Λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου: Πότε είναι απαραίτητος

Σε ποιες περιπτώσεις νεοπλάσματος, θα πρέπει να γίνει και αφαίρεση λεμφαδένων μαζί με το θυρεοειδή.

shutterstock_575165695 By Irina Bg

Ευχαριστούμε τον Κυριάκο Θ. Βαμβακίδη, χειρουργό ενδοκρινών αδένων, διευθυντή Τμήματος Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» (www.drvamvakidis.gr).

Λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου: Σε ποιες περιπτώσεις νεοπλάσματος, θα πρέπει να γίνει και αφαίρεση λεμφαδένων μαζί με το θυρεοειδή.

Η θυρεοειδεκτομή είναι αναμφισβήτητα μια επέμβαση που πραγματοποιείται όλο και περισσότερο συχνά στην καθημερινή κλινική πράξη. Σε γενικές γραμμές είναι μια ασφαλής χειρουργική επέμβαση, ειδικά όταν διενεργείται από εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό.

Η συχνότερη ένδειξη είναι τα κακοήθη νεοπλάσματα του θυρεοειδούς αδένα. Πολύ συχνά όμως η ολική θυρεοειδεκτομή δεν επαρκεί για να καλύψει τη χειρουργική θεραπεία του ασθενούς.

Ακούμε συχνά για την ανάγκη αφαίρεσης λεμφαδένων μαζί με το θυρεοειδή αδένα ή ότι, παρά την αφαίρεση του θυρεοειδούς, ο ασθενής πρέπει να ξαναχειρουργηθεί διότι υπάρχουν λεμφαδενικές μεταστάσεις που επιβάλλουν το λεμφαδενικό καθαρισμό.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Τα κακοήθη νεοπλάσματα του θυρεοειδούς αδένα, ειδικά τα θηλώδη και τα μυελοειδή, συχνά έχουν δώσει λεμφαδενικές μεταστάσεις ήδη κατά τη στιγμή της διάγνωσης. Επομένως, η αφαίρεση μόνο του θυρεοειδούς δε θα επιφέρει την απόλυτη θεραπεία στους ασθενείς αυτούς και θα πρέπει σε δεύτερο χρόνο να υποβληθούν σε λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου.

Λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου: Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν το χειρουργείο;

Πριν ο ασθενής υποβληθεί σε θυρεοειδεκτομή για νεόπλασμα, είναι εξαιρετικά

σημαντική η διενέργεια προεγχειρητικής χαρτογράφησης λεμφαδένων, του υπερηχογραφήματος δηλαδή, από έμπειρo ακτινολόγο που θα επικεντρωθεί στην

αναζήτηση παθολογικών λεμφαδένων κοντά στο θυρεοειδή, στην περιοχή του τραχήλου.

Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει υπόνοια επινέμησης (εξάπλωσης) της νόσου στους λεμφαδένες της περιοχής θα πρέπει η αρχική επέμβαση θυρεοειδεκτομής να συνοδεύεται από λεμφαδενικό καθαρισμό στα προσβεβλημένα τραχηλικά διαμερίσματα.

Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί η πιθανότητα δεύτερης χειρουργικής επέμβασης που δεν είναι επιθυμητή και λόγω των μεγαλύτερων δυσκολιών του χειρουργείου αλλά και λόγω της ψυχολογικής επιβάρυνσης του ασθενούς.

Ποιοι λεμφαδένες αφαιρούνται;

Αυτό εξαρτάται από την προεγχειρητική χαρτογράφηση. Οι συνήθεις επιλογές:

- Kεντρικός τραχηλικός λεμφαδενικός καθαρισμός που περιλαμβάνει τους λεμφαδένες κοντά στο θυρεοειδή και πραγματοποιείται με την ίδια μικρή τομή της θυρεοειδεκτομής.

- Πλάγιος λεμφαδενικός καθαρισμός (αριστερό ή δεξιό) που περιλαμβάνει

τους λεμφαδένες επί τα εκτός των μεγά- λων αγγείων του τραχήλου.

Σε κάθε περίπτωση ο ενδοκρινολόγος πρέπει μετά από ενδελεχή έλεγχο να υποδείξει την κατάλληλη θεραπεία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i