Ο ιός Ζίκα μπορεί να ζει στα μάτια σου, σύμφωνα με νέα έρευνα

Κι όμως, μπορεί να μεταδοθεί από τα δάκρυα!

dakria-zika

Γνωρίζεις ότι τα κουνούπια μεταφέρουν τον ιό Ζίκα και τον μεταδίδουν μέσω του αίματος. Γνωρίζεις ότι μπορεί να προσβληθείς από αυτόν όπως και με μία σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια από γυναίκες και άνδρες συντρόφους.

Και τώρα, σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα γύρω από τον Ζήκα, φαίνεται ότι ίσως να μπορεί να ζήσει και στα δάκρυά σου.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο ιός μπορεί να ζήσει στο μάτι και γενετικό υλικό του Ζίκα μπορεί να βρεθεί στα δάκρυα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cell Reports.

Οι ειδικοί προσέβαλλαν μέσω του δέρματος με τον ιό ενήλικα ποντίκια (όπως ένας άνθρωπος θα μπορούσε να προσβληθεί από κάποιο μολυσμένο κουνούπι) και ανακάλυψαν τον ιό ζωντανό στα μάτια τους 7 ημέρες αργότερα.

Αν και ακόμα δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς μεταφέρεται από το αίμα στα μάτια, αυτά τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν το λόγο που κάποιοι ενήλικες αναπτύσσουν φλόγωση της μεμβράνης των βλεφάρων(κοκκινίλα και κνησμό) και σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις, μία μόλυνση του ματιού που ονομάζεται ραγοειδίτιδα(και μπορεί να είναι τόσο σοβαρή που να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης).

Σχεδόν έναν μήνα μετά την μόλυνση, οι ερευνητές ακόμα έβρισκαν γενετικό υλικό του ιού στα δάκρυα μερικών ποντικιών. Δεν επρόκειτο για μολυσματικό ιό, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα αρκετές έρευνες μέχρι να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτό μπορεί να ισχύει στους ανθρώπους.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την εξάπλωση του ιού: εάν το μάτι μπορεί να αποτελεί «κρυψώνα» του, τότε υπάρχει περίπτωση να μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής με τα μολυσμένα δάκρυα κάποιου.

«Ίσως να υπάρχει μία χρονική στιγμή που τα δάκρυα είναι πολύ μολυσματικά και όσοι έρθουν σε επαφή με αυτά θα μπορέσουν να τον μεταδώσουν», αναφέρει ο συντάκτης της έρευνας Jonathan J. Miner, M.D., Ph.D..

Αν και η αρχική έρευνα ξεκίνησε από ποντίκια, οι επιστήμονες σχεδιάζουν παρόμοιες και σε μολυσμένους ανθρώπους, ώστε να εξακριβώσουν το αληθινό ρίσκο που συνδέεται με τον Ζίκα και κάποια μόλυνση των ματιών.

Και ενώ μπορεί να ακούγεται τρομακτικό το να μπορεί κανείς να κολλήσει τον ιό μέσω των δακρύων, ίσως αυτά τα ευρήματα να μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην θεραπεία του Ζήκα.

Οι ερευνητές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα ανθρώπινα δάκρυα για να τα δοκιμάσουν για ιικό RNA ή αντισώματα, και στα μάτια των ποντικιών θα μπορούσαν να γίνουν τεστ για τα φάρμακα της καταπολέμησης του ιού, σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i