Νέα έρευνα: Το «μυστικό» κατά της κατάθλιψης

Αύξησε τα φρούτα και τα λαχανικά που τρως κάθε μέρα και θα είναι μικρότερες οι πιθανότητες να παρουσιάσεις κλινική κατάθλιψη.

κατάθλιψη κακή διάθεση στεναχώρια martin-dm

Έναν ακόμη ενδιαφέροντα συσχετισμό ανάμεσα στη διατροφή και την κατάθλιψη αναδεικνύει νέα μελέτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανάλωση τεσσάρων επιπλέον μερίδων φρούτων και λαχανικών τη μέρα μπορεί να βελτιώσει τη διανοητική μας υγεία σε τέτοιο βαθμό που να περιορίσει κατά 50% την αρνητική ψυχολογική επίδραση ενός διαζυγίου και κατά 25% την επίδραση της ανεργίας.

«Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον εύρημα που συμφωνεί με την εμπειρική μας γνώση ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βελτιώνει την υγεία και την ευεξία μας», τονίζει ο Redzo Mujcic, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Warwick. «Η επίδρασή τους μάλιστα δεν είναι καθόλου μικρή. Εάν τρώει κανείς 7 με 8 μερίδες φρούτα και λαχανικά τη μέρα μπορεί να αντιστρέψει την επίπτωση σοβαρών καταστάσεων όπως το διαζύγιο. Βρήκαμε επίσης πως η ανεργία επίσης έχει μεγάλη επίδραση στη διανοητική κατάσταση ενός ατόμου και πως αυξάνει σταδιακά τις πιθανότητες για κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές. Ωστόσο 7-8 μερίδες φρούτα και λαχανικά τη μέρα, μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο αυτό».

Διάβασε επίσης: Cyber bullying και κατάθλιψη: Τα λάθη στα social media που κάνουν κακό στην ψυχική σου υγεία

Διάβασε επίσης: Το αληθινό πρόσωπο της επιλόχειας κατάθλιψης (μια μητέρα μιλάει για τη δική της μάχη)

«Φάρμακο» κατά της κατάθλιψης

Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ερευνητές η επίδραση στην ψυχολογία σου θα είναι πολύ πιο γρήγορη από την επίδραση στην υγεία από μια υγιεινή διατροφή. Εντάξει, δεν είναι το ίδιο άμεση με μια αγωγή -την οποία θα πρέπει να σου δώσει ο γιατρός αν νιώθεις πραγματικά «πεσμένη». Μπορείς όμως να αυξήσεις τα φρούτα και τα λαχανικά που τρως ως έναν τρόπο να θωρακιστείς κατά κατάθλιψης, αφού οι δυσκολίες στη ζωή μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή σε όλους μας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i