Νόσος του Graves: Facts για τη συνηθισμένη αυτή μορφή υπερθυρεοειδισμού

Διάβασε τις βασικές πληροφορίες για τη νόσο του Graves και ενημερώσου γι’ αυτή την πολύ συχνή μορφή υπερθυρεοειδισμού.

θυρεοειδής παραθυρεοειδείς ChesiireCat

Συνεργάστηκε ο Κυριάκος Βαμβακίδης, χειρουργός ενδοκρινών αδένων, διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων Νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν" (www.drvamvakidis.gr).

Η νόσος του Graves είναι η πιο συχνή διαταραχή του θυρεοειδούς αδένα. Περίπου το 70% των περιπτώσεων υπερθυρεοειδισμού, υπερβολικής δηλαδή λειτουργίας του αδένα, οφείλεται στην Graves.

Τι είναι η νόσος του Graves

Στην πραγματικότητα, είναι μια αυτοάνοση πάθηση του θυρεοειδούς που σχετίζεται με τη μεγάλη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Είναι, όπως αναφέρθηκε, η πιο συχνή ίσως διαταραχή του θυρεοειδούς και προτιμά τις γυναίκες.

Τα συμπτώματα

Στα αρχικά στάδια είναι δύσκολη η αξιολόγηση των συμπτωμάτων, καθώς μπορεί να οφείλονται σε διάφορες άλλες καταστάσεις. Τι μπορεί να περιλαμβάνουν: ‣ Ταχυκαρδία. ‣ Υψηλή αρτηριακή πίεση. ‣ Ευερεθιστότητα. ‣ Μυϊκή αδυναμία και κούραση. ‣ Τρέμουλο στα χέρια. ‣ Διαταραχές του ύπνου. ‣ Αυξημένη δίψα και πείνα, με ταυτόχρονη απώλεια βάρους. Ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα της νόσου είναι το εξόφθαλμο, δηλαδή προβολή σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό του βολβού του ματιού. Αν παρατηρήσεις οποιαδήποτε αλλαγή στα μάτια σου, συζήτησέ το με το γιατρό σου.

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Οδηγός, συμπτώματα και θεραπεία για την πάθηση που ξαφνικά ακούμε συνέχεια

Πότε είναι αναγκαία η δεύτερη επέμβαση για το θυρεοειδή αδένα;

Πώς γίνεται η διάγνωση

Εάν ο γιατρός σου υποψιάζεται διαταραχή του θυρεοειδούς, θα ζητήσει αιματολογικές εξετάσεις και υπερηχογράφημα. Στις αιματολογικές εξετάσεις η νόσος "αποκαλύπτεται" με πολύ χαμηλά επίπεδα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης TSH, που οφείλονται στην ύπαρξη αντισωμάτων. Στον υπέρηχο, ο θυρεοειδής είναι διογκωμένος (βρογχοκήλη) με αλλοιώσεις που οφείλονται στα αντισώματα.

Ποια είναι η θεραπεία

Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο γιατρός θα σου προτείνει θεραπεία με αντιθυρεοειδικά φάρμακα, τα οποία μειώνουν την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών και την επαναφέρουν σταδιακά στο φυσιολογικό. Ωστόσο, η θεραπεία αυτή δε διορθώνει την οφθαλμοπάθεια, η οποία χρειάζεται διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση και χρόνο για να επανέλθει. Συνήθως γι’ αυτόν το σκοπό ο γιατρός χορηγεί κορτιζόνη ή προτείνει θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά και ακτινοβολία. Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, ο γιατρός μπορεί να σου προτείνει να κάνεις διατροφικές αλλαγές (π.χ. να απομακρύνεις το ιώδιο), να αποφεύγεις την κόπωση και να περιορίσεις το άγχος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i