Πασχαλινό τραπέζι: Γιατί ΔΕΝ πρέπει να μαζευτούμε παρέες

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας εξηγεί τον «κίνδυνο υγείας» που κρύβει φέτος το πασχαλινό τραπέζι και γιατί πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα.

Πάσχα χωρίς βαρυστομαχιά

Γιατί είναι επικίνδυνο, από υγειονομικής άποψης, να συγκεντρωθεί κόσμος γύρω από ένα πασχαλινό τραπέζι, έστω και αν δεν είναι πολλά άτομα; Είναι γιατί δεν θα τηρούνται οι αποστάσεις, υπάρχει κίνδυνος από την κοινή χρήση πιάτων και ποτηριών; Τις απορίες αυτές μπορεί να τις έχουμε όλοι μας και η απάντηση του ειδικού μας βοηθά να καταλάβουμε τι διακυβεύεται εάν δεν τηρήσουμε τα μέτρα και αποφασίσουμε να φάμε την Κυριακή του Πάσχα με φίλους ή με την ευρύτερη οικογένεια.

Ο κίνδυνος υγείας από το πασχαλινό τραπέζι

«Νομίζω είμαστε σε μια πολύ καλή φάση, όπου μειώνεται η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Δεν θα θέλαμε να διασπαρεί περαιτέρω ο ιός και να δούμε τα αποτελέσματα μετά από 10-15 μέρες, από μαζικές συναθροίσεις ανθρώπων, από παρέες. Στις παρέες αυτές που θα μαζευτούν για το Πάσχα ενδεχομένως θα υπάρχουν άτομα που είναι φορείς του κορονοϊού αλλά ασυμπτωματικά ή έχουν πολύ λίγη συμπτωματολογία, και θα μεταφέρει ο ένας τον ιό στον άλλον» εξηγεί ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«Αυτή είναι η ανησυχία μας, αυτό είναι το υγειονομικό πρόβλημα. Δεν μεταδίδεται ο ιός με τα ποτήρια και τα πιρούνια, αν δεν πιείς από το ίδιο ποτήρι. Μεταδίδεται όταν δεν τηρείς την υγιεινή των χεριών. Όταν είσαι ασθενείς και βήχεις. Μάλιστα μερικοί λένε ότι ακόμα και με την ομιλία μπορεί να το μεταδώσει κάποιος ο οποίος έχει ελαφρά συμπτώματα, είναι ήπια συμπτωματικός. Και για αυτό, νομίζω το καλύτερο μέτρο αυτή την εποχή, είναι να διατηρήσουμε αυτή την απόσταση», συνεχίζει.

Δεν ήρθε ακόμα η ώρα να άρουμε τα μέτρα. Παρά το γεγονός ότι ακούτε καλά νούμερα, δεν είμαστε ακόμα στο σημείο για να πούμε ότι αίρονται τα μέτρα, επαναλαμβάνουν οι ειδικοί.

Έχουμε πάει καλά, ας αποφύγουμε τη διασπορά

Όπως σχολίασε ο καθηγητής, έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε αυτή την στιγμή το επίπεδο της διασποράς του κορονοϊού σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι συναθροίσεις, τα οικογενειακά τραπέζια με παρέες, με πολλούς ανθρώπους, μπορούν πολύ εύκολα να διασπείρουν τον ιό, προειδοποιεί.

«Θέλει προσοχή. Δεν μπορούμε να σταθούμε αυτή τη στιγμή σε μεμονωμένες περιπτώσεις, π.χ. να πει κάποιος ότι εγώ έχω τον πατέρα μου, ο οποίος είναι μόνος του και θέλω να πάω να τον δω. Είναι καλύτερα να πας να του αφήσεις το φαγητό και να φύγεις, παρά να πας και να κάτσεις μαζί του, μη γνωρίζοντας ότι είσαι φορέας του ιού και να του μεταδώσεις τον ιό».

Και όπως επισήμανε ο Σωτήρης Τσιόδρας: «Θέλει προσοχή και νομίζω ότι είναι φοβερή ευκαιρία για τον ιό να διασπαρεί, αν δεν τηρήσουμε τις αποστάσεις αυτήν την περίοδο. Δεν πρέπει να του τη δώσουμε. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, το έχουμε πει. Είναι ένα πράγμα αόρατο. Αλλά δεν πρέπει να του δώσουμε αυτήν την ευκαιρία αυτή τη στιγμή. Είμαστε σε καλό σημείο. Μη χαλάσουμε την εικόνα. Αυτήν την αίσθηση έχω και τα λέω απλά».

Πηγή: Capital.gr

Διάβασε επίσης: Θα έχουν ανοσία στον κορονοϊό όσοι «κόλλησαν»; Ο Σωτήρης Τσιόδρας απαντά

Διάβασε επίσης: Υψηλή δόση βιταμίνης C για τον κορονοϊό: Μπορεί να μας προστατέψει;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i