Ο ρόλος της διατροφής στην ψωρίαση: Πώς πρέπει να μαγειρεύουν οι ασθενείς με ψωρίαση!

Διατροφή και ψωρίαση: Οι σωστές διατροφικές συνήθειες να αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της προσπάθειας αντιμετώπισης της ψωρίασης.

21.10.2016

Γράφει: Κατερίνα Πατούλια

εχεις διαβασει

5 προβλήματα που οφείλονται στις κακές συνήθειες (και όχι στα γονίδια)

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση δερματοπάθεια, η οποία αφορά στο 2%-4% του πληθυσμού παγκοσμίως. Η Ψωρίαση όμως δεν είναι μόνη. Έχει δικαίως χαρακτηριστεί ως η κορυφή του παγόβουνου καθώς έχει συσχετιστεί με αρκετές συννοσηρότητες.

Υπολογίζεται ότι το 73% των ασθενών με ψωρίαση έχουν τουλάχιστον μία συνυπάρχουσα νόσο: ψωριασική αρθρίτιδα, παχυσαρκία, υπέρταση, διαβήτη, υπερλιπιδαιμία, μεταβολικό σύνδρομο, καρδιαγγειακά νοσήματα, φλεγμονώδη νοσήματα εντέρου, ΧΑΠ, αποφρακτική άπνοια ύπνου, ψυχιατρικές διαταραχές, κατάθλιψη, λεμφώματα και σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η παρουσία αυτών των συνυπαρχουσών παθήσεων καθώς και των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για αυτές επηρεάζει την επιλογή της θεραπείας.

Χαρακτηριστικά μελέτες έχουν δείξει ότι σε ασθενείς με συννοσηρότητες, όπως το μεταβολικό σύνδρομο, η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα κ.α. θα πρέπει να επιλέγεται ανάλογη συστηματική θεραπεία για την ψωρίαση, ανεξάρτητα της βαρύτητας αυτής, διότι έτσι μειώνεται η πιθανότητα θνησιμότητας από τις συνυπάρχουσες παθήσεις. Με λίγα λόγια οι συννοσηρότητες θα πρέπει να συνυπολογίζονται στην επιλογή της θεραπείας για την ψωρίαση.

Σύμφωνα με την κα Μαρία Πολίτου, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο, Επιμελήτρια Β’, Α΄ Πανεπιστημιακή Κλινική Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός:

«Αν η διατροφή βελτιώνει ή ακόμα και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης των συννοσηροτήτων είναι αυτονόητο ότι θα καταφεύγαμε ενδεχομένως σε ηπιότερες θεραπείες για την ψωρίαση. Επιπλέον, παρεμβαίνοντας με τη διατροφή στις συνυπάρχουσες παθήσεις πχ σάκχαρο, παχυσαρκία, κτλ, θα παρεμβαίναμε και στο προσδόκιμο ζωής αυτών των ασθενών, το οποίο είναι μειωμένο εξαιτίας αυτών των παθήσεων».

 

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece