Μπορούν να εξαφανιστούν ανώδυνα οι κιρσοί;

Οι κιρσοί και οι φλεβεκτασίες-ευρυαγγείες των κάτω άκρων είναι διαφορετικές εκδηλώσεις μιας πάθησης που ονομάζεται χρόνια φλεβική ανεπάρκεια.

Λευκό

Αυτή δημιουργείται ως αποτέλεσμα της ανεπάρκειας των βαλβίδων των επιφανειακών φλεβών των κάτω άκρων. Πέρα από το σοβαρό αισθητικό πρόβλημα, μπορεί να προκαλούν και μια σειρά από ενοχλήσεις, όπως το αίσθημα βάρους και κόπωσης, το κάψιμο και ο πόνος, με ιδιαίτερη επιδείνωση τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης

Μέχρι σχετικά πρόσφατα ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η φλεβική ανεπάρκεια ήταν η χειρουργική αφαίρεση της σαφηνούς φλέβας και οι εκτομές των περιφερικών κιρσών.

Τα τελευταία έτη η μέθοδος αυτή σταδιακά αντικαθίσταται από άλλες λιγότερο

επεμβατικές ενδοφλέβιες μεθόδους αντιμετώπισης με χρήση laser ή RFA (Radio

Frequency Ablation) ή της μηχανικά υποβοηθούμενης σκληροθεραπείας (Clarivein), χωρίς να απαιτείται η αφαίρεση της πάσχουσας σαφηνούς.

Το laser

Το ενδοφλέβιο laser γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη και καθοδηγείται με υπέρηχο. Η οπτική ίνα του laser εισάγεται διαδερμικά στη σαφηνή φλέβα από την κνήμη και προωθείται κεντρικά ως το ύψος της σαφηνομηριαίας συμβολής. Η σαφηνής φλέβα διηθεί τα περιμετρικά της με ειδικό κρύο διάλυμα τοπικού αναισθητικού. Καθώς η οπτική ίνα αποσύρεται σιγά σιγά, διαχέει ακτινικά ενέργεια, η οποία και σφραγίζει πλήρως τη φλέβα.

Η μέθοδος Clarivein

Με τη μηχανικά υποβοηθούμενη σκληροθεραπεία, η άκρη του καθετήρα που εισάγεται στη φλέβα υπό υπερήχους με μια κυκλική μηχανική κίνηση προκαλεί σύσπαση της φλέβας ενώ ταυτόχρονα μετατρέπει σε αφρό τη σκληρυντική ουσία που εγχέεται στη φλέβα μέσα από τον ίδιο τον καθετήρα.

Το αποτέλεσμα είναι η άμεση σύγκλειση της πάσχουσας διατεταμένης φλέβας σε ακόμη μικρότερο χρόνο και χωρίς να απαιτείται αναισθησία. Η συνολική διαδικασία διαρκεί 20-30 λεπτά, είναι σχεδόν ανώδυνη κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη θεραπεία, λιγότερο

τραυματική, αφού δεν υπάρχουν τομές ή  ράμματα, ενώ η αισθητική αποκατάσταση

είναι άριστη.

«Να το κάνω;»

Το πλεονέκτημα των μεθόδων αυτών είναι ότι μπορούν να εφαρμοστούν και σε πρώιμα στάδια φλεβικής ανεπάρκειας, ενώ μπορούν ταυτόχρονα να συνδυαστούν με άλλες μεθόδους, όπως η σκληροθεραπεία με αφρό και οι μικροφλεβεκτομές. Μπορείς να επιστρέψεις στο σπίτι σου το ίδιο απόγευμα πλήρως κινητοποιημένη και στις δραστηριότητές

σου σε 2-3 ημέρες με εξαίρεση την εξαντλητική άσκηση.

Ευχαριστούμε τον Γεώργιο Βουρλιωτάκη, αγγειοχειρουργό, διδάκτορα Ιατρικής Σχολής

Πανεπιστημίου Αθηνών, μετεκπαιδευθέντα στην Ενδαγγειακή Χειρουργική στο University Medical Center Groningen (www.aggeia.gr).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i