Κλινικές μελέτες: Πώς δημιουργούνται και εγκρίνονται τα νέα φάρμακα;

Τι είναι οι κλινικές μελέτες και ποιος ο ρόλος τους στη δημιουργία νέων θεραπειών.

21.02.2020

εχεις διαβασει

κλινικές μελέτες έρευνα διάβασμα

Τι περιμένουμε στην υγεία τα επόμενα χρόνια. Ποιες είναι οι νέες θεραπείες, οι «άγνωστες λέξεις» και τα καλά νέα που θα συζητηθούν. Στο Shape.gr θα τα μάθεις όλα!

Κλινικές μελέτες και νέα φάρμακα

Τι σημαίνουν αυτά που διαβάζουμε στις κλινικές μελέτες και τις επιστημονικές ανακοινώσεις που τις συνοδεύουν; Με πολύ απλά λόγια, η κλινική δοκιμή (ή μελέτη) είναι ένα ιατρικό πείραμα, κατά το οποίο σε συγκεκριμένο αριθμό εθελοντών δοκιμάζεται μια θεραπευτική αγωγή, ένα μόριο ή συνδυασμός του, για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά τους και να προσδιοριστεί αν είναι ασφαλή.

Το «φάρμακο» αυτό έχει συνήθως ένα δυσπρόφερτο όνομα (όχι επίτηδες!), που η κατάληξή του βοηθά τους ειδικούς να γνωρίζουν την κατηγορία του. Όταν το μόριο ή η θεραπεία πάρει άδεια να κυκλοφορήσει, αποκτά εμπορική ονομασία.

Καλά νέα

Αν σκεφτείς ότι η έρευνα και ανάπτυξη ενός φαρμάκου απαιτεί περίπου 10-13 χρόνια, καταλαβαίνεις ότι οι κλινικές μελέτες που διαβάζουμε για τις νέες θεραπείες σε σοβαρά και μη νοσήματα είναι «καλά νέα», δεν είναι όμως θεραπείες που είναι προσβάσιμες στον καθένα μας.

Μέσα όμως από αυτά τα καλά νέα, μπορούμε να έχουμε μια εικόνα των εξελίξεων που περιμένουμε στα επόμενα χρόνια – κι αυτές οι εξελίξεις θα είναι απτές. Από την άλλη πλευρά, οι κλινικές μελέτες δίνουν την ευκαιρία σε ασθενείς που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια να λάβουν μια θεραπεία η οποία μεν δεν έχει ακόμη έγκριση για την κυκλοφορία της, έχει όμως δοκιμαστεί ήδη στις πρώτες δύο φάσεις της μελέτης και έχει καλά αποτελέσματα. Πολλές φορές οι ασθενείς αυτοί δεν έχουν άλλες θεραπευτικές επιλογές, οπότε η συμμετοχή σε μια κλινική μελέτη μπορεί να αλλάξει τη ζωή τους.

1 στα 10.000

Η ανακάλυψη και ανάπτυξη νέων φαρμάκων γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, με μόνο 1 στα 10.000 νέα μόρια που διερευνώνται να καταλήγει ως νέο φάρμακο στην αγορά.

Διάβασε επίσης: Πότε κινδυνεύουν οι γυναίκες από εγκεφαλικό επεισόδιο + η θεραπεία για τη σπαστικότητα μετά το εγκεφαλικό

Διάβασε επίσης: Ρευματικά νοσήματα: Οι SOS ερωτήσεις στο ρευματολόγο πριν ξεκινήσουμε θεραπεία

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece