Όσα θέλεις να μάθεις για το γονιδιακό τεστ των 21 γονιδίων

Γονιδιακό τεστ των 21 γονιδίων: Το τεστ που απαντά αν χρειάζεται χηµειοθεραπεία σε ασθενείς µε καρκίνο του µαστο'υ και θετικούς οιστρογονικούς υποδοχείς.

gonidiako-test

Αν και η θνησιµότητα από καρκίνο του µαστού µειώνεται, τα επιδηµιολογικά στοιχεία στην Ευρώπη δείχνουν 370.100 νέα κρούσµατα καρκίνου του µαστού και 129.900 θανάτους το 2004.

Η πλειοψηφία των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών έχει αρνητικούς λεµφαδένες και όγκους θετικούς για υποδοχείς οιστρογόνων (ER).

Ένας µικρός αριθµός από αυτές τις γυναίκες θα υποτροπιάσει παρόλο που έχει λάβει χηµειοθεραπεία, ενώ ένας σηµαντικός αριθµός από αυτές δε θα υποτροπιάσει παρότι δε θα πάρει χηµειοθεραπεία. Πώς θα διαχωριστεί κάθε περίπτωση;

Οι 3 κατηγορίες ασθενών

Το γονιδιακό τεστ των 21 γονιδίων Oncotype DX® σχεδιάστηκε ως ένα χρήσιµο εργαλείο για αυτόν ακριβώς το σκοπό. Για τη λήψη θεραπευτικών αποφάσεων, δηλαδή, σε καρκίνο του µαστού µε θετικό ER και αρνητικούς λεµφαδένες (και σε κάποιες περιπτώσεις µε 1-3 θετικούς λεµφαδένες).

Από την ποσοτικοποίηση της έκφρασης των 21 γονιδίων έχουν προκύψει τρεις κατηγορίες ασθενών:

• Χαµηλού κινδύνου για υποτροπή στα 10 χρόνια µετά το χειρουργείο µε Βαθµό Υποτροπής (ΒΥ) <18,

• Μεσαίου κινδύνου µε ΒΥ από 18 έως 30 και

• Υψηλού κινδύνου µε ΒΥ >31.

Τα ποσοστά των ασθενών που ταξινοµήθηκαν στις τρεις κατηγορίες ήταν 51, 22 και 27% αντίστοιχα. Ο ΒΥ αποδείχθηκε αξιόπιστος προγνωστικός δείκτης για την πιθανότητα µεταστάσεων στα 10 χρόνια µετά το χειρουργείο.

Σε ποιους έχει όφελος η χηµειοθεραπεία

Για να διερευνηθεί σε βάθος η σχέση µεταξύ του ΒΥ και του οφέλους από τη χηµειοθεραπεία, αναλύθηκαν τα διαθέσιµα δείγµατα ασθενών που είχαν λάβει µέρος σε τυχαιοποιηµένη κλινική µελέτη.

• Οι ασθενείς µε υψηλό ΒΥ είχαν το µεγαλύτερο όφελος από τη χηµειοθεραπεία.

• Στους ασθενείς µε χαµηλό ΒΥ <18 δε φάνηκε κανένα επιπλέον όφελος από τη χηµειοθεραπεία.

• Το όφελος από τη χηµειοθεραπεία φαίνεται να αυξάνεται σηµαντικά όσο αυξάνεται και ο ΒΥ.

Πώς χρησιµοποιείται το γονιδιακό τεστ 21 γονιδίων

Το µεγάλο πρακτικό πλεονέκτηµα αυτού του γονιδιακού τεστ είναι ότι χρησιµοποιεί τον ιστό (εγκλεισµένο σε κύβο παραφίνης) που αφαιρέθηκε από το µαστό κατά το αρχικό χειρουργείο.

Έτσι, το τεστ µπορεί να πραγµατοποιηθεί όταν τεθεί το ερώτηµα της ποσοτικοποίησης του κινδύνου υποτροπής και, εποµένως, το όφελος από τη χηµειοθεραπεία.

Οι εγκυρότερες διεθνείς επιστηµονικές εταιρείες και οµάδες εργασίας έχουν ήδη ενσωµατώσει το Oncotype DX® στις κατευθυντήριες οδηγίες για τον καρκίνο του µαστού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i