Ηπατίτιδα Α και Β, το εμβόλιο και γιατί οι Έλληνες από 38 έως 73 ετών πρέπει να κάνουν εξέταση για ηπατίτιδα C

Το εμβόλιο για την ηπατίτιδα και ποιοι πρέπει να εξεταστούν για την ηπατίτιδα C.

παιδί εμβόλιο παιδίατρος εμβολιασμός Jovanmandic

Η ηπατίτιδα ανήκει στα ιογενή μεταδιδόμενα νοσήματα και πρόκειται για αιματογενή λοίμωξη (δηλαδή μεταδίδεται με το αίμα) που μολύνει κυρίως τα κύτταρα του ήπατος. Οι πιο γνωστοί ιοί ηπατίτιδας είναι οι Α, Β, C, D και Ε.

Ο ιός της ηπατίτιδας Α προκαλείται από την επαφή με μολυσμένα νερά και τρόφιμα, συνήθως δε χρειάζεται θεραπεία και δε συνδέεται με χρόνια ηπατίτιδα. Στα παιδιά δεν έχει συμπτώματα, ενώ στους ενήλικες, σε ποσοστό 70%, παρουσιάζει ίκτερο. Η χρόνια ιογενής ηπατίτιδα προκαλείται από τους ιούς της ηπατίτιδας B και C

Ηπατίτιδα C - Ποιοι πρέπει να κάνουν οπωσδήποτε εξέταση

Η εξάλειψη της ηπατίτιδας C μέσα στα επόμενα χρόνια είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Υλοποίησης και Παρακολούθησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας C, εξέδωσε οδηγία. Εκεί αναφέρεται πως είναι σημαντικό να εξεταστούν για τη νόσο όλοι όσοι έχουν γεννηθεί από το 1945 έως το 1980. Όπως διασπιστώθηκε, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί είναι αδιάγνωστοι. Επιπλέον, η εξέταση για την ηπατίτιτδα και η θεραπεία της είναι σήμερα πιο εύκολα προσβάσιμα από ποτέ.

Παιδική παχυσαρκία: 8 καλές συνήθειες για να την προλάβεις και να τρώει σωστά το παιδί

Τι να φάω πριν το κολυμβητήριο; Τι φαγητό να φάνε τα παιδιά πριν την κολύμβηση; Η σωστή ώρα και τα ιδανικά γεύματα

Πιθανές επιπλοκές

Χωρίς ειδική αντιική αγωγή οι ασθενείς καταλήγουν από επιπλοκές της χρόνιας λοίμωξης, όπως κίρρωση του ήπατος, ηπατοκυτταρικό καρκίνο (HCC), ηπατική ανεπάρκεια.

Πώς και πότε μεταδίδεται

Οι ιοί της ηπατίτιδας Β και C μεταδίδονται μέσω του αίματος ή μέσω μολυσμένων εργαλείων (ξυράφια, βελόνες κ.ά.), μέσω της σεξουαλικής επαφής –κυρίως ο Β–, ενώ μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κυρίως κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Το εμβόλιο

Το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Α και Β συμπεριλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών . Το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β γίνεται σε τρεις δόσεις, ξεκινώντας από την ηλικία των 2 μηνών και ολοκληρώνεται έως τον 18ο μήνα. Το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Α γίνεται σε δύο δόσεις, ξεκινώντας από την ηλικία των 12 μηνών και ολοκληρώνεται στους 18-24 μήνες.

Συνεργάστηκε ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i