσοστό γυναικών που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση πολύ νωρίς ηλικιακά και χρειάζεται να κάνουν πολλές θεραπείες. Κάποιες νοσούν από χρόνιες παθήσεις όπως αυτοάνοσα, άλλες κάνουν χημειοθεραπείες και αυτές οι κατηγορίες γυναικών επηρεάζονται άμεσα από τις αλλαγές. Άρα όπως καταλαβαίνουμε όλοι το θέμα της εμμηνόπαυσης είναι πολύπλευρο και θα πρέπει να εξετάσουμε όλες τις περιπτώσεις με την βοήθεια των επιστημόνων που έχουμε πλέον στο πλευρό μας. Ζητάω από τις γυναίκες να επικοινωνούν μαζί μας και να μας εκμυστηρεύονται το πρόβλημα τους ώστε και εμείς κάθε φορά να το επικοινωνούμε με τον ειδικό και να δίνουμε σωστές απαντήσεις αλλά και να εντοπίζουμε προβλήματα τα οποία δεν μπορούμε να φανταστούμε διότι κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή και μοναδική".

Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης

Έτσι ονομάζεται ο νέος σύλλογος, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με έδρα την Αθήνα, που επιχειρεί με την ίδρυσή του να προάγει θέματα που αφορούν τα άτομα και κυρίως την γυναίκα και την εμμηνόπαυση. Ο Σύλλογος έχει σκοπό την ενημέρωση και την πληροφόρηση των μελών και του ευρέως κοινού καθώς και την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας γύρω από ζητήματα που αφορούν την εμμηνόπαυση και την παροχή συμπαράστασης και βοηθείας σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν συναισθηματικά ή και σωματικά συμπτώματα τα οποία έχουν προκληθεί από την εμμηνόπαυση. "Η εμμηνόπαυση είναι ίσως η σημαντικότερη στιγμή στη ζωή της γυναίκας. Όλες οι γυναίκες που έχουν την τύχη να ζήσουν και να ολοκληρώσουν τον παραγωγικό κύκλο της ζωής τους θα μεταβούν στην περίοδο της ωριμότητας. Η περιεμμηνοπαυσιακη περίοδος σηματοδοτεί τεράστιες αλλαγές στη ζωή και τη λειτουργία ολόκληρης της οικογένειας. Το σώμα, η διάθεση, η αντίληψη, οι σχέσεις, τα όνειρα και οι προσδοκίες επαναπροσδιορίζονται . Με την ίδρυση της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης δημιουργείται ένας πόλος αναζήτησης και κυρίως στήριξης με κάθε τρόπο των ατόμων που εμπλέκονται σε αυτές τις αλλαγές. Προβλήματα αισθητικής , υγείας, ευεξίας και συναισθημάτων, φιλοδοξούμε να αντιμετωπιστούν και να λυθούν μέσα από την λειτουργία του οργανισμού. Ειδικοί που με τη συμβολή τους, θα προσεγγίσει ο Σύλλογος όλα τα ανάλογα θέματα είναι, γυναικολόγοι, ψυχίατροι, καρδιολόγοι, διατροφολόγοι, δερματολόγοι, ενδοκρινολόγοι, πλαστικοί χειρουργοί και άλλες πολλές ειδικότητες. Ήδη πολλοί γιατροί έχουν αποδεχτεί την πρόταση του Συλλόγου και αποτελούν μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής", αναφέρεται στο δελτίο τύπου που εξαγγέλει την ίδρυση του συλλόγου.

Οι στόχοι του συλλόγου

Ένας από τους βασικούς στόχους του Συλλόγου είναι η προώθηση και η ανάπτυξη με κάθε μέσον της επιστημονικής έρευνας σχετικά με την εμμηνόπαυση και τα συμπτώματά της. Άλλοι σημαντικοί στόχοι του Συλλόγου είναι:

  • Η στενή επαφή, η αλληλεγγύη και η συνεργασία των μελών του Συλλόγου είτε προέρχονται από τον επιστημονικό χώρο είτε από τον χώρο των "πασχόντων".
  • Η συνεργασία με δημόσιες και ιδιωτικές δομές που ενδιαφέρονται για την μελέτη, έρευνα και θεραπεία των συναισθηματικών ή και σωματικών συμπτωμάτων που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και οι οποίες διαθέτουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να εγγυηθούν την ποιότητα των υπηρεσιών του πάσχοντα.
  • Η ευαισθητοποίηση πολιτικών και θεσμικών οργάνων σχετικά με την αντιμετώπιση της εμμηνόπαυσης.
  • Η ενημέρωση και η ενθάρρυνση ασθενών οι οποίοι αντιμετωπίζουν συναισθηματικά ή και σωματικά συμπτώματα που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης να συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες που πιθανόν διεξάγονται για την πάθησή τους.

Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα μπορείς να επικοινωνήσεις με τον Σύλλογο Δευτέρα- Παρασκευή και ώρες 11.00 – 14.00 στο τηλέφωνο 211 1828572. Τα γραφεία του Συλλόγου είναι Σταδίου 51 στην Αθήνα.  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i