Ο ΠΟΥ μειώνει τη ζάχαρη σε τρόφιμα και ποτά (& γιατί ΟΛΟΙ οι Έλληνες έχουν τερηδόνα)

Πώς θα καταφέρεις να μειώσεις την τερηδόνα και να προλάβεις την εμφάνισή της; Οι ειδικοί της Οδοντιατρικής συνόψισαν τις καλύτερες συμβουλές για τη φροντίδα του στόματος.

teridona

Η οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι σαφής: πρέπει να μειώσουμε τη ζάχαρη σε τρόφιμα και ποτά.

Ταυτόχρονα και βάσει της οδηγίας αυτής, οι κορυφαίοι ειδικοί της Οδοντιατρικής που συμμετέχουν στην κίνηση ACFF - Συμμαχία για ένα Μέλλον Χωρίς Τερηδόνα (Alliance for a Cavity-Free Future) συνόψισαν τις καλύτερες συμβουλές για τη φροντίδα του στόματος, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ που προτείνουν μείωση της πρόσληψης ζάχαρης σε λιγότερο από 10% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ποσότητας ενέργειας, προκειμένου να μειωθεί η τερηδόνα στο γενικό πληθυσμό.

Γιατί μας ενδιαφέρει η τερηδόνα: Οι αριθμοί «μιλάνε»

Η τερηδόνα είναι μία νόσος που εξελίσσεται ύπουλα και σταδιακά μπορεί να οδηγήσει σε κοιλότητες στο δόντι που θα χρειάζεται σφράγισμα ή και απώλεια του δοντιού.

-Εκτιμάται ότι η τερηδόνα προσβάλει το 60-90% των παιδιών σχολικής ηλικίας και σχεδόν το 100% των ενηλίκων παγκοσμίως.

-Στην Ελλάδα, σχεδόν όλοι οι ενήλικες έχουν εμπειρίας τερηδόνας με τα άτομα ηλικίας 35-44 ετών να έχουν χάσει κατά μέσο όρο 4 δόντια λόγω τερηδόνας και τα άτομα 65-74 ετών σε ποσοστό 35-40 % να έχουν ολικής οδοντοστοιχιες.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Κακή αναπνοή; 5 αιτίες (και οι λύσεις τους!)»

-Ανησυχητικό είναι επίσης το εύρημα ότι περίπου επτά στα δέκα παιδιά 12 ετών έχουν τερηδόνα. Τα καλά νέα είναι ότι οι τερηδονικές βλάβες στα αρχικά στάδια μπορούν να αναχαιτιστούν ή και να αναστραφούν.

-Μόνο το 16,8% του ελληνικού πληθυσμού γνωρίζει τις σωστές τακτικές πρόληψης, ενώ το 83,2% δεν γνωρίζει καθόλου ή έχει ανεπαρκείς γνώσεις για την πρόληψη της πάθησης.

- Όσο περισσότερο εκθέτουμε τα δόντια μας στη ζάχαρη, τόσο περισσότερες βλάβες και κατά συνέπεια τερηδόνα μπορούμε να προκαλέσουμε.

- Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, οι ενήλικες 35-44 ετών έχουν κατά μέσο όρο 7 σφραγισμένα δόντια και 4 εξαχθέντα.

-Το πρόβλημα στους ανηλίκους είναι επίσης εξαιρετικά σοβαρό, καθώς στην ηλικία των 15 ετών το 67% έχει ήδη ιστορικό τερηδόνας.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Επίλεξε τη σωστή οδοντόκρεμα!»

Η ζάχαρη στα γεύματά σου:

Για το μέσο ενήλικα με κανονικό βάρος, η συνιστώμενη μέγιστη ημερήσια ποσότητα ζάχαρης είναι 50 γρ. και η περιεκτικότητα σε ζάχαρη των ακόλουθων καθημερινών τροφών είναι:

 1 ποτήρι χυμός πορτοκάλι έχει 48 γρ. ζάχαρης

 2 μήλα έχουν 46 γρ. ζάχαρης

 1 μικρό μπολ νιφάδων δημητριακών με γιαούρτι 0% λιπαρών περιέχει 50 γρ. ζάχαρης

 1 κουτάκι αναψυκτικό τύπου Cola έχει 39 γρ. ζάχαρης

 2 μπάρες δημητριακών έχουν περίπου 50 γρ. ζάχαρης

dontia

Οι 5 νέες, απλές συμβουλές από τον ACFF για την αντιμετώπιση της τερηδόνας

1. Σκέψου πριν καταναλώσεις οτιδήποτε! Αναρωτήσου: «Μήπως έχω καταναλώσει περισσότερα από 50 γραμμάρια ζάχαρης σήμερα;»

2. Βούρτσισε τα δόντια σου με οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και πάντα μετά τη κατανάλωση ζάχαρης.

3. Βούρτσισε τα δόντια σου με το σωστό τρόπο ώστε να αφαιρεθεί η μικροβιακή πλάκα – βεβαιώσου ότι το βούρτσισμα διαρκεί τουλάχιστον δύο λεπτά και ότι η οδοντόβουρτσα φτάνει ακόμη και στα πιο δύσκολα σημεία που βρίσκονται στο πίσω μέρος του στόματος.

4. Συνειδητοποίησε ότι τα δόντια σου έχουν ιδιαίτερη αξία και για τη γενική σου υγεία και άλλαξε τον τρόπο που τα αντιμετωπίζεις – φαντάσου ότι όπως αφιερώνεις χρόνο μπροστά στον καθρέφτη παρατηρώντας και φροντίζοντας το δέρμα και τα μαλλιά σου, το ίδιο μπορείς και θα πρέπει να κάνεις και με τα δόντια σου.

5. Φρόντισε τα δόντια σου πριν να είναι πολύ αργά! – ζήτησε από τον οδοντίατρό να εκτιμήσει και να σε ενημερώσει για τον κίνδυνο που έχεις να αναπτύξεις τερηδόνα, μάθε πόσο συχνά θα πρέπει να τον επισκέπτεσαι προληπτικά και πάρε τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσεις την τερηδόνα, πριν αυτή εμφανιστεί.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: «3 απλές συμβουλές για γερά δόντια»

O καθηγητής Nigel Pitts, Συν-προεδρεύων του ACFF στην Ευρώπη και Διευθυντής του Κέντρου Οδοντιατρικής Καινοτομίας και Εφαρμογής (ITC) στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε:

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ζάχαρη είναι η νούμερο ένα αιτία πρόκλησης τερηδόνας. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τους υπόλοιπους σημαντικούς παράγοντες, όπως είναι η φθορίωση των δοντιών και η αφαίρεση της πλάκας».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i