«Πώς μπορώ να απαλλαγώ οριστικά από τις ευρυαγγείες;»

Ποια είναι η οριστική λύση για τις ευρυαγγείες; Ο ειδικός απαντά.

beautiful-woman-with-slim-legs-picture-id1010851566

Από τον Χρήστο Π. Καλκανδή M.D, M.Sc, αγγειοχειρουργό – αγγειολόγο, (kalkandis.gr)

Οι ευρυαγγείε είναι η αιτία που πολλές γυναίκες κρύβουν τα πόδια τους φορώντας μακριά φορέματα ή παντελόνια και αποφεύγοντας να πάνε ακόμη και στην παραλία. Πρόκειται για την παθολογική διάταση των μικρών φλεβών (των τριχοειδών αγγείων) του δέρματος, ιδιαίτερα στα πόδια. Τα τριχοειδή αυτά αγγεία αποκτούν μπλε ή κόκκινο χρώμα και απλώνονται στο δέρμα σαν ιστός αράχνης.

Σε τι οφείλονται οι ευρυαγγείες

Οι ορμονικές μεταβολές (π.χ. εφηβεία, εγκυμοσύνη, αντισυλληπτικά φάρμακα, εμμηνόπαυση), η κληρονομικότητα, είναι αιτίες που οδηγούν στην εμφάνιση ευρυαγγειών. Η έκθεση στον ήλιο, η παρατεταμένη ορθοστασία, η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία επιβαρύνουν αυτή την παθολογία. Η παρουσία τους στα κάτω άκρα μπορεί να σχετίζεται με φλεβική ανεπάρκεια (κιρσοί, φλεβίτιδα). Η συχνότητα εμφάνισής τους είναι δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες από ότι στους άντρες ενώ υπολογίζεται ότι το 50% των Ελληνίδων παρουσιάζουν αυτό το πρόβλημα. Παρότι συνήθως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, μπορείς να τις νιώθεις σαν αίσθημα καψίματος, κνησμό ή ελαφρύ πόνο.

Ποια είναι η θεραπεία για τις ευρυαγγείες

Ως πιο ενδεδειγμένη θεωρείται η σκληροθεραπεία, που συνιστάται για ευρυαγγείες, και µικρούς κιρσούς και γίνεται στο ιατρείο. Πραγματοποιείται µε την έγχυση ειδικού σκληρυντικού υγρού ή αφρού που καταστρέφει το εσωτερικό τοίχωμά τους και με με την πάροδο του χρόνου οδηγεί στην αποδόμηση και αποβολή τους από τον οργανισμό. Η σκληροθεραπεία γίνεται σε συνδυασμό με μία σύγχρονη τεχνική, τη διαφανοσκόπηση (transillumination), ένα ειδικό φωτισμό ώστε να εντοπίζονται οι παθολογικές φλέβες με μεγάλη ακρίβεια. Αμέσως μετά μπορείτε να επιστρέψεις στις καθημερινές σου δραστηριότητες. Η χρήση του laser περιορίζεται μόνο σε μικρά αγγεία με διάμετρο 1 χιλιοστού, έτσι ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί με επιτυχία. Oρισμένες φορές οι δύο μέθοδοι συνδυάζονται.

Πριν τη θεραπεία

Πριν από την θεραπεία πρέπει να γίνεται ολοκληρωμένη εξέταση που περιλαμβάνει την λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού και την διενέργεια υπερηχογραφικής μελέτης του φλεβικού συστήματος γιατί σε ποσοστό 10 – 15% συνυπάρχει και φλεβική ανεπάρκεια. Μόνο εάν δεν διαγνωσθεί φλεβική ανεπάρκεια, ή αν έχει αυτή ήδη θεραπευθεί, προχωράμε στην θεραπεία των ευρυαγγειών.

Διάβασε επίσης: Φλέβες στα πόδια: Πώς θα τις αντιμετωπίσεις;

Διάβασε επίσης: Όχι στα ξηρά, σκασμένα πόδια: Πώς κάνουμε ανάπλαση ποδιών «φυσικά»

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i