Έντονη φλεβική ανεπάρκεια και κιρσοί τους ζεστούς μήνες; Η πρόληψη και η αντιμετώπιση με laser!

Η φλεβική ανεπάρκεια και οι κιρσοί μπορεί να επιδεινωθούν τους ζεστούς μήνες. Ποαι είναι η σωστή πρόληψη και ποια η κατάλληλη θεραπεία για σένα;

krsoi

Η φλεβική ανεπάρκεια είναι μια συχνή πάθηση στην Ελλάδα που επηρεάζει το 35-40% περίπου των γυναικών και το 20% των ανδρών. Μετά την ηλικία των 60 ετών τα ποσοστά κατά ορισμένες μελέτες αυξάνονται σε 65-70%, βασιζόμενα σε υπέρηχογραφικά δεδομένα.

Αν πάσχεις από φλεβική ανεπάρκεια, τους ζεστούς μήνες του χρόνου οι φλέβες διαστέλλονται ακόμα περισσότερο, οι βαλβίδες των φλεβών αδυνατούν να λειτουργήσουν με αποτέλεσμα τα ενοχλήματα να γίνονται πιο έντονα.

Τι μπορεί να νιώσεις: πόνο, αδυναμία ορθοστασίας, καυσαλγία, οίδημα, φαγούρα, κράμπες και κατά τις νυχτερινές ώρες μπορεί να έχεις ανήσυχα πόδια, να μην μπορείς να κοιμηθείς, να πρέπει να σηκώνεσαι και να περπατάς για να ανακουφισθείς, να χρησιμοποιείς κομπρέσες με κρύο νερό.

Το πρόβλημα αυτό μπορεί να διαγνωσθεί εύκολα από ένα ειδικό αγγειοχειρουργό, και με τον ασθενή κυρίως σε όρθια θέση κατα τη διάρκεια του υπερήχου (τρίπλεξ).

Τι μπορείς να κάνεις για πρόληψη;

Συντηρητικά χρειάζεται αεροβική δραστηριότητα όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες την εβδομάδα, όπως ποδήλατο, κολύμβηση, περπάτημα, χορός κ.λπ. καθώς και χρήση φλεβοτονικών σκευασμάτων και κρεμών που ενισχύουν το φλεβικό τόνο, αυξάνουν την επαναφορά αίματος προς την καρδιά, μειώνουν το οίδημα και βελτιώνουν τη συσταλτικότητα των φλεβιδίων και τριχοειδών. Η εσκίνη, η εσπεριδίνη, το εκχύλισμα ιπποκαστανιάς είναι από τις βασικές ουσίες φυτικής προσελεύσεως που χρησιμοποιούμε στη φλεβική ανεπάρκεια.

Όταν όμως εμφανιστούν και κιρσοί στα πόδια τότε η κατάσταση χειροτερεύει και περνάμε από το στάδιο 2 προς 3, οπότε χρειάζεται επεμβατική αντιμετώπιση.

Η αντιμετώπιση με laser

Το goldstandard τα τελευταία χρόνια είναι το ενδοαυλικό laser το οποίο σε συνδυασμό με τη μικρoχειρουργική τεχνική δίνει αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα, ξεπερνώντας όλες τις άλλες παλαιότερες επεμβάσεις γιατί:

  • Γίνεται με συνεχή καθοδήγηση υπερήχου.
  • Το laser 1470 nm είναι μέθοδος αναίμακτη και πιο ανώδυνη από ποτέ.
  • Ο ασθενής κινητοποιείται 30 λεπτά μετά την επέμβαση, η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία και ελαφριά μέθη.
  • Η μετεγχειρητική φροντίδα είναι ελάχιστη και δεν είναι υποχρεωτική η χρήση ελαστικών καλτσών όπως παλαιότερα.
  • Ο ασθενής επιστρέφει γρήγορα στις καθημερινές του δραστηριότητες σε 3-4 ημέρες (ανάλογα βέβαια και με το στάδιο βαρύτητας της ανεπάρκειας).

Να σημειώσουμε ότι τους ζεστούς μήνες παρουσιάζονται περισσότερες θρομβώσεις των φλεβών και λόγω της αφυδάτωσης που δημιουργείται στο εσωτερικό τους. Αν δε, η κατάσταση της ανεπάρκειας παραμεληθεί, παρουσιάζεται έκζεμα, χρόνια δερματίτιδα, ερυσίπελας, σταδιακή διάβρωση του δέρματος με συνέπεια άτονο έλκος που δύσκολα επουλώνεται.

Γι' αυτό λοιπόν χρειάζεται προσοχή και τακτικός έλεγχος για να προλάβουμε την κακή εξέλιξη της πάθησης και τις ύπουλες επιπλοκές της.

mr Elias

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον κ.Χαράλαμπο Ηλία, Αγγειοχειρουργόwww.iliasxar.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i