Μύκητες στα νύχια: Υπάρχουν σπιτικά «γιατρικά» που τους θεραπεύουν;

Τι είναι η ονυχομηκυτίαση, πώς θα την αναγνωρίσεις και η θεραπεία της. 

girl holding a gift box. Manicure gel nail Credit:ollinka

Τα νύχια μπορούν να σας πουν πολλά για την κατάσταση της υγείας σας. Όταν κιτρινίζουν, γίνονται παχιά ή σπάνε εύκολα, συνήθως σημαίνει ότι έχουν προσβληθεί από μύκητες (ονυχομυκητίαση). Ρωτήσαμε τον δερματολόγο Dr. Τζερμιά, εξειδικευμένο στα LASER, για να μάθουμε τι προκαλεί τους μύκητες στα νύχια και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση.

Τι είναι η ονυχομυκητίαση

Η ονυχομυκητίαση είναι μια συνηθισμένη πάθηση που προκαλεί αλλαγές στην εμφάνιση και την υφή των νυχιών. Οι αλλαγές είναι σταδιακές και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Συνήθως, παρατηρούνται με κιτρίνισμα των νυχιών, ξεφλούδισμα, πάχυνση, αύξηση της καμπυλότητας ή σπάσιμο, ακόμη και με αποκόλληση ολόκληρου του νυχιού. Η ονυχομυκητίαση επηρεάζει περισσότερο τα νύχια των ποδιών, καθώς το υγρό και ζεστό περιβάλλον που αναπτύσσεται εντός των παπουτσιών είναι το ιδανικό για να αναπτυχθούν μύκητες.

Οι μύκητες στα νύχια θεραπεύονται με σπιτικές «συνταγές»;

Δεν υπάρχουν σπιτικά «γιατρικά» που θεραπεύουν τους μύκητες. Επειδή κάποιοι ασθενείς θεωρούν πως η «φυσική» οδός είναι η πλέον ασφαλής θεραπεία, πιστεύουν ότι με το να επιλέξουν μεθόδους της γιαγιάς, όπως για παράδειγμα ξύδι, μαγειρική σόδα, τσάι ή σκόρδο θα εξαλείψουν τους μύκητες από τα προσβεβλημένα νύχια τους. Εκτός του ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, πρέπει να γνωρίζετε πως η ονυχομυκητίαση μπορεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα σε κάποιους ανθρώπους. Ειδικά σε άτομα με διαβήτη ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Συνεπώς, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα μόνο από τον δερματολόγο, χωρίς πειραματισμούς.

Πώς θεραπεύεται η ονυχομυκητίαση;

Βασικό στοιχείο για την αποτελεσματική θεραπεία της ονυχομυκητίασης είναι ο σωστός και έγκαιρος εντοπισμός του προβλήματος. Ο διαγνωστικός έλεγχος περιλαμβάνει άμεση μικροσκοπική εξέταση και λήψη ρινισμάτων, από τα νύχια, για καλλιέργεια - ταυτοποίηση του μύκητα και αντιμυκητόγραμμα για την μέτρηση ευαισθησίας του μύκητα στις διάφορες αντιμυκητιασικές θεραπευτικές ουσίες. Ανάλογα με το αποτέλεσμα, η θεραπεία γίνεται με την χρήση εξελιγμένων LASER, που είναι απόλυτα ασφαλείς χωρίς παρενέργειες και με εφαρμογή τοπικού αντιμυκητιασικού σκευάσματος με ή χωρίς την λήψη αγωγής από το στόμα. Σε κάθε περίπτωση, η θεραπεία προσαρμόζεται ανάλογα με την σοβαρότητα της ονυχομυκητίασης και τις ανάγκες του ασθενή.

Υπάρχουν τρόποι πρόληψης;

Η υγιεινή των νυχιών είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή εκδήλωσης μυκητιασικής μόλυνσης στα νύχια. Θα πρέπει να σκουπίζετε καλά τα πόδια σας μετά το μπάνιο, κυρίως ανάμεσα στα δάχτυλα, να αλλάζετε συχνά κάλτσες και να αφήνετε τα πόδια σας να αναπνέουν. Επειδή οι μυκητιάσεις είναι μεταδοτικές, δεν πρέπει να προχωράτε ξυπόλυτοι σε κολυμβητήρια, αποδυτήρια ή κοινόχρηστα ντους, να μην χρησιμοποιείτε κοινές πετσέτες και να δίνετε μεγάλη προσοχή στην υγιεινή και στα προϊόντα που εφαρμόζουν οι επαγγελματίες μανικιούρ ή πεντικιούρ.

Ευχαριστούμε τον δερματολόγο Dr. Τζερμιά εξειδικευμένο στα LASER και Επιστημονικό Διευθυντή στα Δερματολογικά Κέντρα IQ (Intensive Quality) Skin Clinics, iqskinclinics.com, tzermias.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i