Όσα πρέπει να γνωρίζεις για το γλαύκωμα

Το γλαύκωμα «καλπάζει» τυφλώνοντας κάθε χρόνο πάνω από 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γλαυκώματος.

glafkoma

Περισσότεροι από 1,1 εκατ. άνθρωποι τυφλώνονται κάθε χρόνο από γλαύκωμα, παγκοσμίως

Το 2013, 64,3 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν γλαύκωμα και ο αριθμός αυτός αναμένεται να εκτοξευτεί το 2020 στα 76 εκατομμύρια.

Παρά την εξέλιξη της οφθαλμολογίας, το γλαύκωμα είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία τύφλωσης παγκοσμίως, καθώς στα αρχικά στάδια δεν προκαλεί συμπτώματα και όταν διαγνωστεί, η βλάβη είναι μη αναστρέψιμη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γλαυκώματος, με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Γλαυκώματος (12 με 18 Μαρτίου), αναφέρει ότι σύμφωνα με μελέτες, για την επιδείνωση της κατάστασης ευθύνονται οι δημοσιονομικοί περιορισμοί στον τομέα της υγείας και η έλλειψη ενημέρωσης, κυρίως στους αγροτικούς πληθυσμούς, οι οποίοι φτάνουν στον γιατρό όταν η βλάβη είναι μη αναστρέψιμη.

Τακτική παρακολούθηση και έγκαιρη διάγνωση για το γλαύκωμα

«Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου και στη συνέχεια η τακτική παρακολούθηση του ασθενούς, μπορούν να αποτρέψουν την τύφλωση από γλαύκωμα» τονίζει ο χειρουργός οφθαλμίατρος, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Βασίλειος Κοζομπόλης.

«Οι νέες χειρουργικές τεχνικές που εφαρμόζουμε στην Ελλάδα, όπως η χρήση μικροσκοπικών βαλβίδων, βοηθούν στην απορροή του υδατοειδούς υγρού που είναι υπεύθυνο για την αυξημένη πίεση του οφθαλμού και βάζουν φρένο στην εξέλιξη της νόσου. Μπορούν δε να εφαρμοστούν οι μέθοδοι αυτές επιτυχώς σε συνδυασμό με την εγχείρηση καταρράκτη», αναφέρει ο κ Κοζομπόλης.

Η πάθηση εμφανίζεται συνήθως σε ασθενείς της 3ης ηλικίας, αν και σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί σε νέους ανθρώπους, καθώς επίσης και σε παιδιά.

Παράγοντες που ενοχοποιούνται για το γλαύκωμα

Η αιτία του γλαυκώματος είναι πολυπαραγοντική και οι βασικοί παράγοντες κινδύνου είναι:

  • H αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, το οικογενειακό ιστορικό, ο λεπτός κερατοειδής, η μυωπία, ο σακχαρώδης διαβήτης, ιστορικό οφθαλμικού τραύματος και η μακροχρόνια τοπική ή συστηματική χρήση κορτιζόνης.
  • Σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους η μόνη άμυνα που έχουν, κυρίως τα άτομα της τρίτης ηλικίας, απέναντι στο γλαύκωμα, είναι η πρόληψη, η οποία μπορεί να γίνεται με τουλάχιστον μια εξέταση τον χρόνο.
  • Από μελέτες που έχουν γίνει, το περπάτημα και η αερόβιος άσκηση δρουν ευεργετικά στην μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης, ενώ αντίθετα η συστηματική άρση βαρών μπορεί να οδηγήσει σε αύξησή της. Είναι σημαντική για όλους η προληπτική οφθαλμολογική εξέταση και κρίνεται επιβεβλημένη σε όσους έχουν κληρονομικό ιστορικό γλαυκώματος.
  • Όπως αναφέρει ο κ. Κοζομπόλης, το οικονομικό κόστος από τις επιπτώσεις του γλαυκώματος είναι τεράστιο και ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε παγκόσμια κλίμακα. Αθροιστικά, το μέσο, άμεσο και έμμεσο (επιβάρυνση οικογένειας, συστήματος υγείας, απώλεια εργατοωρών κλπ) ετήσιο κόστος για κάθε γλαυκωματικό ασθενή, μπορεί να κυμαίνεται από 10.000 -20.000 ευρώ, σύμφωνα με δημοσιευμένες μελέτες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i