Ο ΠΟΥ μειώνει τη ζάχαρη σε τρόφιμα και ποτά (& γιατί ΟΛΟΙ οι Έλληνες έχουν τερηδόνα)

Πώς θα καταφέρεις να μειώσεις την τερηδόνα και να προλάβεις την εμφάνισή της; Οι ειδικοί της Οδοντιατρικής συνόψισαν τις καλύτερες συμβουλές για τη φροντίδα του στόματος.

06.05.2015

εχεις διαβασει

Ο ΠΟΥ μειώνει τη ζάχαρη σε τρόφιμα και ποτά (& γιατί ΟΛΟΙ οι Έλληνες έχουν τερηδόνα)

Η οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι σαφής: πρέπει να μειώσουμε τη ζάχαρη σε τρόφιμα και ποτά.

Ταυτόχρονα και βάσει της οδηγίας αυτής, οι κορυφαίοι ειδικοί της Οδοντιατρικής που συμμετέχουν στην κίνηση ACFF – Συμμαχία για ένα Μέλλον Χωρίς Τερηδόνα (Alliance for a Cavity-Free Future) συνόψισαν τις καλύτερες συμβουλές για τη φροντίδα του στόματος, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ που προτείνουν μείωση της πρόσληψης ζάχαρης σε λιγότερο από 10% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ποσότητας ενέργειας, προκειμένου να μειωθεί η τερηδόνα στο γενικό πληθυσμό.

Γιατί μας ενδιαφέρει η τερηδόνα: Οι αριθμοί «μιλάνε»

Η τερηδόνα είναι μία νόσος που εξελίσσεται ύπουλα και σταδιακά μπορεί να οδηγήσει σε κοιλότητες στο δόντι που θα χρειάζεται σφράγισμα ή και απώλεια του δοντιού.

-Εκτιμάται ότι η τερηδόνα προσβάλει το 60-90% των παιδιών σχολικής ηλικίας και σχεδόν το 100% των ενηλίκων παγκοσμίως.

-Στην Ελλάδα, σχεδόν όλοι οι ενήλικες έχουν εμπειρίας τερηδόνας με τα άτομα ηλικίας 35-44 ετών να έχουν χάσει κατά μέσο όρο 4 δόντια λόγω τερηδόνας και τα άτομα 65-74 ετών σε ποσοστό 35-40 % να έχουν ολικής οδοντοστοιχιες.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Κακή αναπνοή; 5 αιτίες (και οι λύσεις τους!)»

-Ανησυχητικό είναι επίσης το εύρημα ότι περίπου επτά στα δέκα παιδιά 12 ετών έχουν τερηδόνα. Τα καλά νέα είναι ότι οι τερηδονικές βλάβες στα αρχικά στάδια μπορούν να αναχαιτιστούν ή και να αναστραφούν.

-Μόνο το 16,8% του ελληνικού πληθυσμού γνωρίζει τις σωστές τακτικές πρόληψης, ενώ το 83,2% δεν γνωρίζει καθόλου ή έχει ανεπαρκείς γνώσεις για την πρόληψη της πάθησης.

– Όσο περισσότερο εκθέτουμε τα δόντια μας στη ζάχαρη, τόσο περισσότερες βλάβες και κατά συνέπεια τερηδόνα μπορούμε να προκαλέσουμε.

– Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, οι ενήλικες 35-44 ετών έχουν κατά μέσο όρο 7 σφραγισμένα δόντια και 4 εξαχθέντα.

-Το πρόβλημα στους ανηλίκους είναι επίσης εξαιρετικά σοβαρό, καθώς στην ηλικία των 15 ετών το 67% έχει ήδη ιστορικό τερηδόνας.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Επίλεξε τη σωστή οδοντόκρεμα!»

Η ζάχαρη στα γεύματά σου:

Για το μέσο ενήλικα με κανονικό βάρος, η συνιστώμενη μέγιστη ημερήσια ποσότητα ζάχαρης είναι 50 γρ. και η περιεκτικότητα σε ζάχαρη των ακόλουθων καθημερινών τροφών είναι:

 1 ποτήρι χυμός πορτοκάλι έχει 48 γρ. ζάχαρης

 2 μήλα έχουν 46 γρ. ζάχαρης

 1 μικρό μπολ νιφάδων δημητριακών με γιαούρτι 0% λιπαρών περιέχει 50 γρ. ζάχαρης

 1 κουτάκι αναψυκτικό τύπου Cola έχει 39 γρ. ζάχαρης

 2 μπάρες δημητριακών έχουν περίπου 50 γρ. ζάχαρης

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece