Μύθοι και αλήθειες για τη δυσκοιλιότητα: Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση;

Πόσα από αυτά που πιστεύεις για τη δυσκοιλιότητα είναι αλήθεια και πόσα δεν ανταποκρίνονται καθόλου στην πραγματικότητα;

12.01.2019

εχεις διαβασει

Μύθοι και αλήθειες για τη δυσκοιλιότητα: Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση;

Αλήθεια: Η άσκηση αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα

Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας μπορεί να συμβάλει στη δυσκοιλιότητα. Η άσκηση, ωστόσο, μπορεί να βοηθήσει ώστε να γίνουν πιο τακτικές οι κινήσεις του εντέρου. Δοκίμασε να περπατάς 10-15 λεπτά αρκετές φορές μέσα στη μέρα. Οι διατάσεις και η γιόγκα μπορούν επίσης να ανακουφίσουν τη δυσκοιλιότητα.

Μύθος: Ο καφές αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα

Είναι αλήθεια πως η καφεΐνη μπορεί να διεγείρει τους μύες στο πεπτικό σου σύστημα ώστε να συσπαστούν, προκαλώντας κίνηση του εντέρου. Όμως ο καφές δεν συνιστάται ως θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα, γιατί κάνει τα κόπρανα πιο σκληρά αφού είναι διουρητικός, με αποτέλεσμα να «τραβάει» τα υγρά από αυτά. Εκτός από τον καφέ, διουρητική δράση έχουν επίσης το αλκοόλ, το τσάι και τα αναψυκτικά με καφεΐνη, οπότε εάν έχεις δυσκοιλιότητα καλό είναι να τα αποφεύγεις.

Μύθος: Η δυσκοιλιότητα είναι πρόβλημα μόνο των ηλικιωμένων

Οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα υγείας, κακή διατροφή, χρήση φαρμάκων ή ελλιπή φυσική δραστηριότητα. Όμως η δυσκοιλιότητα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα γαστρεντερικά προβλήματα και σε άλλες ηλικιακές ομάδες. Είναι συχνή κατά την εγκυμοσύνη, μετά τον τοκετό ή μετά από κάποιο χειρουργείο. Θυμήσου, αν είσαι έγκυος και θέλεις να πάρεις κάτι για να ανακουφίσεις τη δυσκοιλιότητα θα πρέπει να το συζητήσεις με το γιατρό σου.

Μύθος: Είναι φυσιολογικό να έχεις αιματηρά κόπρανα

Το αίμα στα κόπρανα δεν είναι πάντα κάτι σοβαρό, θα πρέπει όμως να ενημερώσεις το γιατρό σου αν συμβεί. Το ζωηρό κόκκινο αίμα προέρχεται συνήθως από αιμορροΐδες ή ρωγμές στο τοίχωμα του εντέρου. Η δυσκοιλιότητα και η δυσκολία κατά τη διάρκεια της αφόδευσης μπορεί να είναι η αιτία. Το σκούρο καφέ ή μαύρο αίμα ή θρόμβοι αίματος στα κόπρανα συνήθως σημαίνουν πως η αιμορραγία προέρχεται από πιο ψηλά στον γαστρεντερικό σωλήνα. Η αιτία μπορεί να είναι πιο σοβαρή.

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece