Μήπως φοβάσαι ότι είναι καρκίνος; 5 βήματα που πρέπει να κάνεις!

Φοβάσαι ότι είναι καρκίνος; Στις έρευνες τονίζεται πως όλοι θα έχουμε τουλάχιστον μια φορά το φόβο πως πάσχουμε από καρκίνο έπειτα από κάποια εξέταση στο γιατρό.

einai-karkinos

Λίγο καιρό πριν η Angelina Jolie ανακοίνωσε πως χειρουργήθηκε για να αφαιρέσει τις ωοθήκες και τις σάλπιγγές της µε στόχο να µειώσει τις πιθανότητές της να εµφανίσει καρκίνο.

Στην ανοιχτή επιστολή της στους New York Times ανέφερε πως είχε πρόσφατα φοβηθεί ότι είχε καρκίνο: οι γιατροί της είχαν ανησυχήσει για κάποια ασυνήθιστα αιµατολογικά αποτελέσµατα και την έστειλαν για περισσότερες εξετάσεις.

«Πέρασα αυτό που φαντάζοµαι πως έχουν νιώσει χιλιάδες άλλες γυναίκες» έγραψε.

«Είπα στον εαυτό µου να µείνω ήρεµη, να είµαι δυνατή και πως δεν είχα κανένα λόγο να σκέφτοµαι πως δε θα ζούσα για να δω τα παιδιά µου να µεγαλώνουν και να γνωρίσω τα εγγόνια µου».

Ευτυχώς, οι µετέπειτα εξετάσεις έδειξαν πως δεν υπήρχε καρκίνος. Είναι πολύ πιθανό πως τουλάχιστον µία φορά στη ζωή σου θα τροµοκρατηθείς κι εσύ ότι πάσχεις από καρκίνο – µια παράξενη ελιά που χρειάζεται βιοψία, η ανάγκη επανάληψης µιας µαστογραφίας, ένα µη φυσιολογικό Παπ-τεστ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δε θα πρόκειται για κάτι το ανησυχητικό.

«Αυτά συµβαίνουν καθηµερινά και σπάνια πρόκειται για κάτι ανησυχητικό» λέει η Φιορίτα Πουλακάκη, M.D., Ph.D., FEBS, xειρουργός µαστού. Προσπάθησε, ωστόσο, να διαχειριστείς το άγχος µε ωφέλιµο τρόπο και να κάνεις συγκεκριµένα βήµατα που θα εξασφαλίσουν την υγεία σου.

1. Κάνε ένα βήµα πίσω

Το να εµφανίζονται µη φυσιολογικά αποτελέσµατα σε εξετάσεις για καρκίνο είναι πολύ συχνό φαινόµενο. Έως και το 35% των γυναικών άνω των 40 ετών αναφέρουν πως είχαν ένα µη φυσιολογικό Παπ-τεστ ή µαστογραφία κάποια στιγµή στη ζωή τους.

«Η πιο συνηθισµένη κατάληξη αυτών των µη φυσιολογικών εξετάσεων είναι να διαπιστώσεις πως δεν έχεις καρκίνο» λέει η ειδικός. Θυµήσου, ο λόγος που αυτές οι εξετάσεις έχουν τόσο υψηλά ποσοστά ανίχνευσης καρκίνου είναι επειδή εντοπίζουν πραγµατικά µικρές αλλοιώσεις, όπως αποτιτανώσεις ασβεστίου σε µια µαστογραφία, που θα µπορούσαν να σηµαίνουν καρκίνο.

2. Βεβαιώσου ότι ακούς το γιατρό σου

«Μερικές φορές, όταν εξηγώ τα αποτελέσµατα µιας εξέτασης σε µια ασθενή, αντιλαµβάνοµαι πως είναι τόσο αγχωµένη που δεν ακούει αυτά που λέω» επισηµαίνει η ειδικός. Έρευνα δείχνει πως σχεδόν οι µισές από τις λεπτοµέρειες που θυµόµαστε από την επίσκεψη στο γιατρό είναι λάθος.

Μη βασίζεσαι στη µνήµη σου, ειδικά σε µια τέτοια φορτισµένη συναισθηµατικά κατάσταση. Σηµείωσε ό,τι ακριβώς είπε ο γιατρός (και µη διστάζεις να του ζητήσεις να τα επαναλάβει) ή έχε µαζί σου µια φίλη ή ένα συγγενή στη διάρκεια της επίσκεψής σου.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Γονίδια και καρκίνος: πώς γίνεται ο γονιδιακός έλεγχος σήμερα;

3. Προσπάθησε να µην εκνευριστείς από την επιπλέον αναµονή

Αν στη µαστογραφία διαπιστωθεί κάτι ύποπτο, ο γιατρός σου µπορεί να συστήσει βιοψία, η οποία ίσως προγραµµατιστεί µέρες ή εβδοµάδες αργότερα. «Η αναµονή µερικών εβδοµάδων δε θα αλλάξει την πρόγνωση και το αποτέλεσµα αν αποδειχθεί πως είναι καρκίνος» λέει η ειδικός.

Επίσης, µη θορυβηθείς απαραίτητα αν ο γιατρός σου δε ζητήσει περισσότερες διερευνητικές εξετάσεις, όπως, για παράδειγµα, µια κολονοσκόπηση ή βιοψία, και απλά σου συστήσει να επαναλάβεις τις εξετάσεις έπειτα από 6 µήνες.

«Πολλές φορές, ειδικά στις απεικονιστικές εξετάσεις, µπορεί να ανιχνευθούν αλλοιώσεις εντελώς καλοήθεις, οι οποίες όµως να εµφανίζουν κάποια µικρή διαφορά από την προηγούµενη εξέταση και απαιτούν επανάληψη σε σύντοµο χρονικό διάστηµα, χωρίς να υπάρχει υποψία για κάτι σοβαρότερο» εξηγεί η ειδικός.

4. Μερικές φορές η αναζήτηση στο Google µπορεί να είναι καθησυχαστική.

«Αν πληκτρολογήσεις “µη φυσιολογικό Παπ-τεστ”, ή “µη φυσιολογική µαστογραφία”, ή ακόµη και “ύποπτη ελιά”, θα δεις πόσο συχνό είναι ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσµα» λέει η ειδικός.

Άλλες φορές, όµως, απλά θα τροµάξεις χωρίς λόγο.

«Είχα πρόσφατα µια ασθενή µε εξετάσεις που τα αποτελέσµατά τους υποδείκνυαν µια πολύ θανατηφόρα µορφή καρκίνου της µήτρας» θυµάται η ειδικός.

«Της είπα να µην το ψάξει στο Διαδίκτυο. Και δεν το έκανε. Έξι εβδοµάδες αργότερα, όταν µάθαµε από τη χειρουργική βιοψία πως τελικά ήταν καλοήθεια, ένιωσε τροµερά ανακουφισµένη».

5. Κάνε πολλές ερωτήσεις

«Όταν µε ρωτούν οι ασθενείς µου ποια είναι η πιθανότητα οι εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθησαν να υποδεικνύουν καρκίνο, τους απαντώ πάντα µε ειλικρίνεια. Έχουν περάσει οι εποχές που δεν είχαµε τη δυνατότητα να έχουµε προεγχειρητική διάγνωση.

Πλέον, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων µπορούµε µε τις κατάλληλες εξετάσεις (απεικονιστικές, ιστολογικές, κυτταρολογικές) να γνωρίζουµε τη διάγνωση» αναφέρει η ειδικός.

Συνεργάστηκε η Φιορίτα Α. Πουλακάκη, Μ.D., Ph.D, FEBS, διευθύντρια χειρουργός µαστού, Νοσοκοµείο «Metropolitan»

(www.poulakaki.gr).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i