Το λιπίδιο που "δείχνει" αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά

Στις εξετάσεις αίματος μετράς την "καλή" και την "κακή" χοληστερίνη, ξέρεις όμως ότι η λιποπρωτεΐνη-α είναι ένα λιπίδιο που καθορίζει εάν έχεις εκ γενετής αυξημένες πιθανότητες για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Γυναίκα σχηματίζει με τα χέρια της καρδιά - υγιής καρδιά istock

Αν δεν έχεις ακούσει ξανά τη λιποπρωτεΐνη-α, το πιθανότερο είναι πως δεν την έχεις μετρήσει στις τακτικές αιματολογικές εξετάσεις που κάνεις. Ωστόσο, είναι ένα λιπίδιο στο αίμα που έχει αποδειχτεί πως σχετίζεται άμεσα με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, όπως στεφανιαία νόσο, έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τι είναι

Η λιποπρωτεΐνη-α, ή Lp(a), είναι ένα μεγάλο μόριο λιποπρωτεΐνης που παράγεται στο συκώτι και βρίσκεται στο πλάσμα του αίματος. Σήμερα, θεωρείται ως ο ισχυρότερος γενετικός παράγοντας κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο. Στις οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας του 2013 για τη μείωσης της χοληστερόλης αίματος και του καρδιαγγειακού κινδύνου σε ενήλικες, τα αυξημένα επίπεδα της Lp(a) συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια σε νεαρή ηλικία. Το 2010, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης σύστησε τον έλεγχο για αυξημένη λιποπρωτεΐνη-α ως προτεραιότητα για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Διαβάστε Επίσης

Ένας γενετικά καθορισμένος κίνδυνος

Η αυξημένη Lp(a) φαίνεται πως έχει κληρονομικά χαρακτηριστικά γι' αυτό και συστήνεται ο έλεγχός της σε ανθρώπους που έχουν οικογενειακό ιστορικό με καρδιαγγειακά νοσήματα και κυρίως σε μικρότερες ηλικίες. Τα κακά νέα είναι πως αν βρεθείς με αυξημένα επίπεδα, δεν υπάρχει θεραπεία. Τα καλά νέα είναι πως ο περιορισμός της LDL (κακής) χοληστερόλης και η διατήρηση της LDL (καλής) χοληστερόλη στις ιδανικές τιμές, είναι δύο βασικά "όπλα" στα χέρια σου. Αυτό σημαίνει πως έχεις ακόμη πιο ισχυρό λόγο για να τρέφεσαι υγιεινά σύμφωνα με τη μεσογειακή διατροφή και να γυμνάζεσαι τακτικά.

Το λιπίδιο των προϊστορικών ανθρώπων

Η λιποπρωτεΐνη-α έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ιστορία του ανθρώπου: Εκείνοι που είχαν υψηλότερα επίπεδα ήταν οι "ατρόμητοι" της φυλής, όταν ο προϊστορικός άνθρωπος κυνηγούσε την τροφή του. Στην πορεία και καθώς ο άνθρωπος έγινε καλλιεργητής και "εκπολιτίστηκε", η ουσία αυτή που ήταν προγραμματισμένη να του σώζει τη ζωή και να τον βοηθά να επιβιώσει, στράφηκε εναντίον του -καθώς δεν έχει πλέον ζωτικό ρόλο στην καθημερινότητά μας- και καταστρέφει τα αγγεία και τις φλέβες.

Διάβασε εδώ τα σχόλια του καρδιολόγου Δημήτρη Χασάπη για την αυξημένη λιποπρωτεΐνη-α  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i