«Πάσχω από πολλαπλή σκλήρυνση. Μπορώ να συνεχίσω τη θεραπεία μου αν μείνω έγκυος και θηλάζω το μωρό μου;»

Η πολλαπλή σκλήρυνση δεν είναι πλέον εμπόδιο για να αποκτήσεις οικογένεια.

μαμά μωρό θηλασμός μητρικό γάλα Steve Debenport

Η πολλαπλή σκλήρυνση αφορά πολλές νέες γυναίκες. Έτσι η διερώτηση εάν η θεραπεία και ο θηλασμός είναι συμβατά, έχει μεγάλη σημασία.

Πολλαπλή σκλήρυνση και θηλασμός

Η σύντομη απάντηση είναι ότι τα νεότερα φάρμακα για την πολλαπλή σκλήρυνση σου δίνουν αυτή την επιλογή και, μάλιστα, με κάθε ασφάλεια. Συγκεκριμένα, πρόσφατα υπήρξε θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) για τη χορήγηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού θεραπειών με ιντερφερόνη βήτα, όπως η πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη και η ιντερφερόνη βήτα-1α της Biogen. Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, επιτρέπεται η χορήγηση των παραπάνω φαρμάκων, όταν κρίνεται κλινικά αναγκαίο, τόσο κατά την κύηση όσο και κατά το θηλασμό, σε γυναίκες με υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση. Οι δύο αυτές θεραπείες θεωρούνται σημαντικές για την υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση και έχουν χορηγηθεί σε πάνω από μισό εκατομμύριο ασθενείς παγκοσμίως.

Η αλλαγή αυτή βασίζεται σε δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Μητρώο Κυήσεων για την Ιντερφερόνη Βήτα (European Interferon Beta Pregnancy Registry), αλλά και από τα Εθνικά Μητρώα Υγείας στη Φινλανδία και τη Σουηδία, η σύνθεση των οποίων δημιούργησε τη μεγαλύτερη ομάδα ερευνών, από όπου προέκυψαν δεδομένα ασφάλειας σχετικά με την έκθεση γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας σε ιντερφερόνη βήτα. Τα δεδομένα, που συλλέχθηκαν από περισσότερες από 1.000 περιπτώσεις κυήσεων από μητρώα και από την εμπειρία μετά την κυκλοφορία στην αγορά, δείχνουν ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για σοβαρές συγγενείς ανωμαλίες του βρέφους μετά από έκθεση σε ιντερφερόνη βήτα πριν από τη σύλληψη ή κατά τη διάρκεια του α' τριμήνου της εγκυμοσύνης.

Οι περιορισμοί

Η διάρκεια έκθεσης κατά το α' τρίμηνο δεν είναι βέβαιη, επειδή τα δεδομένα συλλέχθηκαν όταν η χρήση της ιντερφερόνης βήτα αντενδείκνυτο κατά την κύηση και η θεραπεία ενδεχομένως διακοπτόταν όταν διαπιστωνόταν ή/και επιβεβαιωνόταν η εγκυμοσύνη. Επιπλέον, η εμπειρία σε έκθεση κατά το β' και το γ' τρίμηνο της κύησης είναι πολύ περιορισμένη. Ο κίνδυνος αυτόματων αποβολών σε εγκυμονούσες γυναίκες που έχουν εκτεθεί σε ιντερφερόνη βήτα δεν μπορεί να αξιολογηθεί επαρκώς βάσει των τωρινών διαθέσιμων δεδομένων, ωστόσο, τα δεδομένα προς το παρόν δε δείχνουν αυξημένο κίνδυνο. Τα περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι τα επίπεδα ιντερφερόνης βήτα-1α που απεκκρίνονται στο μητρικό γάλα είναι αμελητέα και δεν αναμένονται επιβλαβείς επιπτώσεις στα θηλάζοντα νεογέννητα/βρέφη.

Διάβασε επίσης: Διατροφή στο θηλασμό: Oι 10 καλύτερες τροφές για γυναίκες που θηλάζουν

Διάβασε επίσης: Κορονοϊός στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό: Ερωτήσεις και απαντήσεις

The Mamagers Update

The Mamagers Update 

Ιούνιος | Φρούτα και λαχανικά εποχής

Οι μαμάδες ξέρουν από καραντίνες

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i