Έχεις ίωση, ιγμορίτιδα, πονάει η πλάτη σου: Να πας στη δουλειά ή όχι;

Νιώθεις άρρωστη, μάλλον έχεις ίωση και αναρωτιέσαι αν πρέπει να πας στη δουλειά; Δες πότε μπορείς και πότε όχι. Πότε είναι επικίνδυνο και μεταδοτικό και πότε όχι.

11.09.2019

Γράφει: Αμαλία Δούκα

εχεις διαβασει

ίωση γρίπη γραφείο κρυολόγημα

Ιγμορίτιδα

Η οξεία ιγμορίτιδα προκαλεί κίτρινες ή πράσινες ρινικές εκκρίσεις, μπούκωμα, πόνο ή αίσθηση πίεσης στο πρόσωπο, πονοκέφαλο ή πόνο στην άνω γνάθο και στα δόντια. Εάν νιώθεις πολύ άρρωστη για να εργαστείς, μείνε σπίτι. Ίσως έχεις τόσο έντονο πόνο στο πρόσωπο ή πονοκέφαλο που να μην μπορείς να συγκεντρωθείς. Χρησιμοποίησε μερικά αντισυμφορητικά για μερικές ημέρες. Οι ρινικές πλύσεις με αλμυρό διάλυμα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον καθαρισμό των ιγμορείων. «Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν μεγάλη ανακούφιση με αυτό τον τρόπο» λέει ο Ιωάννης Σιδερής. Αν όμως τα συμπτώματα δε βελτιωθούν ή επιδεινωθούν μέσα σε λίγες ημέρες, είναι ώρα να απευθυνθείς στο γιατρό, ο οποίος μπορεί να σου δώσει αντιβιοτικά. Τι γίνεται όταν ταξιδεύεις αεροπορικώς για δουλειά; Οι ειδικοί απαγορεύουν ρητά στους ασθενείς να αποφεύγουν τις πτήσεις αν έχουν ιγμορίτιδα, επειδή η πίεση του αέρα που αλλάζει μέσα στην καμπίνα του αεροπλάνου ενδέχεται να επιδεινώσει τον πόνο, ειδικά κατά την απογείωση και την προσγείωση.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η πτήση με ιγμορίτιδα μπορεί να προκαλέσει ρήξη τυμπάνου. Είναι ένα πολύ ξαφνικό, επώδυνο συμβάν, που συνήθως ακολουθείται από αιμορραγία στο αφτί. «Ακούγεται τρομακτικό», τονίζει η Αναστασία Μοσχοβάκη, «αλλά τις περισσότερες φορές θεραπεύεται από μόνο του». Ένα τύμπανο που έχει υποστεί ρήξη συνήθως επανορθώνεται μέσα σε 2 μήνες – η όποια απώλεια ακοής είναι συνήθως προσωρινή.

Ιογενής επιπεφυκίτιδα

Η επιπεφυκίτιδα προκαλεί ερυθρότητα στα μάτια, δάκρυα, φαγούρα, αίσθηση καύσου ή πρησμένα βλέφαρα. Οι οφθαλμικές εκκρίσεις μπορεί να είναι διαφανείς και υδαρές ή ημίρρευστες και κίτρινες ή πράσινες, ενώ μπορεί να σε δυσκολεύουν να ανοίξεις τα μάτια το πρωί. Όταν η επιπεφυκίτιδα είναι ιογενής ή μικροβιακή (σε αντίθεση με τις αλλεργίες ή τον ερεθισμό), είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και θα ήταν καλό να μην πας στη δουλειά. Εάν αγγίξεις τα μάτια σου, οι εκκρίσεις που περιέχουν τα μικρόβια ή τον ιό θα καταλήξουν στα χέρια σου. Όταν αγγίξεις άλλες επιφάνειες, τα μικρόβια θα εξαπλωθούν. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν αποτέλεσμα, αλλά θα βελτιωθεί από μόνη της, συνήθως μέσα σε 3 με 5 ημέρες. Ίσως είναι καλύτερα να μείνεις σπίτι μέχρι να νιώσεις καλύτερα. Όταν επιστρέψεις στη δουλειά, απόφυγε να αγγίζεις να μάτια σου και πλένε συχνά τα χέρια σου. «Η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα ωστόσο αντιδρά στα αντιβιοτικά κολλύρια. Μπορείς να επιστρέψεις στη δουλειά 24-48 ώρες αφότου ξεκινήσεις τη θεραπεία» υπογραμμίζει ο Χάρης Μπριλάκης, M.D., MPH, χειρουργός-οφθαλμίατρος.

Πόνος στην πλάτη

«Θεωρείται τόσο συνήθης, που είναι βασικός λόγος επίσκεψης στον γιατρό» λέει ο Γιώργος Γιανναράκος, ορθοπαιδικός. «Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τον ήπιο πόνο που νιώθουν στην πλάτη όταν εργάζονται. Όμως, μερικές φορές χρειάζεται να κάνεις ένα διάλειμμα για να ανακουφιστείς από την πίεση στην πλάτη που πονά – ειδικά αν η δουλειά σου περιλαμβάνει πολύ σκύψιμο ή σήκωμα βαριών αντικειμένων» προσθέτει. Το να κάθεσαι για ώρες στο γραφείο επίσης μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο στη μέση. Εάν ο πόνος είναι τόσο δυνατός ώστε να σε αποσπά από τα καθήκοντά σου ή αν δυσκολεύεσαι να καθίσεις, να στέκεσαι όρθια ή να περπατάς άνετα, ένα ρεπό μιας ή δύο ημερών μπορεί να βοηθήσει. Εάν λείψεις για τόσο από τη δουλειά, έχε στο νου σου ότι το να είσαι ξαπλωμένη δεν είναι η καλύτερη λύση. «Το καλύτερο πράγμα για τον πόνο στη μέση είναι η ήπια έως μέτρια κίνηση. Δεν πρέπει να σταματήσεις τελείως να κινείσαι. Εάν ξαπλώσεις στο κρεβάτι και απλώς κάθεσαι εκεί, θα παρατείνεις το χρόνο αποκατάστασης. Εάν έχεις πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως πόνο που φτάνει μέχρι το γόνατο, μυϊκή αδυναμία ή ανυπόφορο πόνο στην πλάτη, τηλεφώνησε αμέσως στον γιατρό σου» συμβουλεύει ο ειδικός.

Shape Tip: Ακολούθησε το χρυσό κανόνα: αντιμετώπισε τους άλλους όπως θα ήθελες να σε αντιμετωπίζουν. Σκέψου αν θα σου άρεσε να έρθει κάποιος στη δουλειά και να βήχει πάνω σου όλη μέρα.

Διάβασε επίσης: Συμπτώματα που σε ανησυχούν; Μήπως δεν είναι μια απλή ίωση;

Διάβασε επίσης: 5 τροφές για να αποφύγεις κρυολόγημα και γρίπη

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece