Κατάθλιψη στις γυναίκες: Οι περίεργες αιτίες που την πυροδοτουν

Η κατάθλιψη στις γυναίκες ανθεί και η ειδικός αποκαλύπτει τις πέντε βασικές αιτίες που συμβαίνει αυτό.

katathlipsi-paragontes

Συνεργάστηκε η Νίκη Μαρκόγιαννη, ψυχίατρος-νευρολόγος.

katathlipsi-paragontes

Έχεις την αίσθηση ότι τελευταία ακούς και διαβάζεις παντού για την κατάθλιψη;

Δεν κάνεις λάθος. Η εν λόγω νόσος έχει ξεφύγει πλέον από τα κλειστά δωμάτια και, φαίνεται πλέον ότι αφορά, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, πολύ περισσότερους απ’ όσο νομίζαμε.

Μη βιαστείς όμως να πιστέψεις ότι τα μεγάλα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια είναι οι αποκλειστικοί ένοχοι για την εμφάνισή της.

Οι ειδικοί μάς εκπλήσσουν λέγοντας πως όλα αυτά είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Το χειρότερο σχετικά με την «επιδημία» κατάθλιψης είναι πως πολλά θέματα που την πυροδοτούν δεν περνούν καν από το μυαλό μας.

«Στον ανεπτυγμένο κόσμο οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να διαγνωστούν με κατάθλιψη. Σε ένα βαθμό αυτό οφείλεται στην πίεση που νιώθουν να επιτύχουν υψηλές επιδόσεις σε όλους τους τομείς της ζωής τους: δουλειά, έρωτα, οικογένεια και μητρότητα» εξηγεί η Νίκη Μαρκόγιαννη, ψυχίατρος-νευρολόγος.

«Στην πραγματικότητα, η κατάθλιψη μπορεί να πυροδοτηθεί από ένα μόνο μεγάλο συμβάν ή μια αλλαγή στη ζωή ή στο σώμα σου».

To πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε ιδιαίτερο έλεγχο σε αυτούς τους παράγοντες.

«Πολλοί κατηγορούν τις γυναίκες ότι πηγαίνουν γυρεύοντας για την κατάθλιψη, επειδή έχουν βάλει πολύ ψηλά τον πήχη και ζητούν πάρα πολλά από τη ζωή τους, ενώ θα έπρεπε να είναι ευγνώμονες για όσα έχουν.

Αποτέλεσμα; Οι γυναίκες με κατάθλιψη να νιώθουν ντροπή και ενοχή για το πρόβλημά τους. Και αυτό τις εμποδίζει να ζητήσουν βοήθεια» προσθέτει η ειδικός. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι μπορεί πραγματικά να την πυροδοτήσει – από θέματα υγείας μέχρι προβλήματα αυτοεκτίμησης και τραυματικά γεγονότα. Όταν τα γνωρίζεις αυτά, είναι πιο εύκολο να καταλάβεις τι σου συμβαίνει και να ζητήσεις βοήθεια.

Δες στη gallery που ακολουθεί τις αιτίες που η κατάθλιψη στις γυναίκες ανθεί:

1. Τι ρόλο παίζουν οι ορμόνες;

1. Τι ρόλο παίζουν οι ορμόνες;

Μήπως η αίσθηση της κατάθλιψης συνοδεύεται από κούραση, μυϊκούςπόνους, αύξηση βάρους και δυσκολία συγκέντρωσης; Τα συμπτώματα θαμπορούσαν να οφείλονται σε μια άλλη κατάσταση που δεν έχει τόσο να κάνει με τα συναισθήματα όσο, για παράδειγμα, με το θυρεοειδή σου (υποθυρεοειδισμός).«Άλλες ορμονικές αιτίες που συνδέονται με την κατάθλιψη είναι όσεςπροκαλούν διαταραχές στα οιστρογόνα» προσθέτει η ειδικός. «Τέτοιες είναι το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο και η εμμηνόπαυση».Πώς αντιμετωπίζεται: Στην περίπτωση υπολειτουργίας του θυρεοειδούς,ο γιατρός σου μπορεί να βρει το πρόβλημα με μια εξέταση αίματος και να σου δώσει συμπλήρωμα θυροξίνης για να ρυθμιστούν οι ορμόνες και τα συναισθηματικά συμπτώματα. Μπορεί να χρειαστεί ένα διάστημα μέχρι να δεις διαφορά και ίσως ο γιατρός αποφασίσει ότι χρειάζεσαι θεραπεία με αντικαταθλιπτικά για μερικούς μήνες. Σε κάθε περίπτωση, τα ορμονικά προβλήματα που έχουν την κατάθλιψη σαν συνοδό σύμπτωμα χρειάζονται έλεγχο από ψυχίατρο.

2. Μια κρίση στη ζωή σου

2. Μια κρίση στη ζωή σου

«Κάνω τη σωστή δουλειά;», «Πού πηγαίνω;» και τελικά «Ποιο είναι το νόημα της ζωής;». Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοιες δύσκολες ερωτήσεις, ιδιαίτερα όταν αλλάζουν δεκαετία και τα πράγματα δεν είναι όπως ακριβώς τα είχαν φανταστεί. Και όταν δε γνωρίζουν τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, μπορεί να νιώθουν μπερδεμένοι ή να φλερτάρουν και μετην κατάθλιψη, καθώς η ζωή φαίνεται να μην έχει σκοπό.«Αυτή η μορφή της νόσου παρουσιάζεται όταν σε κατακλύζουν τα ερωτηματικά για το νόημα της ζωής ή για το δρόμο που έχει πάρει η ζωήσου» εξηγεί η ψυχίατρος.«Μπορεί να εκδηλωθεί από μια σημαντική αλλαγή στην καθημερινότητα ή στη δουλειά σου –ακόμη κι αν επιδίωξες αυτή την αλλαγή– ή όταν φτάνεις σε κάποια σημαντική ηλικία και βιώνεις μια κρίση αυτοπεποίθησης».Πώς αντιμετωπίζεται: Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να συζητήσεις με το γιατρό τις επιλογές σου για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αν αναρωτιέσαι για το νόημα της ζωής, η υπαρξιακή ψυχοθεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις επιλογές που οδηγούν σε πιο ικανοποιητικούς δρόμους.«Άλλη μια μέθοδος που δρα θετικά, γρήγορα και αποτελεσματικά σε πολλές περιπτώσεις κατάθλιψης είναι η θεραπεία με τη βοήθεια των αλόγων (EAGALA)» προτείνει η Νίκη Μαρκόγιαννη.

3. Είσαι έτοιμη για μια μεγάλη αλλαγή;

3. Είσαι έτοιμη για μια μεγάλη αλλαγή;

Τα πολύ σημαντικά γεγονότα στη ζωή, όπως ένας θάνατος, ένα διαζύγιο ή ακόμη και η γέννηση ενός παιδιού, είναι πιθανό να προκαλέσουν κατάθλιψη.«Συνήθως μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα μεγάλα ορόσημα και, παρότιμπορεί να μας αναστατώνουν, καταφέρνουμε να διαχειριστούμε τις αλλαγές», επισημαίνει η ειδικός και προσθέτει:«Αυτό το είδος κατάθλιψης αποκαλείται αντιδραστικό και χαρακτηρίζεται από το ότι η θλίψη σε καταβάλλει πολύ περισσότερο απ’ όσο συνήθως και κάνει τη ζωή σου να μοιάζει αδιέξοδη.Στα συμπτώματα μπορεί να συμπεριλαμβάνονται υπνηλία, έλλειψη συγκέντρωσης, αυξημένη ή μειωμένη όρεξη και βάρος καθώς και απουσία κινήτρου».Πώς αντιμετωπίζεται: Η συζήτηση με μέλη της οικογένειας και φίλους μπορεί να σε βοηθήσει, με την προϋπόθεση ότι δεν περιμένεις από τους άλλους να «διορθώσουν» το πρόβλημα. Αν όμως η πεσμένη διάθεση επηρεάζει το πώς λειτουργείς στην καθημερινότητα, επισκέψου το γιατρό σου. Εκείνος ίσως σου συστήσει να ακολουθήσεις γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, που είναι σχεδιασμένη για να σε βοηθήσει με τις δυσάρεστες σκέψεις και συναισθήματα ή την οικογενειακή θεραπεία.

4. Προβλήματα αυτοεκτίμησης

4. Προβλήματα αυτοεκτίμησης

Νιώθεις κακοδιάθετη χωρίς να μπορείς να προσδιορίσεις το λόγο; Όταν αυτό το συναίσθημα διαρκεί για περισσότερα από 2 χρόνια, οι ειδικοί το χαρακτηρίζουν ως «δυσθυμία», κατάθλιψη χωρίς προφανές αίτιο.«Σε αντίθεση με την κατάθλιψη που προκύπτει μετά από ένα μεγάλο γεγονός, η δυσθυμική διαταραχή πυροδοτείται από αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό σου που μπορεί να υπάρχουν από την παιδική ηλικία» επισημαίνει η ειδικός. Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνεται η αίσθηση ότι είσαι άχρηστη, ότι δε σε συμπαθούν και πως τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει το πώς βλέπεις εσύ ή οι άλλοι τον εαυτό σου.«Οι άνθρωποι με δυσθυμία έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν κλινική κατάθλιψη» συμπληρώνει.Πώς αντιμετωπίζεται: Απευθύνσου σε έναν ψυχίατρο που είναι πιθανό νασου συστήσει θεραπεία με αντικαταθλιπτικά σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία.

5. Το άγχος οδηγεί στην κατάθλιψη

5. Το άγχος οδηγεί στην κατάθλιψη

Η οικονομική κρίση, οι περικοπές μισθών και συντάξεων και ο φόβος της ανεργίας έχουν αυξήσει την πίεση για τις περισσότερες από εμάςκαι δύσκολα θα βρεις κάποιον που να μην έχει περάσειφάσεις άγχους τα τελευταία χρόνια. Παρότι είναι φυσιολογικό να νιώθουμε περιστασιακά υπό πίεση, το υπερβολικό άγχος μπορεί να οδηγήσει σε μια αίσθηση αδυναμίας και, τελικά, κατάθλιψη. Σταπιο συνηθισμένα συμπτώματα του στρες συμπεριλαμβάνονται πονοκέφαλοι, δυσπεψία, γρήγορη αναπνοή, αίσθημα παλμών, ιδρώτας, δυσκολία στον ύπνο, ευσυγκινησία και ευερεθιστότητα.Πώς αντιμετωπίζεται: «Αναγνώρισε το άγχος και προσπάθησε να κάνειςκάτι γι’ αυτό προτού σε αρρωστήσει» συμβουλεύει η ψυχίατρος. Για παράδειγμα, αν είσαι παραφορτωμένη στη δουλειά, συζήτησε με το αφεντικό σου για το πώς θα μπορούσε να βρεθεί κάποια λύση. Άλλες μέθοδοι διαχείρισης του στρες, όπως ο διαλογισμός, η yoga και οι τεχνικές αναπνοής, μπορεί να σε βοηθήσουν να το αντιμετωπίσεις καλύτερα, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες να παρουσιάσεις κατάθλιψη.«Αν το άγχος ξεκινάει από την επιθυμία να ευχαριστείς τους άλλους, αναζήτησε μια μορφή ψυχοθεραπείας που να μπορεί να σε κάνει να νιώσεις δυνατή» προτείνει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i