Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα, οι τρόποι πρόληψης και όλα τα νέα στοιχεία

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS η σημερινή (1/12/2015) και τα στοιχεία που προκύπτουν για τη νόσο στη χώρα μας είναι ανησυχητικά.

stigma

Την τελευταία πενταετία, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS στη χώρα μας έχει αυξηθεί συνολικά κατά περίπου 50%, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η επιδημική έκρηξη της περιόδου 2011-12 στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών έχει αναχαιτιστεί αν και χρειάζεται να παραμείνουμε σε εγρήγορση ως πολιτεία.

Τελευταίες έρευνες καταδεικνύουν την ανάγκη δημιουργίας καινοτόμων προγραμμάτων πρόληψης για πληθυσμούς όπως οι μεταναστευτικοί, στους οποίους κατά πλειοψηφία μεταδίδεται ο ιός στη χώρα προορισμού και όχι στη χώρα καταγωγής.

Η Ελλάδα παραμένει μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δε διαθέτει και δεν υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το HIV/AIDS.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα, οι τρόποι πρόληψης και όλα τα νέα στοιχεία - εικόνα 1

Η Βίκυ Καγιά στη φετινή καμπάνια από το Κέντρο Ζωής για όσους ζουν με HIV που στηρίχθηκε από δεκάδες Έλληνες σταρ.

Επιδημιολογικά

Τα επιδημιολογικά δεδομένα από τη συλλογή στοιχείων της Ε.Ε.Μ.Α.Α. από τις Μονάδες Λοιμώξεων, εκτιμάται, ότι μέχρι το τέλος του έτους θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα.

  • Αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους, να δηλωθούν 850 νέα κρούσματα.
  • Εξακολουθεί η μείωση μεταξύ των χρηστών ενδοφλεβίως τοξικών ουσιών (15% περίπου στο σύνολο).
Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα, οι τρόποι πρόληψης και όλα τα νέα στοιχεία - εικόνα 2

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Ξεκινώντας νωρίς τη θεραπεία, σε όλους

Τη χρονιά αυτή, μια μεγάλης κλίμακας τυχαιοποιημένη μελέτη, η START (Strategic Timing of Anti Retroviral Treatment (START) study) επιβεβαίωσε, με επιστημονικά τεκμηριωμένη αξιοπιστία, την υπόθεση ότι τα άτομα με HIV λοίμωξη έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν πλήρες AIDS ή άλλα σοβαρά νοσήματα εάν ξεκινήσουν την αντιρετροϊκή αγωγή νωρίτερα, όταν ο αριθμός των CD4+ T-κυττάρων τους (βασικός δείκτης ανοσολογικής υγείας) είναι υψηλότερος, έναντι εκείνων που ξεκινούν όταν τα CD4+ πέσουν σε χαμηλά επίπεδα.

Τα ευρήματα της μελέτης αυτής, σε συνδυασμό με το ήδη από προηγούμενα έτη γνωστό ότι η αντιρετροϊκή αγωγή ελαττώνει τον κίνδυνο μετάδοσης στους HIV- σεξουαλικούς συντρόφους των, υποστηρίζουν την προσφορά έναρξης αγωγής σε όλα τα HIV+ άτομα. Τα ανωτέρω προτάθηκαν στις οδηγίες της Αμερικής, Ευρώπης και Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα, οι τρόποι πρόληψης και όλα τα νέα στοιχεία - εικόνα 3

Ο Γιώργος Καπουτζίδης.

Αυτός είναι ο στόχος του UNAIDS, το 90-90-90, δηλαδή η φιλοδοξία του 2020 το 90% των HIV+ να γνωρίζουν τη θετικότητά τους, το 90% να λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή και το 90% να έχει πετύχει παρατεταμένη καταστολή του ιού.

Επιστημονικές προτάσεις για το μέλλον

Σε ότι αφορά στην προφύλαξη προ της έκθεσης, η μεν αποτελεσματικότητα έχει τεκμηριωθεί επαρκώς αλλά και πολλές προϋποθέσεις απαιτούνται και αρκετός σκεπτικισμός είναι δικαιολογημένος.

Από το αμερικανικό CDC:  Συνιστάται PrEP για MSM και ζευγάρια όταν: HIV+ σύντροφος, πρόσφατο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, μεγάλος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων, ιστορικό πλημμελούς χρήσης προφυλακτικού και εκδιδόμενοι. Ανάλογες, περίπου, είναι οι κατευθυντήριες οδηγίες του 2015, τόσο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όσο και της EACS (European AIDS Clinical Society).

Η χορήγηση της προφυλακτικής αγωγής προτείνεται να χορηγείται από ειδικά κέντρα, καθοδηγούμενη από ειδικούς εντάσσοντας την χρήση προφυλακτικού, την τήρηση των οδηγιών, την ψυχολογική υποστήριξη και την θεραπεία των ΣΜΝ.

mpako

Μαρία Μπακοδήμου, Φώτης Σεργουλόπουλος και Δημήτρης Λιγνάδης.

Νέα φάρμακα

Το 2015 ήταν μια καλή χρονιά καθώς νέα φάρμακα, πιο δραστικά, με πλεονεκτήματα στην φαρμακοκινητική, στη μορφή, στη συμμόρφωση, και στη χώρα μας, στο οπλοστάσιο των γιατρών που ασχολούνται με την θεραπεία των ατόμων με HIV λοίμωξη.

Πρόκειται άμεσα να κυκλοφορήσουν σκευάσματα με συνδυασμούς νέων δραστικών ουσιών, με καλύτερο profil αντοχής, μεγαλύτερης δραστικότητας και λιγότερων ανεπιθύμητων ενεργειών (αναστολείς ιντεργράσης και TAF, μιας πρόδρομης μορφής της τενοφοβίρης).

garbi

Η Καίτη Γαρμπή.

Η αγωγή στην εποχή της κρίσης

Η χορήγηση της αντιρετροϊκής αγωγής στην εποχή της οικονομικής κρίσης, με τα νέα επιστημονικά δεδομένα, προτείνεται να είναι καθολική σε όλους τους ασθενείς με HIV λοίμωξη, για βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης, που δεν διαφέρει πλέον του γενικού πληθυσμού, μείωση της εξέλιξης σε πλήρες AIDS, μείωση των συννοσηροτήτων αλλά και ελαχιστοποίηση της μετάδοσης της νόσου, δεδομένου ότι οι υπό θεραπεία ασθενείς θα έχουν καταστείλει το ιικό τους φορτίο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i