Mειώνονται oι καπνιστές στην Ελλάδα: Τι ισχύει για τους παθητικούς καπνιστές;

H πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Αρχής για την Υγεία που αφορά στους καπνιστές.

happy

Η πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Αρχής για την Υγεία σφράγισε με επιστημονική μεθοδολογία το γεγονός ότι το κάπνισμα στην χώρα μας μειώνεται σημαντικά και ότι ο μύθος του Έλληνα «θεριακλή» έχει από καιρό καταρρεύσει.

Το ποσοστό των Ελλήνων που καπνίζουν καθημερινά έχει πέσει στο 27,3 % ενώ αναφέρεται και ένα 5,2% ευκαιριακά καπνιζόντων. Η συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή, των συμπατριωτών μας αποποιείται συνειδητά την πρόσδεσή της σε μια τόσο σκληρή και νοσηρή εξάρτηση.

Η μείωση των καπνιστών σε σχέση με την ακριβώς προηγούμενη, προ πενταετίας, μέτρηση της ίδιας αρχής και με την ιδία ακριβώς μεθοδολογία-προσωπική συνέντευξη σε σταθμισμένο δείγμα 8.5000 περίπου νοικοκυριών σε όλη την επικράτεια-καταγράφεται σε κάθε ηλικιακό δείγμα με εντυπωσιακό κορύφωμα της μείωσης στην ηλικία 16-24 ετών.

Ίσως είναι το μοναδικό αισιόδοξο μήνυμα της εποχής, ότι τα παιδιά που καπνίζουν σήμερα προσμετρούνται κατά 33,33% λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση ξεπερνώντας έτσι, οριακά προς το καλύτερο, το μέσο ποσοστό καπνιστών της αντίστοιχης ηλικίας του συνόλου των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παρατήρηση αυτή αποτελεί εγγύηση για την αποτελεσματική και μεθοδικά εξελισσόμενη αντιμετώπιση ενός βαθιά ριζωμένου κοινωνικού προβλήματος με τεράστιες επιπτώσεις στην Δημόσια Υγεία του τόπου.

Η σημαντική όμως αυτή πρόοδος στον τομέα του ενεργητικού καπνίσματος, ατυχώς, δεν φαίνεται να συνοδεύεται από αντίστοιχα καλή πορεία και στο παθητικό κάπνισμα.

Οι αριθμοί και οι στατιστικές μετρήσεις φέρνουν την χώρα μας πρώτη στην Ευρώπη όσον αφορά στην έκθεση των πολιτών της στον καπνό τρίτων. Συγκεκριμένα, το 78,4% των Ελλήνων που επισκέφτηκαν ένα μπαρ ή μια καφετερία το τελευταίο εξάμηνο εκτέθηκαν στο παθητικό κάπνισμα ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για εστιατόρια/ταβέρνες είναι 78,6% Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει θυμό στους Έλληνες πολίτες.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν οι Έλληνες είναι θυμωμένοι πολίτες σχετικά με την μη εφαρμογή του νόμου για το παθητικό κάπνισμα, εμφανίζονται πολύ η λίγο θυμωμένοι σε ποσοστό 74% με εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας ότι σχεδόν ένας στους δυο καπνιστές συγκαταλέγεται ανάμεσα στους θυμωμένους. Επιπλέον, το 78% των ερωτηθέντων απαντούν ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί πολιτιστική ντροπή για την χώρα.

Παρόλα αυτά, η Ελληνική πολιτεία, εξακολουθεί να μένει αδρανής θεατής του σοβαρότερου ίσως προβλήματος Δημόσιας Υγείας σήμερα.

Εξίσου σημαντικό με το παθητικό κάπνισμα στην χώρα μας είναι το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού. Πρόκειται για μάστιγα της δημόσιας υγείας πρώτιστος και της οικονομίας κατά δεύτερο λόγο. Εντελώς ανεξέλεγκτα προϊόντα κυκλοφορούν ανεμπόδιστα και αφορολόγητα προωθώντας το κάπνισμα στην κοινωνία και ιδίως στους νέους, λόγω της χαμηλής τιμής του.

Οι επιπτώσεις στην δημόσια υγεία είναι προφανείς, η δε Εθνική οικονομία ζημιώνεται περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ακριβώς για την προστασία της Δημόσιας Υγείας έχει προβεί στην σύνταξη και καταρχήν έγκριση ειδικού πρωτοκόλλου για τον έλεγχο της παράνομης διακίνησης προϊόντων καπνού.

Το παράνομο εμπόριο ανθεί ιδιαίτερα στην Ελλάδα, είναι όμως διεθνές

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος καλούμε κάθε αρμόδιο να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να παρέμβει αποτελεσματικά προκειμένου να σταματήσει επιτέλους μια απαράδεκτη εκποίηση της Δημόσιας Υγείας του τόπου σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.

Eυχαριστούμε για τις πληροφορίες τον καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη, MD, PhD (Mc Gill), FCCP, Πνευμονολόγο-Εντατικολόγο, Διευθυντή του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικόυ Κολλεγίου Ελλάδος, τ. αν. Καθηγητή του Harvard University, Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του European Network for Smoking and Tobacco Prevention, ερευνητής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i