Παθήσεις των συνδέσμων και των τενόντων: Η νέα θεραπεία

Τι είναι οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα και PRP και πώς βοηθούν στις παθήσεις των συνδέσμων και των τενόντων;

πόνος στον αυχένα πιάσιμο στον αυχένα PeopleImages

Από τον Βασίλειο Σακελλαρίου, ορθοπαιδικό χειρουργό με ειδίκευση στις αθλητικές

κακώσεις (Hospital For Special Surgery, Νέα Υόρκη και Mayo Clinic, Ρότσεστερ, ΗΠΑ), διευθυντή Ορθοπαιδικής Ευρωκλινικής Αθηνών.

Οι νέες θεραπείες για τις παθήσεις των συνδέσμων και των τενόντων αλλάζουν τη ζωή των ασθενών.

Η αξιοποίηση και η ενίσχυση των μηχανισμών επούλωσης του ίδιου του οργανισμού για τη φυσική αποκατάσταση των ιστών που έχουν υποστεί βλάβη με εφαρμογές της λεγόμενης αναγεννητικής ιατρικής (Regenerative Medicine) αποτελεί το νέο μεγάλο κεφάλαιο στην αντιμετώπιση των παθήσεων των συνδέσμων και των τενόντων. Δύο από τις πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικές εφαρμογές είναι η χορήγηση βλαστοκυττάρων και πλάσματος εμπλουτισμένου με αιμοπετάλια (PRP - Platelet Rich Plasma).

Τι είναι το PRP για τις παθήσεις των συνδέσμων και των τενόντων

Το PRP είναι ένα μείγμα συμπυκνωμένων αιμοπεταλίων και ορού. Όταν τραυματίζεται μια περιοχή, όπως ένας σύνδεσμος ή ένας τένοντας, αυτά τα αιμοπετάλια εισέρχονται στο τραύμα κατά τη διάρκεια της αιμορραγίας που συνήθως προκύπτει. Εκεί δημιουργούν ένα θρόμβο αίματος για να σταματήσουν την αιμορραγία και στη συνέχεια απελευθερώνουν αυξητικούς παράγοντες, οι οποίοι συμβάλλουν στην επούλωση του τραύματος. Μετά την έγχυσή τους τα αιμοπετάλια ξεκινούν να εκκρίνουν αυξητικούς παράγοντες και να προσελκύουν βλαστοκύτταρα για να επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης. Η θεραπεία ολοκληρώνεται σε μία επίσκεψη, σε ιατρείο ή σε νοσοκομείο, είναι απλή και θυμίζει μια συνηθισμένη αιμοληψία.

Θεραπεία με βλαστοκύτταρα

Τα βλαστοκύτταρα είναι πρόδρομα αιμοποιητικά κύτταρα από τα οποία δημιουργούνται όλοι οι ιστοί του σώματος. Μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να μετατραπούν σε διάφορους τύπους κυττάρων και με αυτήν τους την ιδιότητα διορθώνουν τις βλάβες των τενόντων και των συνδέσμων. Η χορήγησή τους εφαρμόζεται μία φορά σε μία επίσκεψη. Πραγματοποιείται η λήψη των βλαστοκυττάρων από το μυελό των οστών του ασθενούς, συνήθως από την περιοχή της λεκάνης (λαγόνιο οστό) ή από το λίπος της κοιλιάς. Στη συνέχεια το δείγμα συμπυκνώνεται άμεσα μέσω μιας ειδικής επεξεργασίας και τα βλαστοκύτταρα εισάγονται με ένεση στην περιοχή όπου υπάρχει το πρόβλημα.

Διάβασε επίσης: Γυμναστική στο σπίτι: Τα 5 συχνότερα λάθη που κάνουμε και σαμποτάρουν την προσπάθειά μας

Διάβασε επίσης: Σακχαρώδης διαβήτης: Ποια αθλήματα επιτρέπονται και πόσο συχνά;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i