Ο ρόλος της διατροφής στην ψωρίαση: Πώς πρέπει να μαγειρεύουν οι ασθενείς με ψωρίαση!

Διατροφή και ψωρίαση: Οι σωστές διατροφικές συνήθειες να αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της προσπάθειας αντιμετώπισης της ψωρίασης.

21.10.2016

Γράφει: Κατερίνα Πατούλια

εχεις διαβασει

5 προβλήματα που οφείλονται στις κακές συνήθειες (και όχι στα γονίδια)

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας το 2014 συνδέει την παχυσαρκία με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ψωρίασης.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ύπαρξη υψηλότερου Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει στην εκδήλωση της ψωριασικής αρθρίτιδας, όπως και σε αύξηση των σοβαρών συμπτωμάτων της ασθένειας. Ο Δρ. Wilson Liao, ένας εκ των συντακτών της μελέτης, δήλωσε ότι η παχυσαρκία δίδει πιθανώς το έναυσμα για την εκδήλωση της ψωρίασης σε ανθρώπους που έχουν κάποια προδιάθεση στην συγκεκριμένη νόσο.

Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι σε υπέρβαρα άτομα, που καταφέρνουν να χάσουν βάρος, υπάρχει βελτίωση στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Τα λιποκύτταρα «κρύβουν» κυτοκίνες, πρωτεΐνες δηλαδή που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές, δήλωσε ο Δρ. Liao.

«Υπό την έννοια αυτή, αν κάποιος χάσει βάρος, μειώνεται και το καύσιμο που προκαλεί την πυρκαγιά».
Επίσης, μελέτη που δημοσιεύθηκε την ίδια χρονιά στο Βρετανικό Περιοδικό Δερματολογίας αναγνώρισε τη σχέση μεταξύ της απώλειας βάρους και της μείωσης των σοβαρών συμπτωμάτων της νόσου. Η εν λόγω μελέτη εστίασε στη «διατροφική παρέμβαση» σε συνδυασμό και με συστηματική αντιμετώπιση, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης, για περίοδο 20 εβδομάδων.

«Ο συσχετισμός μεταξύ της απώλειας βάρους και της βελτίωσης των συμπτωμάτων της νόσου ήταν σαφής», όπως δήλωσε ο Δρ. Luigi Naldi, βασικός συντάκτης της μελέτης του Βρετανικού Περιοδικού Δερματολογίας. «Σε ασθενείς που έχασαν περισσότερο βάρος υπήρξε και σημαντικότερη βελτίωση της νόσου».

Πρόσθεσε, δε, ότι ακόμη και μία μικρή απώλεια βάρους μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το βαθμό νοσηρότητας. Οι επιπτώσεις της διατροφικής παρέμβασης στην νόσο της ψωρίασης σε βάθος χρόνου τίθενται προς περαιτέρω διερεύνηση. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης δίδουν έμφαση στη σημασία της απώλειας βάρους ως μέρος μίας συνολικής θεραπείας κατά της ψωρίασης και συναφών προς αυτήν ασθενειών σε παχύσαρκους ασθενείς που πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο.
Ο κος Κων/νος Λούμος, Πρόεδρος Σωματείου Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα “ΚΑΛΥΨΩ” δήλωσε:

«Η διατροφή, είναι γνωστό πως, παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία του ανθρώπου. Πολύ περισσότερο στην υγεία των ανθρώπων που πάσχουν από κάποιο νόσημα όπως η ψωρίαση που ταλαιπωρεί σήμερα το 2-3% του πληθυσμού. Οι εξαντλητικοί ρυθμοί εργασίας, ο πολλές φορές ανύπαρκτος ελεύθερος χρόνος, οι κλιματολογικές συνθήκες, το άγχος της καθημερινότητας δεν αποτελούν σύμμαχο στη προσπάθεια για βελτίωση της κλινικής κατάστασης των ανθρώπων με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα.

Η ισορροπημένη διατροφή, η στοχευμένη στις συμβουλές των ειδικών επιστημόνων διατροφή, μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο με ψωρίαση να βελτιώσει αυτό που αποτελεί πρωταρχικό στόχο του Σωματείου Καλυψώ: Την ποιότητα ζωής του»!

Για περισσότερες πρακτικές συμβουλές και προτάσεις διατροφής σχετικά με την ψωρίαση, επισκέψου τη σελίδα  http://www.psoriasis.qualitycare.gr/

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece